Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Salmonella levisi kahteenkymmeneen päiväkotiin Jyväskylässä ja Laukaassa, mutta vanhempia ei tiedotettu asiasta – lievään vatsatautiin sairastuneen Kaapon äiti uskoo epidemian olevan luultua laajempi

Yli seitsemänkymmentä lasta kävi pyhien aikana sairaala Novan päivystyksessä saamassa nesteytystä, ja osastohoidossa oli muutamia lapsia kerrallaan. Arkistokuva sairaalasta. Timo Mustalampi
Emma Jolkkonen

Emma Jolkkonen

Nelivuotias Kaapo Eriksson on yksi lukuisista viime päivinä vatsatautiin sairastuneista lapsista Jyväskylässä. Kaapo alkoi kuumeilemaan juhannusta edeltävänä keskiviikkona, ja pian hän sai myös lieviä vatsaoireita.

Salmonellaa Kaapon perhe osasi epäillä vasta kun julkisuuteen kantautui tietoja päiväkotien vatsatautiepidemiasta. Virallisiin salmonellatesteihin Kaapoa ei kuitenkaan viety lievän oirekuvan vuoksi.

– Eipä tuolla päivystysnumerossakaan osattu yhdistää keskiviikkona, että tauti voisi olla muuta kuin koronaa, Kaapon äiti Niina Eriksson kuvaa.

Salmonellatapauksia todettiin juhannusviikolla kehitysvammaisten lasten päivätoiminnassa sekä noin kahdessakymmenessä päiväkodissa Jyväskylän ja Laukaan alueella. Tartuntoja on sekä kunnan päiväkodeissa että yksityisissä hoitopaikoissa.

Vatsaoireet ovat aiheuttaneet jo lähes 450 poissaoloa Jyväskylän varhaiskasvatuksessa – salmonellaepidemian aiheuttajaksi on varmistumassa Ruotsista saapunut tuoresalaatti

Kaupungin tiedotteen mukaan salmonellaepidemia on saanut mahdollisesti alkunsa päiväkotiruuan tuoretuotteesta perjantaina 18.6. tai juhannusviikon alussa. Kaikkien toimipisteiden ruoka tulee samasta Kylän Kattauksen keskuskeittiöstä.

Epidemian tarkka alkuperä ei kuitenkaan ole vielä selvinnyt. Kylän Kattauksen liiketoimintajohtaja Tuija Sinisalon mukaan päiväkotiruuasta on lähetetty näytteitä useamman päivän ajalta tutkittavaksi, ja tuloksia saadaan loppuviikkoon mennessä.

Mielestäni kaupunki on tiedottanut epidemiasta huonosti. Epidemia on varmasti laajempi, sillä näitä lievempiä tapauksia on paljon.

Nina Eriksson

Epidemian laajuudesta huolimatta Jyväskylän kaupunki ei tiedottanut perheitä salmonellatilanteesta juhannusviikolla.

Niina Erikssonin mielestä on kummallista, että vanhemmat saivat tiedon epidemiasta mediasta eivätkä päiväkodilta.

– Mielestäni kaupunki on tiedottanut epidemiasta huonosti. Epidemia on varmasti laajempi, sillä näitä lievempiä tapauksia on paljon, Eriksson kuvaa.

Jyväskylän kaupungin perusopetuksen palvelujohtaja Sami Lahden mukaan päiväkotien henkilökunnalle ja vanhemmille on lähetetty tiedote epidemiasta juhannuksen jälkeisenä maanantaina. Lahti ei osaa sanoa, miksi tiedotetta epidemiasta ei lähetetty juhannusviikolla. Hän sijaistaa varhaiskasvatuksen peruspalvelujohtajaa, eikä ollut viime viikolla töissä.

Erikssonin perheessä vatsatauti ei tarttunut muihin kuin Kaapoon. Myös Kaapolla tauti meni ohi kolmessa päivässä.

Iso osa salmonellaan sairastuneista lapsista poti taudin paljon ankarampana. Juhannuspyhien aikana yli seitsemänkymmentä lasta kävi sairaala Novan päivystyksessä saamassa nesteytystä, ja osastohoidossa oli muutamia lapsia kerrallaan.

Lastentautien ylilääkäri Ole Andersen kuvaa tilannetta työlääksi, sillä lastenpäivystyksessä hoidettiin juhannuksen ajan lähes pelkästään vatsatautipotilaita.

– Potilaita on edelleen paljon, ja ulostenäytteitä otetaan, Andersen kuvaa.

Epidemian hyvänä puolena on se, että salmonella leviää ihmisestä vain ulosteen kautta. Jos siis huolehtii käsihygieniasta vessakäyntien ja vaipanvaihdon jälkeen, riski saada salmonella on pieni.

Kipeänä tulee pysytellä kotona, ja uimaan saa mennä vasta kaksi viikkoa parantumisen jälkeen.

– Uimisen suhteen pitäisin pidemmän tauon, sillä ulosteessa on vielä salmonellaa, Andersen sanoo.

Kaupungin ohjeistuksen mukaan sairastunut lapsi voi palata päivähoitoon kahden oireettoman päivän jälkeen. Niinpä myös Kaapo jatkoi leikkejään päiväkodissa juhannuksen jälkeisenä maanantaina.

Salmonella

Paha eläinperäinen bakteeri

Salmonella on eläinperäinen bakteeri, jonka itämisaika on 1–3 päivää ja sen aiheuttamat oireet kestävät useimmiten 4–10 päivää.

Taudin oireita ovat kuume, ripuli ja osalla oksentelu.

Nesteytys on ripulipotilaan tärkein hoito. Ripulipotilaalle voi antaa kuumelääkettä, ensisijaisesti parasetamolia, sopivalla annoksella.

Potilaan voi hoitaa kotona, mutta päivystykseen tulee lähteä, jos lapsi on selvästi huonokuntoinen eikä nesteytys onnistu. Päivystykseen tulee lähteä herkästi, jos sairastunut lapsi on alle puolivuotias, lapsella on vaikea perussairaus, lapsen virtsamäärät vähenevät ja lapsi on hyvin voipunut.

Ennen päivystykseen lähtöä kehotetaan soittamaan päivystysapunumeroon 116 117.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut