Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri jatkaa kiihtymisvaiheessa – valtioneuvosto päättää mahdollisista ravintolarajoituksista Jyväskylässä

Keski-Suomen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli Koronanyrkki totesi tänään, että muu sairaanhoitopiirin alue jatkaa koronavirusepidemiassa kiihtymisvaiheessa. Jaana Kautto
Emmi Julkunen

Emmi Julkunen

Keski-Suomen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli Koronanyrkki totesi tänään, että muu sairaanhoitopiirin alue jatkaa koronavirusepidemiassa kiihtymisvaiheessa Jyväskylän siirtyessä leviämisvaiheeseen.

Jyväskylän statusta päädyttiin muuttamaan korkean ilmaantuvuusluvun vuoksi. Vaikea koronatilanne hankaloittaa huomattavasti perusterveydenhuollon toimintaa. Ilmaantuvuusluku on Jyväskylässä ollut 158,2 viimeisen kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohden. Kaupungin perusterveydenhuolto on kuormittunut koronan takia.

Tällä hetkellä on tiedossa, että korona on viime viikkoina levinnyt Jyväskylässä hyvin nopeasti erilaisissa yksityistilaisuuksissa, ravintoloissa ja festareilla. Valtioneuvosto tulee päättämään maanantaina annettujen tietojen perusteella myöhemmin, otetaanko Jyväskylässä käyttöön esimerkiksi ravintolatoiminnassa leviämisvaiheen kriteerit.

Leviämisvaiheen alueilla anniskelu on loppunut kello 22. Tällä hetkellä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella anniskelu loppuu kello 24 ja ravintolat saavat olla auki yhteen yöllä.

Äänekosken koronatilanne on johtoryhmän mukaan parantunut viime viikolla eristysten ja karanteenien ansiosta. Muualla sairaanhoitopiirien alueella yksittäisiä tartuntoja on viime viikkoina todettu usealla paikkakunnalla.

Koronanyrkki oli kokouksessa huolissaan siitä, ettei maskeja pidetä eikä turvavälejä noudateta enää tunnollisesti. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Palonevan mukaan viimeaikainen tartuntalukujen kasvu ei vielä näy sairaalahoidon kuormittumisena.

- Tietysti turvallisilla vesillä ei missään nimessä vielä olla. Tapausten voimakas nousu voi näkyä sairaalahoidossa parin viikon viiveellä, kun mahdolliset vakavat oireet tulevat, hän sanoi.

Vuodepaikat eivät ole täyttyneet kesällä koronan aiheuttaman taudin takia. Heinäkuusta alkaen pääsääntöisesti hoidettavana on ollut yksi potilas kerrallaan ja välillä ei kukaan. Koronaviruksen aiheuttaman taudin ovat vakavasti sairastaneet kesällä siis vain yksittäiset henkilöt. 

- Ei voi puhua samanlaisesta sairaalahoidon tarpeesta kuin keväällä yhtä suurien tartuntamäärien aikaan, Paloneva kertoi.

Sairaanhoitopiiri ei kuitenkaan tiedota tarkoista koronapotilaiden luvuista. Tehohoidossa ei ole ollut kesällä yhtään henkilöä ja hoidontarve koronan takia on ollut koko erva-alueella vähäistä.

Paloneva muistuttaa silti, että tilanne voi nyrjähtää herkästi, jos suosituksia ja oheistuksia ei noudateta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut