Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Podcast: Sinilevätilanne on Keski-Suomessa maltillinen lämmöstä huolimatta – Radio Keskisuomalaisessa kerrottiin niksi, jolla erottaa vedessä olevan sinilevän

Päijänteellä oli viime kesänä sinilevää, mutta tällä hetkellä Keski-Suomen sinilevätilanne vaikuttaa maltilliselta. Arkisto / Timo Mustalampi

Keskisuomalainen

Limnologi Katja Leskisenojan mukaan Keski-Suomen sinilevätilanne on maltillinen pitkistä helteistä huolimatta. Muutamia havaintoja on tehty ympäri Keski-Suomea, mutta tämänhetkisten havaintojen perusteella mitään poikkeuksellista ei ole juuri nyt. Leskisenojan mukaan sinilevän loppukesälle tyypillistä runsasta esiintymistä on vaikea ennustaa, mutta voi olla, että lämmöt aikaistavat runsastumista parilla viikolla, mikäli järvissä ravinteita riittää.

Leskisenoja kertoo myös kansankeinon, jolla tunnistaa sinilevän järvestä. Tätä varten tarvitsee vain vesilasin. Levän myrkyllisyyttä ei voida kuitenkaan selvittää kuin ainoastaan laboratoriossa, joten siihen tulee aina suhtautua siten, että se on myrkyllistä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut