Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Suomessa puskee nyt mansikkaa – herkkumarjan laatu on tällä hetkellä oikein hyvää, sekä sen viljelyalaa on kasvatettu viime vuosina

Mansikkakausi on alkanut Keski-Suomessakin, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto tiedottaa.

Mansikan keruu aloitettiin juhannusviikolla eteläisen Keski-Suomen mansikkatiloilla, jossa kerätään jo mansikan pääsatoa aikaisimmista lajikkeista. Kuluvalla viikolla mansikan poimintaa aloitellaan muuallakin maakunnassa.

Sääennusteiden mukaan lämmin sää jatkuu, nopeuttaen marjojen kypsymistä. Alueelliset vaihtelut mansikan kypsymisen suhteen ovat suuret. Etelä-Suomessa satokausi on jo pitkällä.

Mansikkasadosta odotetaan normaalia ja hyvälaatuista. Mansikka on kukkinut runsaasti ja raakileita on paljon.

Maassa on riittänyt kosteutta sateisen kevään jäljiltä, ja mansikkakasvustot ovat kasvaneet hyvin. Kesäkuun sateet ovat olleet hyvin paikallisia. Rankkasadetta on saatu paikoin tuulen ja ukkosen kera, paikoin sadetta on tullut vain muutamia millimetrejä kerrallaan.

Mansikoiden laatu HML:n mukaan nyt oikein hyvää, joten niitä kannattaa nauttia reippain määrin. Nykyaikainen viljelytekniikka on pidentänyt mansikan satokautta, joten tuoretta mansikkaa on tarjolla keväästä syksyyn.

Mansikan säilöntään on hyvä ryhtyä pääsatokaudella, jolloin tarjonta on runsaimmillaan. Eteläisessä Keski-Suomessa mansikkaa on saatavilla jo runsaasti ja säilöntä on ajankohtaista, muualla Keski-Suomessa avomaamansikan pääsato koittaa heinäkuussa.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto ylläpitää www.marjat.fi-sivustoa, jolta löytyy lista suoramyyntitiloista, joista mansikkaa voi tilata valmiiksi kerättynä tai joissa voi käydä itse keräämässä mansikoita.

Monet tilat tiedottavat satokauden etenemisestä omilla kotisivuillaan tai Facebookissa.

Mansikkasadon pinta-alaa on lisätty viime vuosina sekä Keski-Suomessa että valtakunnan tasolla merkittävästi. Viime vuonna Keski-Suomessa mansikkaa viljeltiin 109 hehtaarin alalla, eli noin seitsemän hehtaaria enemmän kuin vuonna 2019. Koko maassa mansikkaa viljeltiin viime vuonna 4 438 hehtaarin edestä.

Kasvutunneleissa mansikkaa kasvatettiin koko Suomessa 44 hehtaarin verran. Tunnelimansikan tuotanto on lisääntynyt viidestä kymmeneen hehtaaria vuosittain viimeisten viiden vuoden aikana.

Tiedossa hyvä marjakesä: mustikan kukinta onnistui koko Suomessa, mansikan tilanne hyvä Keski-Suomessa