Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Färsaarilla verinen valasjahti – meri muuttui punaiseksi, kun 175 valasta teurastettiin

Noin 20 moottorivenettä pakotti valaat ahtaaseen lahteen Hvannasundissa, jossa 123 valasta teurastettiin. Toisessa lahdessa oli jo aiemmin sunnuntaina tapettu 52 valasta. Sea Shepherd

Timo Nieminen

Luonnonsuojelujärjestö Sea Shepherd Conservation Society on julkaissut kuvia ja raportin julmasta valasjahdista Färsaarilla viime sunnuntaina. Sea Shepherdin mukaan 175 valasta teurastettiin.

Valaanpyynti on Färsaarilla pitkään jatkunut perinne. Vaikka luonnonsuojelujärjestöt ja suuri joukko färsaarelaisia vastustaa pyyntiä, Färsaarilla tapetaan joka vuosi 600–800 valasta ja delfiiniä.

Tällä kertaa luotsivalaat ahdistettiin moottoriveneillä rantavesiin Hvannasundissa ja Leynarissa. Kalastusaluksilla, huviveneillä ja jopa vesiskoottereilla luodaan Färsaarten jahdissa "äänivalli", jota valaat pakenevat tiettyyn suuntaan. Ahtaaseen lahteen pakotetut valaat saavat sen jälkeen vastaansa miesjoukon, joka käy valaiden kimppuun veitsin, koukuin ja keihäin. Valaiden hengitysreikään isketään yleensä koukku, minkä jälkeen ne vedetään rannalle tapettaviksi.

Valasjahdin raakuus näyttäytyy Sea Shepherdin ottamissa kuvissa, joissa merivesi on värjäytynyt verestä punaiseksi.

Sea Shepherdin mukaan Färsaarilla on kymmenen viimeksi kuluneen vuoden aikana teurastettu ainakin 6 500 valasta ja delfiiniä. Järjestö kutsuu pyyntitapaa äärettömän raakalaismaiseksi. Sea Shepherdin mukaan valasjahti ei ole enää pitkään aikaan ollut färsaarelaisten arkielämän kannalta tarpeellista. Valaanpyytäjät puolestaan väittävät, että valaanliha kuuluu saarelaisten perinteiseen ruokavalioon ja ettei pyynnissä ole kyse mistään vapaa-ajan huvista.

Luonnonsuojelujärjestön kuvat valasjahdista herättävät voimakkaita reaktioita. Sea Shepherd

Färsaaren kalastajat muistuttavat lisäksi, ettei valaanpyynti millään tavalla kuulu ulkomaalaisille järjestöille tai medialle. Valaanpyytäjät ovat kehottaneet ulkopuolisia pysymään poissa pyyntialueilta. Tällä kertaa pyyntöä tehostettiin ampumalla Sea Shepherdille ilmakuvia ottanutta dronea todennäköisesti haulikolla. Sea Shepherd teki rikosilmoituksen ammuskelusta, joka vahingoitti pahoin järjestön dronea.

Färsaaret on Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä pohjoisella Atlantin valtamerellä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut