Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikkulapsien ripuliepidemian syy selvisi, tiedottaa Keski-Suomen sairaanhoitopiiri – Syyllinen on tuttu bakteeri, sairaalahoitoa tarvinnut Ylen mukaan sata lasta

Keski-Suomessa pikkulasten ripulin aiheuttajaksi on paljastunut salmonellabakteeri. Asiasta tiedotti torstaina iltapäivällä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Keskisuomalainen uutisoi keskiviikkona, että pikkulasten ripuli on näkynyt Sairaala Novan lastenosastolla asti. Osasto on täyttynyt oirehtivista lapsista.

Salmonella on eläinperäinen bakteeri, jonka itämisaika on 1–3 päivää ja sen aiheuttamat oireet kestävät useimmiten 4–10 päivää.

Keski-Suomessa liikkeellä erityisesti pieniä lapsia sairastuttavaa ripulitautia - Sairaala Novassa selvitetään taudin aiheuttajaa

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan osa testituloksista on vielä vailla vastausta, mutta varmistettuja tapauksia on jo useampia. Kyseessä on sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan todennäköisimmin ruokaperäinen tartunta, jonka lähdettä selvitetään.

Salmonellan aiheuttama ripulitauti ei usein vaadi hoidoksi antibioottia, vaan paranee itsestään muutamissa päivissä. Tämän takia kaikista ripuliin sairastuneista lapsista ei ole tarpeen ottaa salmonellanäytettä, sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan.

Hyvää käsihygieniaa tulee noudattaa sairastuneen lapsen ja häntä hoitavan aikuisen välillä muun muassa vaipanvaihdon yhteydessä, jotta taudin leviämistä voidaan ehkäistä.

Eri puolilla Keski-Suomea on näkynyt ripulitautia erityisesti pienillä lapsilla viime viikosta alkaen. Taudin oireita ovat kuume, ripuli ja osalla oksentelu. Ennen erikoissairaanhoidon päivystykseen lähtemistä ripulia kannattaa yrittää hoitaa kotona, sillä suurin osa lapsista voi potea sairauttaan ongelmitta kotona, muistutetaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Nesteytys on ripulipotilaan tärkein hoito. Ripulipotilaalle voi antaa kuumelääkettä, ensisijaisesti parasetamolia, sopivalla annoksella. Päivystykseen tulee lähteä, jos lapsi on selvästi huonokuntoinen eikä nesteytys onnistu.

– Apteekista saatavat nesteytysliuokset ovat hyviä itsehoitotuotteita. Terveet lapset kestävät ongelmitta päivän vajaalla nesteytyksellä, lastenosaston ylilääkäri Ole Andersen muistuttaa sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Yle uutisten mukaan salmonellan vuoksi sairaalahoidossa on ollut sata lasta. Sairastuneita on todennäköisesti huomattavasti enemmän, koska kaikki eivät hakeudu sairaalaan, Yle kertoo. Tapauksista suurin osa on ollut Jyväskylässä. Sairastuneet ovat Ylen mukaan päiväkodeissa hoidossa olevia lapsia, mutta lapset ovat olleet hoidossa eri päiväkodeissa.

Juttua päivitetty 24.6 kello 22.07. Lisätty tieto sairaalaan tulleiden lapsien määrästä ja viittaus Ylen artikkeliin.