Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue perustasolle – tartuntoja ollut vain rokottamattomilla ja kerran rokotetuilla, testauskriteerit kevenevät

Koronatestauskriteereitä lievennetään Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Kuvituskuva. Marko Kauko

Camilla Karttunen

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri (KSSHP) on palannut koronan perustasolle. Näin linjasi maanantaina KSSHP:n alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli koronanyrkki.

Tartuntamäärät ovat jatkaneet laskuaan koko alueella ja tilannetta kuvaillaan harvinaisen hyväksi. Tartuntoja on ilmennyt vain rokottamattomilla ja kerran rokotetuilla.

Koko KSSHP:n alueella kevennetään koronatestauskriteerejä. Jatkossa koronatesti ei ole enää välttämätön kahdesti rokotetuille, joilla on vain lievät oireet, eikä tietoa altistumisesta. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön testaamista kuitenkin jatketaan myös lievien oireiden ja täyden rokotussarjan tapauksissa.

Jyväskylä palasi koronan perustasolle – testaukseen ohjataan entistä harvemmin, mutta maskisuositus jatkuu

Lisäksi alle 12-vuotiaiden testauksesta luovutaan pääsääntöisesti. Poikkeuksena ovat sairaalahoitoa vaativat tapaukset ja tapaukset, joissa sairastunut on asetettu karanteeniin.

Testauskriteerien muutokset perustuvat lääketieteelliselle näytölle alttiudesta sairastua vakavasti koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Testauskriteerejä ollaan valmiita muuttamaan uudelleen, jos valtakunnalliset ohjeet muuttuvat.

Laaja maskisuositus on yhä voimassa koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, kunnes rokotekattavuus nousee suuremmaksi. Maskit suojaavat samalla myös muita pisarateitse tarttuvia, syksyllä leviäviä sairauksia, kuten flunssaa ja influenssaa vastaan. Maskia tulee käyttää kaikissa julkisissa tiloissa, joissa turvaväliä ei voida varmasti säilyttää.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin kuuluvat maakunnasta kaikki muut kunnat paitsi Jämsä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut