Yön uutiskooste | Ääriraskaita fyysisiä suorituksia kannattaa välttää koronarokotuksen jälkeen, Naantalissa iso moottorivene ajoi karille ja upposi

Puolustusvoimien koneet ovat jatkaneet matkaa Bukarestista kohti kaakkoa

Kaksi Puolustusvoimien konetta on aikaisin tänään jatkanut matkaa Romanian pääkaupunki Bukarestista kohti kaakkoa. Koneet pysähtyivät aiemmin noin tunniksi Puolan eteläosassa sijaitsevaan Katowicen kaupunkiin. Asia ilmenee Flight Radar -lentoseurantasivustolta.

Koneet nousivat ilmaan Kouvolan Utista iltaseitsemän jälkeen perjantaina.

Presidentti Sauli Niinistö hyväksyi aiemmin perjantaina esityksen, joka valtuutti Suomen lähettämään sotilaita kohti Afganistanin pääkaupunkia Kabulia turvaamaan evakuointeja.

Puolustusministeriö ei vahvista lentoon liittyviä tietoja, eikä ministeriö ole kertonut julkisuuteen suomalaisjoukon täsmällisestä matka-aikataulusta tai -reitistä.

Ministeri Kiuru HS:lle: Jos tartuntamäärä on syksyllä liian suuri, rokotekattavuuden tulee olla 90 prosenttia yhteiskunnan avaamiselle

Suomen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo Helsingin sanomien haastattelussa, että rokotuskattavuuden pitää olla suurempi, mitä enemmän maassa on koronavirustartuntoja. Hänen mukaansa liian suuri koronatartuntamäärä syksyllä tulee johtamaan siihen, että rokotuskattavuuden täytyy olla jopa noin 90 prosenttia, jotta yhteiskuntaa voitaisiin avata vapaasti.

Hallituksen suunnitelmana on ollut, että kun rokotuskattavuus saadaan riittävälle tasolle, laajoista rajoituksista voidaan luopua ja rajoituksia asetetaan enää paikallisesti tarpeen mukaan. Hallitus on aiemmin kertonut, että sen tavoitteena on vähintään 80–90 prosentin kattavuus 12 vuotta täyttäneiden osalta.

Ääriraskaita fyysisiä suorituksia kannattaa välttää koronarokotuksen jälkeen

Äärimmäisen raskaita fyysisiä suorituksia kannattaa välttää koronarokotuksen ottamisen jälkeen, jotta välttyisi sydänlihaksen tulehduksen riskiltä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL on ohjeistanut Puolustusvoimia, etteivät esimerkiksi alokkaat tekisi rokottamisen jälkeisinä päivinä mitään fyysisesti äärimmäisen rasittavia ponnistuksia. Sama ohje pätee myös urheilijoihin.

Koronarokotuksen jälkeen sydänlihastulehduksia on huomattu erityisesti Yhdysvalloissa nuorilla miehillä. Kyse on silti erittäin harvinaisesta haittavaikutuksesta.

Naantalissa iso moottorivene ajoi karille ja upposi - kaikki veneessä olleet 8 ihmistä pelastautuneet

Varsinais-Suomessa Naantalin Pahaluodossa on iso moottorivene ajanut karille ja uponnut rantaan, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto Twitterissä.

Merivartioston mukaan veneessä oli kahdeksan ihmistä ja kaikki ovat pelastautuneet veneestä rannalle.

Hätäilmoitus onnettomuudesta tuli myöhään perjantai-iltana.

Kysely: Lakeja valmistellaan kansalaisten mielestä liiallisella kiireellä ja tutkimustietoa hyödyntämättä

Enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että lakeja valmistellaan Suomessa nykyisin liian kovalla kiireellä ja tutkimustietoa hyödyntämättä, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

62 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että tutkimustietoa hyödynnetään riittämättömästi lakeja valmisteltaessa. 60 prosenttia puolestaan arvioi, että lakeja valmistellaan nykyisin liian kovalla kiireellä.

