Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylä siirtyi kiihtymisvaiheeseen – koronatartunnat lisääntyneet voimakkaasti

Jyväskylä on nyt koronaviruksen kiihtymisvaiheessa, totesi poikkeusolojen johtoryhmä. Timo Mustalampi

Riikka Minkkinen, Emma Jolkkonen

Jyväskylä on koronapandemian kiihtymisvaiheessa, arvioi maanantaina kokoontunut Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä.

Arvion perusteena ovat voimakkaasti lisääntyneet tartunnat ja edellisestä viikosta kaksinkertaistunut ilmaantuvuusluku.

Viime viikolla Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla ilmeni 74 koronatartuntaa. Tartuntojen lähde kyettiin selvittämään 51 prosentissa tapauksista. Koronanäytteitä otettiin 2234 kappaletta ja positiivisten näytteiden osuus testatuista oli 3,3 prosenttia.

Jyväskylän kaupungin tartuntatautilääkäriä sijaistavan Marjaana Kojolan mukaan koronatartunnan saaneita on liikkunut yöelämässä ja yleisötapahtumissa.

Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 27, ja tartunnan lähde saatiin selville 40 prosentissa tapauksista. Koronanäytteitä otettiin silloin 1400 kappaletta, ja positiivisten näytteiden osuus testatuista oli 1,9 prosenttia.

Taudin ilmaantuvuusluku on viimeksi kuluneen 14 vuorokauden eli viikkojen 28 ja 29 ajalta 66,9 tartuntaa 100 000 asukasta kohti, kun se viikoilta 27 ja 28 oli vain 33,1.

Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu myös ensi maanantaina linjatakseen kaupungin työpaikoilla ja palveluissa noudatettavia käytänteitä. Tavoitteena on varmistaa niin asiakkaiden kuin henkilökunnan turvallisuus.

Huolena on esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökunnan riittävyys, jos tartunnat leviävät palveluissa. Vaikka henkilökunta ei sairastuisikaan laajamittaisesti, pelkät altistumisesta johtuvat karanteenit vähentävät työssä olevien työntekijöiden määrää, mikä vaikeuttaa palveluiden tuottamista.

Etätyösuositus on kaupungilla tällä hetkellä voimassa elokuun loppuun asti. Kaupungin aiemmin linjaamat henkilöstön maski- ja taukokäytännöt palveluissa ovat edelleen voimassa.

Poikkeusolojen johtoryhmä tarkastelee viikon päästä myös esimerkiksi koulujen syyslukukauden alkuun ja ikääntyneiden päivätoiminnan käynnistämiseen liittyviä asioita vallitsevassa koronatilanteessa.

Sairaanhoitopiirin koronanyrkki kokoontuu keskustelemaan Keski-Suomen alueellisesta tilanteesta Aluehallintoviraston edustajan kanssa tiistaina 27.7.

Jyväskylän Kaupungin mukaan koronapandemian neljännen aallon arvioidaan olevan alkamassa Suomessa, joten edelleen on tarpeen käyttäytyä vastuullisesti eli noudattaa turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa sekä käyttää maskia ja ottaa koronarokotukset omalla vuorollaan.

Toistaiseksi koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 65,1 prosenttia Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaista.

Rokotusaikoja on saatavissa hyvin. Pankkitunnuksilla toimiva nettiajanvaraus tai ilman tunnuksia palveleva puhelinvaraus on avautunut kaikille yli 16-vuotiaille. Varausoikeus ensirokotukseen on edelleen voimassa kaikilla 12 vuotta täyttäneillä riskiryhmäläisillä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut