Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Suomessa ei enää metsäpalovaroitusta – Kokkoja saa juhannusaattona sytyttää, mutta ukkosmyrsky ja rankkasade uhkaavat vesittää juhlintaa maakunnassa, varoittaa Ilmatieteen laitos

Keskiviikon Aatu-myrsky ja runsaat vesisateet toivat ilouutisia perinteiden ystäville. Keski-Suomessa ei nimittäin ole enää voimassa metsäpalovaroitusta, ja sen myötä näyttää siltä, että perjantaina juhannusaattona maakunnassa saa polttaa kokkoja. Näin arvioi torstaina myös pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Samuel Leppämäki Keskisuomalaiselle.

Kokkoja sytytellään suunnitelmien mukaan ainakin Jyväskylän Vaajakoskella Noukanniemessä, Kuikassa Ränssin kievarilla, Hankasalmella Revontulessa, Keuruulla Riihikahvilan juhannustapahtumassa, Laukaassa Peurungassa sekä Kuusaankoskella, Saarijärvellä Kukonhiekassa ja Viitasaarella Keihärinkoskella.

Viimeksi kokkoja on saatu polttaa maakunnassa juhannuksena 2018, joten monelle kokolla käynti lienee odotettu juhannusaaton kohokohta.

Vaikka metsäpalovaroitus ei estä kokonpolttoa, sää ei näytä suosivan juhannusaattoa ja voinee pahimmillaan vesittää aattoillan juhlinnan ainakin ulkotilojen osalta.

Keski-Suomessa on nimittäin Ilmatieteen laitoksen mukaan voimassa varoitus rajusta ukonilmasta ja rankasta vesisateesta 25. kesäkuuta eli juhannusaattona kello 12–21 välillä.

Iltapäivällä ja illalla kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia. Puuskien yhteydessä voi tuulla yli 15 m/s. Yksittäisiä puita voi kaatua ja paikallisesti voi olla sähkökatkoja.

Iltapäivällä ja illalla voi sataa rankasti, yli 20 millimetriä tunnissa, varoittaa Ilmatieteen laitos.