Niin ikään 60 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että poliittiset päättäjät painostavat virkamiehiä lainvalmistelussa, mikä heikentää lakiehdotusten tasoa.

Lakisääteiset kesälomat jäävät pitämättä monessa suomalaisyrityksessä

Suomessa on paljon sellaisia työpaikkoja, joilla lakisääteiset kesälomat eli vuosilomat jäävät pitämättä, Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan.

Vuosilomalaki pakottaa työnantajan antamaan työntekijälle kesäkaudella vähintään 12 päivän pituisen yhtäjaksoisen loman, jos työntekijä on toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa tai tekee osa-aikatyötä kuukausittain vähintään 14 päivää tai 35 tuntia.

Taustalla lomien pitämättä jäämisessä voi olla esimerkiksi työntekijän oma halu saada lomansa mieluummin rahana. Lain mukaan työnantaja ei saisi kuitenkaan suostua tähän.

Aluehallintoviraston mukaan on myös yrityksiä, joiden kulttuuriin ei yksinkertaisesti kuulu lomien pitäminen. Tällaista tapahtuu paljon esimerkiksi asianajo-, mainos- ja ravintola-alalla.

Turkin presidentti Erdogan näkee, että afganistanilaissiirtolaisten määrä voi koitua haasteelliseksi - muistuttaa EU:ta siirtolaissopimuksesta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Euroopan unionin täytyy pitäytyä aiemmassa siirtolaissopimuksessa ja auttaa naapurimaita. Erdoganin lausuma liittyy Afganistanin tilanteeseen ja siihen, että ihmiset pakenevat maasta valtaan noussutta äärijärjestöä Talebania.

Erdogan sanoi puhelimitse Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakisille, että afganistanilaissiirtolaisten lisääntyvä määrä voi koitua haasteeksi kaikille.

Euroopan unionin ja Turkin sopimuksen mukaan Kreikkaan tulleita siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita voidaan palauttaa Turkkiin. Osana vuonna 2016 tehtyä sopimusta EU lupasi Turkille miljardeja euroja pakolaisista huolehtimiseen. (Lähde AFP)

Suomen unelma-alku ei riittänyt MM-avauksessa, Kanada ratkaisi voiton päätöserässä

Suomi on hävinnyt Kanadalle maalein 3–5 avausottelunsa jääkiekon naisten MM-kisoissa Kanadan Calgaryssä. Suomi johti ottelua avauserän jälkeen 2–0 Nelli Laitisen ja Minnamari Tuomisen maaleilla.

Kanada tuli toisessa erässä tasoihin ja toiselle erätauolle ottelussa mentiin tilanteessa 2–2. Päätöserässä Kanada meni ensin 3–2-johtoon, mutta Elisa Holopainen onnistui tasoittamaan pelin. Kanadan Sarah Fillier teki Kanadan 4–3-voittomaalin vain 25 sekuntia Holopaisen tasoituksen jälkeen, ja loppunumerot 5–3 viimeisteli tyhjään maaliin Brianne Jenner.

Suomen parhaaksi pelaajaksi valittiin maalivahti Anni Keisala, joka torjui 39 kertaa.

Puolustaja Juuso Välimäki solmi jatkosopimuksen Calgaryn kanssa

Suomalaispuolustaja Juuso Välimäki jatkaa uraansa NHL-seura Calgary Flamesissa. Jääkiekkojoukkue Calgary kertoo verkkosivuillaan Välimäen solmineen kahden vuoden sopimuksen. Seuran mukaan puolustaja tienaa 1,55 miljoonaa dollaria kaudessa.

22-vuotias Välimäki aloitta tänä syksynä neljännen kautensa Calgaryssä. Hän on pelannut NHL:ssä 73 ottelua ja tehnyt niissä tehopisteet 3+11.

Kaudella 2019–2020 Välimäki ei pelannut otteluakaan loukkaannuttuaan vakavasti ennen kauden alkua.

Nokian Pyryssä jääkiekkouransa aloittanut Välimäki on voittanut alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden keväällä 2016.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut