Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylä siirtyi koronan leviämisvaiheeseen – jäljitystyö on ruuhkautunut, kiireetön hoito vaarantumassa

Muutoksia kaupungin palveluihin ei tehdä.

Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin tänään, että Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen. Risto Aalto
Emmi Julkunen

Emmi Julkunen

Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin tänään maanantaina, että Jyväskylä on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen.

Jyväskylässä todettiin kaupungin mukaan viime viikolla 159 uutta koronatartuntaa, kun aiemmalla viikolla niitä oli 84 ja sitä edeltävällä viikolla 74. Määrä on toiseksi korkein yhden viikon aikana raportoitu tartuntamäärä Jyväskylässä.

Samalla todettiin, että vaikka kaupunki täyttää leviämisvaiheen kriteerit, ei muutoksia kaupungin palveluihin tehdä, sillä rokotukset etenevät kaupungissa kaikissa ikäryhmissä vauhdilla ja rokotteiden ansiosta sairaalahoidon kasvu on ollut maltillista.

Tartuntoja on ilmennyt eniten 26–50-vuotiailla (72 tartuntaa) ja 16–25-vuotiailla (54 tartuntaa). Ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudessa on 158,2 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.

Toissaviikolla otettiin yhteensä 2635 koronanäytettä, joista positiivisia oli kuusi prosenttia. Tartunnanlähde oli selvillä vain enää hieman alle 50 prosentissa tapauksista. Sairaalahoidon tarve on hienoisessa kasvussa.

Perusterveydenhuollossa jäljitystyö on ruuhkautunut. Rokotusten pyöriessä täydellä teholla kiireetön hoito on vaarantumassa. Kaupunki vetoaakin voimakkaasti asukkaisiin, että viime viikolla annetut suositukset otetaan tosissaan.

– Maskisuositus on otettava vakavasti ja turvavälejä tulee noudattaa. Omia menoja ja esimerkiksi osallistumisia joukkotapaamisiin tulee tarkastella kriittisesti, jotta laajoja altistuksia ei pääse syntymään ja tartuntaketjut saadaan katkaistua. Päiväkotiin, opetukseen tai työpaikalle ei saa tulla, jos on pieniäkin oireita vaan kipeänä tulee yksiselitteisesti pysyä kotona ja mennä koronatestiin, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä muistuttaa.

Kaupunki tiedottaa mahdollisista laajoista karanteeneista esimerkiksi omissa ikääntyneiden asumisyksiköissään sekä kaupunginsairaalan osastoilla. Kaikki altistumistiedot päivitetään altistumis-sivuille

Käsmä totesi Keskisuomalaiselle kaupungin koronatilanteen olevan vaikea.

Kaupunki ei kuitenkaan tässä vaiheessa määrää uusia rajoituksia. Odotettavissa saattaa olla esimerkiksi Sisä- ja Länsi-Suomen aluehallintoviraston asettamia kokoontumisrajoituksia. Valtioneuvosto tulee päättämään maanantaina annettujen tietojen perusteella myöhemmin, otetaanko Jyväskylässä käyttöön ravintolatoiminnassa leviämisvaiheen kriteerit. 

Esimerkiksi perjantaina Lutakossa pidettävä Rock in the City on mahdollista järjestää tämän hetken tiedon mukaan. Käsmä on huomannut, että maskeja pidetään nykyään vähemmän ja kesällä ihmiset ovat liikkuneet paljon, mikä on osaltaan pahentanut koronatilannetta.

- Ihmiset ovat väsyneet rajoituksiin ja suosituksiin, minkä toki ymmärtää. Jokaisen henkilön vastuu korostuu nyt tällä hetkellä. Oli tapahtuma mikä hyvänsä, hän kertasi.

- Toivoisin, että erityisesti rokottamattomat hakeutuisivat rokotuksiin, sillä heillä on suurin riski sairastua vakavaan tautimuotoon. Tällä hetkellä tartunnan saaneista noin puolet on täysin rokottamattomia, 45 prosenttia saanut yhden annoksen ja viisi prosenttia molemmat.

Käsmän mukaan koronavirustestiin pääsee Jyväskylässä yhä vuorokauden sisään ja tulokset valmistuvat suunnilleen samassa ajassa.

Koulujen alkaminen on oma pelon aiheensa, sillä suurimmalla osalla nuorista ei ole rokotesuojaa. 12-15-vuotiaiden rokotukset käynnistyivät Jyväskylässä tänään.

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja Timo Koivisto arvioi, että viimeistään muutaman kuukauden päästä rokotekattavuus on tyydyttävällä tasolla.

- Lisärajoituksia ei tässä vaiheessa anneta, koska sairaalahoidon taso ei ole laskenut. Tilanne kuitenkin kuormittaa perusterveydenhuoltoa. Jos tapauksia ilmenee liikaa, niin myös rajoituksia on mahdollisesti annettava. Ongelma on tällä hetkellä se, että tartunnat ovat hajaantuneet eri puolelle kaupunkia, hän sanoi.

 

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut