Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Alajärven ja Kyyjärven rajalle uusi tuulipuisto –  koostuu yhteensä 36 tuulivoimalasta ja on valmistuessaan yksi Euroopan suurimmista

Tuulivoiman lisärakentaminen on keskeisessä roolissa Suomen sähköntuotannon päästövähennyksissä sekä teollisuuden päästövähennystavoitteissa. Arkistokuva Latamäen tuulivoimapuistosta. Timo Mustalampi

Tea Rissanen

Suomalainen energiayhtiö Ilmatar Energy aloittaa uuden tuulipuiston rakentamisen Alajärven alueelle lokakuussa 2021. Hankekokonaisuus koostuu Möksyn ja Louhukankaan tuulipuistoista, jotka sijoittuvat Alajärven kaupungin ja Kyyjärven kunnan rajalle.

Tuulipuistoon tullaan rakentamaan yhteensä 36 tuulivoimalaa. Se sijoittuu yhden Suomen kantaverkon merkittävimmän solmupisteen, Alajärven sähköaseman, välittömään läheisyyteen. Alajärven tuulipuisto on valmistuessaan yksi Euroopan suurimmista markkinaehtoisista tuulipuistoista. Ilmattaren mukana hankkeessa on vähemmistöomistuksella kansainvälinen energiayhtiö Kansai Electric Power.

–Alajärven kokoluokan tuulipuistolla on merkittävä vaikutus yhteiskunnan ja teollisuuden muuntumisessa kohti hiilineutraalia ja päästötöntä sähköntuotantoa. Tämän lisäksi tuulipuisto tuo merkittäviä verotuloja kaupungille, Ilmatar Energy:n toimitusjohtaja Juha Sarsama kertoo tiedotteessaan.

Valmistuessaan Alajärven vuosituotanto tulee vastaamaan noin 300 000 kerrostalokaksion vuosikulutusta ja lähes yhtä prosenttia Suomen tämänhetkisestä sähköntuotannosta.

Ilmatar on kehittänyt Alajärven tuulipuistohanketta jo vuodesta 2012 lähtien. Tämän lisäksi Ilmatar tulee myös omistamaan tuulipuiston ja vastaamaan sen operatiivisesta toiminnasta koko 35 vuoden elinkaaren ajan, mikä on tuulivoima-alalla harvinaista. Perinteisesti alan toimijat ovat saattaneet myydä hankkeen eteenpäin sekä hankekehityksen että operatiivisen toiminnan aikana.

Tulevaisuudessa tuulivoimaan perinteisesti keskittynyt yhtiö tulee investoimaan myös teollisen mittakaavan aurinkovoimaan sekä akku- ja varastointiratkaisuihin.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut