Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kalaston vieraslajien poisto ei onnistu, sanovat asiantuntijat, Saksan ja Ranskan ehdotus EU-Venäjä-huippukokouksesta ei ottanut tuulta alleen, Miamilaisen kerrostalon osittaisen romahduksen syy yhä mysteeri

Suomessa tavattujen kalaston vieraslajien poisto ei onnistu, sanoo kaksi asiantuntijaa. Mahdollisuudet tänne jo päässeiden vieraslajien poistamiseen ovat olemattomat, arvioivat Juha Ojaharju Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä ja Ari Saura Luonnonvarakeskuksesta.

Noin 15 vuotta sitten Suomessa tavattiin mustatäplätokko ja hopearuutana, jotka uhkaavat alkuperäislajeja. Kummankin tulokkaan odotetaan leviävän merellä ja ehkä myös sisävesillä.

Ilman ihmisen vaikutusta kalaston vieraslajeja tuskin Suomeen saapuisi, Saura sanoo. Ihminen siirtää kalalajeja esimerkiksi laivojen painovesilastien kyydissä.

Saksan ja Ranskan ehdotus EU-Venäjä-huippukokouksesta ei ottanut tuulta alleen

Saksa ja Ranska eivät saaneet EU-huippukokouksessa riittävää tukea ehdotukselleen EU:n ja Venäjän välisen huippukokouksen järjestämisestä.

EU-maiden johtajat keskustelivat Venäjä-suhteesta torstain ja perjantain välisenä yönä huippukokouksessaan Brysselissä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan esillä oli erityisesti se, mitä EU:n periaatteiden mukainen yhteistyö Venäjän kanssa tarkoittaa.

Ennen kokousta Saksa ja Ranska olivat nostaneet esiin ajatuksen korkean tason tapaamisesta EU:n ja Venäjän kesken. Aietta tällaisen tapaamisen järjestämisestä ei kuitenkaan kirjattu EU-maiden johtajien huippukokouksen päätelmiin.

EU-maiden johtajat kritisoivat Unkaria vähemmistöjä syrjivästä laista

EU-huippukokouksen keskustelu Unkarin vähemmistöjä syrjivästä laista yltyi torstai-iltana ajoittain tunteikkaaksi, kertoo EU-virkamies.

EU:ssa on herännyt huoli ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumisesta Unkarissa, sillä maan uusi laki käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa.

Virkamiehen mukaan EU-maiden johtajat kävivät asiasta syvällisen keskustelun. Keskustelun päätteeksi huippukokouksia johtava Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel totesi EU-komission etenevän asiassa.

Marin kuvaa huippukokouskeskustelua Unkarin vähemmistöjä syrjivästä laista monella tapaa vaikeaksi

EU-maiden johtajien keskustelu Unkarin vähemmistöjä syrjivästä laista oli pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan monella tapaa vaikea, mutta tarpeellinen.

Marin sanoo johtajien käyneen asiasta pitkän ja syvällisen keskustelun.

EU-virkamies kertoi aiemmin, että huippukokouksen keskustelu yltyi torstai-iltana ajoittain tunteikkaaksi.

EU:ssa on herännyt huoli ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumisesta Unkarissa, sillä maan uusi laki käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa.

Miamilaisen kerrostalon osittaisen romahduksen syy yhä mysteeri

Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa osittain romahtaneen kerrostalon tuho on herättänyt tyrmistystä viranomaisten ja asiantuntijoiden parissa, kertoo muun muassa NBC News.

Mediatietojen mukaan vuodelta 1981 peräisin oleva rakennus oli ikäänsä ja ympäristöönsä nähden tavanomaisessa kunnossa, ja sen kaltaisia on rakennettu pitkin rannikkoa.

Miami Herald -lehden mukaan rakennuksessa oli parhaillaan käynnissä lakisääteinen tarkastus 40 vuotta täyttäneille rakennuksille.

Liki sata ihmistä on edelleen kateissa torstaisen romahduksen jäljiltä.

George Floydin surmasta tuomitun ex-poliisin tuomio julistetaan

Mustan George Floydin surmasta tuomittu valkoinen ex-poliisi Derek Chauvin saa tänään tuomionsa Minneapolisissa Yhdysvalloissa.

Floyd kuoli pidätystilanteessa Minneapolisissa viime vuoden toukokuussa, kun Chauvin painoi häntä polvellaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Valamiehistö totesi kaksi kuukautta sitten Chauvinin syylliseksi muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhaan. Hän voi saada jopa 30 vuoden tuomion. (Lähde: AFP)

Trumpin henkilökohtaisena asianajajana toiminut Rudy Giuliani menetti toimilupansa

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin henkilökohtaisena asianajajana toiminut Rudy Giuliani on menettänyt toistaiseksi asianajajan toimilupansa New Yorkin osavaltiossa.

Syynä olivat Giulianin perättömät väitteet, joiden mukaan Trump olisi hävinnyt viime vuoden presidentinvaalit vaalivilpin vuoksi. Newyorkilaisen tuomioistuimen mukaan Giuliani oli esittänyt todistettavasti vääriä ja harhaanjohtavia väittämiä Trumpin asianajajana.

Giulianin toimiluvan perumista ajoivat useat nimekkäät juristit.

Hän voi vielä valittaa päätöksestä, joka on tällä erää tilapäinen, kertoo Yhdysvaltain yleisradio NPR. (Lähde: AFP)

Moottoripyörähyökkääjät surmanneet ainakin 10 ihmistä Nigerissä

Nigerissä ainakin kymmenen ihmistä on saanut surmansa moottoripyörillä liikkuneiden hyökkääjien iskuissa Länsi-Afrikan maan läntisessä osassa. Paikallisviranomaisten mukaan ihmisiä surmattiin kahdessa eri kylässä sekä pelloilla.

Hyökkääjien kerrotaan myös polttaneen viljavarastoja ja asuintaloja.

Alueen siviiliväestöön on kohdistunut viime aikoina useita verisiä hyökkäyksiä, joista on syytetty jihadistiryhmiä. Tammikuussa alueella sai surmansa sata ihmistä moottoripyörähyökkääjien iskuissa. (Lähde: AFP)

Golffari Castren jäi kärjestä avauskierroksella Atlantassa

Suomalaisgolfaaja Matilda Castren jäi reippaasti kärjestä ammattilaisjärjestö LPGA:n mestaruuskilpailun ensimmäisellä kierroksella Atlantassa Yhdysvalloissa.

Castren käytti ensimmäiseen kierrokseen 75 lyöntiä, mikä oli kolme yli parin. Tulos sijoittaa Castrenin 156 kisaajan joukossa noin puoliväliin. Kisaa johtaa Yhdysvaltojen Lizette Salas, joka pelasi ensimmäisen kierroksen tuloksella viisi alle parin.

Castren pelaa uransa kolmatta arvoturnausta. Aiemmin kesäkuussa Castren teki suomalaista golfhistoriaa voittamalla LPGA-kiertueen kilpailun Kaliforniassa.