Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yön uutiskooste: Koronan vuoksi aloitettu sisärajavalvonta on päättynyt, Porin taidemuseon palo on sammutettu, Suomen kansalainen kuoli onnettomuudessa Turkissa

Ida Hulkon vauhti ei riittänyt olympiafinaaliin. Heikki Saukkomaa/LEHTIKUVA

STT

Porin taidemuseossa myöhään sunnuntaina syttynyt rakennuspalo on saatu sammutettua, kertoo Satakunnan pelastuslaitos maanantaina aamuyöstä. Tulipalo saatiin rajattua museon kattorakenteisiin.

Liekit olivat levinneet museoon rakennuksen seinustalla palaneesta kuorma-autosta.

Päivystävä palomestari kertoi STT:lle alkuyöstä kello kahden jälkeen, että arvokkaimmat esineet oli saatu suojattua, eivätkä tulipalo tai sammutusvedet näyttäneet uhkaavan taide-esineitä.

Museon verkkosivujen mukaan kyseessä on vuonna 1981 perustettu nykytaiteen museo, joka perustettiin professori Maire Gullichsenin taidekokoelman ympärille.

Museo sijaitsee Porin Etelärannassa vuonna 1860 valmistuneessa entisessä pakkahuoneessa.

Koronan vuoksi aloitettu sisärajavalvonta on päättynyt

Koronapandemian vuoksi säädetyt matkustusrajoitukset ovat keventyneet tästä päivästä alkaen, kun maahantulorajoitukset sisärajoilla poistuivat puolenyön aikaan.

Sisärajaliikenne tarkoittaa Suomen ja muun Schengen-alueen välistä liikennettä, eli liikenne EU- ja Schengen-maista Suomeen on sallittua. Vastuu näistä maista saapuvien maahantulosta siirtyy Rajavartiolaitokselta terveysviranomaisille.

Ulkorajaliikenteessä rajoitukset jatkuvat yhä useiden maiden osalta. Suomeen voivat kuitenkin saapua vapaasti kaikista maista henkilöt, joilla on hyväksyttävä todistus saadusta koronarokotussarjasta.

Turkkilaismediat: Suomen kansalainen kuoli onnettomuudessa Turkissa - auto oli pudonnut 25 metriä metrotyömaalla

Suomen kansalaisen kerrotaan kuolleen auto-onnettomuudessa Turkin länsirannikolla sijaitsevassa Izmirissä. Useat turkkilaismediat uutisoivat asiasta sunnuntaina.

Muun muassa Hürriyet-lehti uutisoi, että auto oli pudonnut 25 metriä metrotyömaalla. Pelastajilla kesti noin kaksi tuntia saada kaksi ihmistä ulos autosta. Autoa kuljettaneen kerrotaan olevan vakavasti loukkaantunut. Mediat kertovat, että kuljettajan veren alkoholipitoisuus olisi ollut yli kaksi promillea.

Suomen ulkoministeriö ei alkuyöstä vahvistanut kuolemantapausta STT:lle.

Suomessa miehen kuolemasta uutisoivat aiemmin ainakin Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

Tunisian presidentti keskeytti parlamentin toiminnan ja irtisanoi pääministerin väkivaltaisten mielenosoitusten jälkimainingeissa

Pohjois-Afrikassa sijaitsevan Tunisian presidentti on keskeyttänyt parlamentin toiminnan ja irtisanonut pääministerin ympäri maata järjestettyjen hallinnon vastaisten mielenosoitusten jälkeen.

Presidentti Kais Saied ilmoitti pääministeri Hichem Mechichin erottamisesta palatsillaan järjestetyn hätäkokouksen jälkeen.

Mielenosoituksissa on vastustettu hallinnon epäonnistumisia ja maan rampauttavaa koronavirustilannetta.

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan protestit ovat muuttuneet paikoin väkivaltaisiksi. Esimerkiksi maan pääkaupungissa Tunisissa poliisi käytti pippurisumutetta kiviä heitteleviä väkijoukkoja vastaan. Mielenosoittajat vaativat Mechichin eroa ja parlamentin hajottamista. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltalaiskenraali lupaa jatkaa Afganistanin joukkojen tukemista ilmaiskuin

Yhdysvallat aikoo jatkaa Afganistanin joukkojen tukemista ilmaiskuin taistelussa ääriliike Talebania vastaan. Asiasta kertoi Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajaa johtava kenraali Kenneth McKenzie sunnuntaina.

Yhdysvallat aloitti toukokuussa virallisesti joukkojensa vetämisen pois Afganistanista. Talebanin iskut ovat sen jälkeen kiihtyneet, ja ääriliikkeen uskotaan kasvattavan valtaansa maassa.

McKenzie myönsi, että joukkojen lähtö on kova pala Afganistanin hallinnolle. Maan puolustuskyky mitataan tulevina "päivinä ja viikkoina", kenraali sanoi.

Taleban on vallannut viime aikoina muun muassa merkittäviä rajanylityspaikkoja. Sen arvioidaan pitävän hallinnassaan noin puolta Afganistanin noin 400 piirikunnasta.

Sulkapalloilija Kalle Koljonen jyräsi vakuuttavaan avausvoittoon Tokiossa

Sulkapalloilija Kalle Koljonen on aloittanut urakkansa Tokion olympialaisissa voittamalla Itävallan Luka Wraberin 21–13, 21–17. Koljonen hallitsi Suomen aikaa varhain maanantaina pelattua ottelua selvästi, vaikka toisessa erässä Wraber uhitteli. Wraber nousi toisessa erässä 7–6-johtoon, mutta Koljonen käänsi tilanteen nopeasti takaisin itselleen.

Keskiviikkona vastus kovenee huomattavasti, kun Koljonen kohtaa Tanskan Viktor Axelsenin, joka on maailmanlistalla toisena. Vain voittaja etenee kolmen pelaajan lohkosta jatkoon.

Olympialaisten finaalipaikka lipui suomalaisuimari Ida Hulkon sormien välistä

Naisten 100 metrin rintauinnin finaalipaikka Tokion olympialaisissa jää suomalaisuimari Ida Hulkolta vain haaveeksi.

Hulkko ylsi välierissä 12. sijalle ja eroa finaalipaikkaan jäi vajaat puoli sekuntia. Hulkko ui rintauinnin välierässään ajan 1.07,02. Finaaliin eteni välieristä kahdeksan parasta.

Sunnuntaina suomalainen ui alkuerien seitsemänneksi nopeimman ajan Suomen ennätyksellä 1.06,19.

Toukokuussa 22-vuotias Hulkko puolestaan ui Budapestissa EM-hopeaa 50 metrin rintauinnissa. Kyseinen matka ei ole olympialaji, mutta uimarin arvioitiin selvästi keränneen tänä vuonna lisäkestävyyttä pidemmälle matkalle.

Seitsemän suomalaisurheilijaa tänään tositoimissa olympialaisissa

Tokion olympialaisissa nähdään suomalaisurheilijoita tänään purjehduksessa, sulkapallossa, uinnissa ja skeet-ammunnassa.

Eetu Kallioinen suuntasi skeetin ratkaisupäivään kuudennelta sijalta tasatuloksella kolmosen kanssa. Lari Pesonen oli sijalla 20. Skeet jatkui Suomen aikaa yöllä kello 4.

Sulkapalloilija Kalle Koljosen ja Itävallan Luka Wraberin kohtaaminen alkoi kello 4.40.

Kaarle Tapper jatkaa urakkaansa purjehduksen Laser-luokassa, Tuula Tenkanen Laser radialissa ja Tuuli Petäjä-Sirén RS:X-luokassa. Tapper on yhden lähdön jälkeen toisena, Tenkanen kahden lähdön jälkeen neljäntenä ja Petäjä-Sirén kolmen lähdön jälkeen 14:ntenä. Purjehduspäivä alkaa kello 6.05.

Alkuerissä SE:n uinut Ida Hulkko kilpaili 100 metrin rintauinnin välierissä. Hulkon uinti oli annen aamuviittä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut