Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Elokuva-arvio: Rakastajan viimeinen kirje kokee päivänvalon –  romaanifilmatisointi kertoo ikiaikaisen tarinan laadukkaasti

Rakkaustarina sijoittuu Ranskan Rivieralle sekä 60-luvun ja nykypäivän Lontooseen. Filmikamari

Jussi Virratvuori

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä (The Last Letter from Your Lover )

Arvio: 4/5

Rikkaan sekä tylsän englantilaisen liikemiehen amerikkalainen edustusvaimo Jennifer turhautuu ja rakastuu lähtemättömästi ulkomaan kirjeenvaihtaja Anthonyyn vuonna 1965. Kirjeenvaihtaja on hauska, puhe- ja kirjoituskykyinen, empaattinen ja estoton romantikko. Syntyy romanssi, joka laittaa kaiken koetukselle. Kunnes tapahtuu jotain, joka vie kahden miehen loukkuun jääneeltä naiselta muistin.

Ei siis juurikaan mitään uutta taivaan alla. Paitsi, että julkisuudelta piiloon jäänyt romanssi putkahtaa vahingossa päivävaloon 2020-luvulla, kun naisjournalisti juttua tehdessään törmää arkistossa vanhoihin rakkauskirjeisiin. Kirjeet paljastavat jotakin, mutta keistä on kyse? Mitä todella tapahtui ja mihin romanssi johti?

Tarinaa kerrotaan nokkelasti kahdella aikatasolla. 1960-luvun Lontoossa ja Rivieralla Jennifer ja Anthony rakastavat toisiaan kiihkeästi. Vastaavasti Ellie tekee tutkivaa journalismiaan 2020-luvun Lontoossa ja saa avukseen lystikkään arkistomies Roryn. Ja jotta tarina täyteläistyisi, kohtaavat ajat ja henkilöt asianmukaisella tavalla.

Kertomus on traaginen, yllätyksellinen ja taatusti rakkaudellisuutta täynnä. Suuria ja suurenmoisia tunteita luodaan elokuvaan kuitenkin hienovaraisesti. Juoneen saadaan aikakerrosten myötä käänteitä, jotka nostavat elokuvan hömppäromantiikkatulvan yläpuolelle.

Kertomus on traaginen, yllätyksellinen ja taatusti rakkaudellisuutta täynnä.

Ajankuvat, musiikki, lavastus ja puvustus ovat karamellia aisteille. Eikä haittaa vaikka Rivieraan sijoittuvat kohtaukset onkin kuvattu Mallorcalla. Nekin menevät katsojalle läpi kuin epäaito raha.

Pääosissa ovat naiset. Shailene Woodley pääsee Jenniferinä tekemään tähänastisen uransa hienoimman roolin ja hän kykenee komeasti ilmaisemaan niin menetettyä muistiaan kuin riutuvaa rakkauttaankin.

Felicity Jones tekee innokkaana ja aiheilleen antautuvaisena lehtinaisena roolihahmon, joka muistuttaa muutamissakin kohtauksissa melkoisesti Bridget Jonesia.

Käsikirjoittajat Nick Payne ja Esta Spalding ovat saaneet muokata rohkeasti alun perin Jojo Moyesin kirjoittaman The Last Letter from Your Lover -romaanin. Kirjallinen tarina muuntuu liikkuviksi kuviksi vahvojen henkilöhahmojen sekä aikakausien myötä. Se, että elokuvan suomenkielinen nimi on aivan absurdin pöljä, johtuu vuodelta 2010 olevan kirjan tökeröstä nimisuomennoksesta.

Ohjaus Augustine Frizzell. Rooleissa Shailene Woodley, Felicity Jones, Callum Turner, Nabhaan Rizwan, Joe Alwyn, Ben Cross, Diana Kent.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut