Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Seniorit joutuivat pulaan koskilautan jäätyä jumiin Laukaassa – pelastuslaitos auttoi takaisin kuivalle maalle

Varjolan tila järjestää koskenlaskua Kuusaankoskessa Laukaassa. Kuvan henkilöt eivät liity tapahtumaan. Arkistokuva. Timo Mustalampi

Emmi Julkunen, Rai Suihkonen

Koskenlaskuun tarkoitettu kumilautta joutui pulaan Laukaan Kuusaankoskessa sunnuntaina iltapäivällä noin kello 13.30. Keski-Suomen pelastuslaitoksen mukaan lautan kyydissä oli kahdeksan hengen seurue.

Lautta juuttui kosken kivikkoon. Lautta oli sen verran tukevasti kiinni, ettei uppoamisvaaraa kuitenkaan ollut.

Tilanne oli vakava, sillä lautassa olijat eivät heti päässeet koskesta pois omin voimin, pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta kerrottiin.

Pelastuslaitoksen pintapelastajat pääsivät lautalle käyttäen apunaan toista kumilauttaa. Perille päästyään he saivat kevennettyä lauttaa niin paljon, että se irtosi kivikosta. Kukaan ei loukkaantunut. 

- Tilanne oli muuten normaali, mutta koska kyydissä oli vanhempia ihmisiä, halusimme pelata varman päälle, koskenlaskua tarjoavan Varjolan tilan isäntä Markus Kallio kertoi Keskisuomalaiselle.

Pulaan joutuneessa lautassa oli vanhempien ihmisten lisäksi lapsia. Kyseessä oli nuorisoseura, joka selvisi välikohtauksesta huolimatta retkestään kuivin jaloin. Jokaisella oli Kallion mukaan yllään pelastusliivit ja kypärät.

- Syksymmällä vedenpinnan laskiessa kivet tulevat koskessa esiin ja silloin ajaudutaan helpommin reitiltä. Näin tapahtui tänään. Mitään ei kuitenkaan nyt onneksi sattunut ja retkeilijät vaikuttivat hyväntuulisilta. Elämykset vain olivat tänään kovempia, Kallio arvioi.

On hyvin harvinaista, että pelastuslaitos hälytetään apuun koskenlaskijoille. Kallio ei muistanut 27 vuoden ajalta kuin yhden aiemman hälytystapauksen, jolloin lauttojen kippareita koulutettiin työhönsä.

Kallio kiitteli pulaan joutuneen seurueen lautan kipparina toiminutta työntekijäänsä, joka hälytti apua. Normaalisti Kallio itse voisi tulla avustamaan koskeen jumiutuneita, mutta työntekijä oletti hänen olevan vielä reissussa.

- On aina vaaratilanne, jos koskessa joutuu veden varaan. Oli ihan oikein soittaa apua, ettei mitään kummempaa satu.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut