Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yön uutiskooste: Haavisto: Suomelle tullut noin 8000 avunpyyntöä Afganistanissa olevilta ihmisiltä tai heitä auttavilta, Kantasolurekisteriin tarvitaan erityisesti nuoria miehiä

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomelle on tullut noin 8 000 yhteydenottoa, käytännössä avunpyyntöä, Afganistanissa olevilta ihmisiltä tai heitä auttavilta. Antti Aimo-Koivisto

STT

Kantasolurekisteriin tarvitaan erityisesti nuoria miehiä

Tänään vietetään Maailman kantasoluluovuttajien päivää. Tällä hetkellä Kantasolurekisteriin tarvitaan kipeästi erityisesti nuoria miehiä, kertoo SPR Veripalvelu.

Vuosittain 20–40 suomalaista luovuttaa kantasoluja tuntemattomalle potilaalle.

Uusia jäseniä tarvitaan jatkuvasti. Kantasolurekisteriin voi liittyä 18–35-vuotias perusterve ihminen.

Yli 55 000 suomalaista on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi luovuttamaan kantasolujaan niitä tarvitsevalle. Eniten kantasolusiirroilla hoidetaan leukemiapotilaita.

Hankolaislapset saavat pian oppia koulussa merimiessolmujen tekemistä ja vesillä liikkumista

Hangon alakouluissa tutustutaan jatkossa veneilyyn ja turvalliseen vesillä liikkumiseen osana muuta opetusta. Merellinen kaupunki on jo hankkinut hyviä merimiestapoja käsittelevät opetusmateriaalit suomeksi ja ruotsiksi.

Osana opetusta lapset oppivat muun muassa, miten tehdään merimiessolmuja ja tunnistetaan merimerkkejä.

Myös muualla Suomessa opetusta on mukautettu paikallisia tarpeita ajatellen. Valinnaisista aineista päätetään paikallisesti, ja useammassa yläkoulussa voi esimerkiksi opiskella metsästystä. Alakouluikäisille on valinnaisena tarjolla muun muassa arkkitehtuuriin tutustumista ja lemmikin hoitoa.

Ulkoministeri Haavisto HS:lle: Suomelle tullut noin 8 000 avunpyyntöä Afganistanissa olevilta ihmisiltä tai heitä auttavilta

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomelle on tullut noin 8 000 yhteydenottoa, käytännössä avunpyyntöä, Afganistanissa olevilta ihmisiltä tai heitä auttavilta. Haavisto kertoo asiasta Helsingin Sanomien haastattelussa. Haavisto kertoo Ruotsin ulkoministerin saaneen noin 25 000 vastaavaa yhteydenottoa.

Lehden mukaan osassa yhteydenotoista on kyse ihmisistä, jotka kokevat olevansa vaarassa. Osalla taas toimeentulo on romahtanut, koska he eivät voi enää harjoittaa ammattiaan.

Suomi sai Kabulista ulos evakuointioperaation aikana 414 ihmistä. Evakuoinnit käynnistyivät, kun äärijärjestö Taleban nousi maassa valtaan elokuussa.

Uutissuomalainen: Lintilä ehdottaa vetyputken rakentamista Saksaan

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa, että Suomesta ja Ruotsista rakennettaisiin vetyputki Saksaan, kertoo Uutissuomalainen. Asiaa pitäisi Lintilän mukaan ainakin selvittää.

Lintilä kertoo valtioneuvoston laativan kansallisen vetystrategian ja periaatepäätöksen vetytalouden edistämiseksi. Tämän vuoden aikana arvioidaan, miten riittävä vedyntuotanto varmistetaan. Hallitus valmistelee myös ilmasto- ja energiastrategiaa.

Vetyputken eteenpäin liikahtaminen vaatisi suuren luokan investoijan.

Juhlavuoden Miss Suomi -titteliä tavoittelevat takavuosien missikandidaatit

Tämän vuoden Miss Suomi -kilpailun voittaja ja perintöprinsessat valitaan tänään.

Miss Suomi -kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1931. Kilpailun 90-vuotisen taipaleen kunniaksi kilpailu järjestetään poikkeuksellisella tavalla, sillä kaikki finalistit ovat jo aiempina vuosina Miss Suomi -kilpailuun osallistuneita naisia.

AlfaTV:llä nähtävään illan finaaliin osallistuu myös useita aiempina vuosina Miss Suomeksi kruunattuja, muun muassa viime vuonna kilpailun voittanut Viivi Altonen.

Ranska kutsuu suurlähettiläänsä Yhdysvalloissa ja Australiassa kotiin konsultaatiota varten

Ranska kutsuu suurlähettiläänsä Yhdysvalloissa ja Australiassa kotiin konsultaatiota varten, ilmoitti Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian myöhään perjantaina. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun aiemmin viikolla Australia hylkäsi ranskalaisia sukellusveneitä koskevan kaupan ja valitsi yhdysvaltalaiset ydinkäyttöiset sukellusveneet.

Tiedotteessa Ranskan ulkoministeri sanoo, että kaksi suurlähettilästä päätettiin kutsua välittömästi takaisin, koska "Australian ja Yhdysvaltain 15. syyskuuta antamat ilmoitukset olivat poikkeuksellisen vakavia".

Pian Ranskan perjantaisen ilmoituksen jälkeen Valkoisen talon virkamies kertoi nimettömänä uutistoimisto AFP:n mukaan, että Yhdysvallat on pahoillaan Ranskan päätöksestä ja että Yhdysvallat pyrkii ratkaisemaan diplomaattisen kiistan. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat myönsi lennokki-iskunsa tappaneen kymmenen siviiliä

Yhdysvallat myönsi perjantaina, että sen Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa viime kuussa tekemä lennokki-isku oli "erehdys", jossa kuoli kymmenen siviiliä, ei terrorijärjestö Isisin taistelijoita.

Yhdysvaltojen armeijan kenraali Kenneth McKenzie kertoi, että iskun kohteena oli tarkoitus olla Isisin operaatio. Yhdysvaltojen tiedustelun mukaan sen tarkoituksena oli "kohtuullisella varmuudella" hyökätä Kabulin lentokentälle.

Lennokki-isku oli traaginen erehdys, McKenzie sanoi.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin pyysi anteeksi lennokki-iskua ja esitti osanottonsa eloonjääneille perheenjäsenille. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa asiantuntijapaneeli suosittelee kolmansia rokoteannoksia yli 65-vuotiaille

Yhdysvalloissa hallitusta ohjeistava asiantuntijapaneeli suosittelee kolmansien koronarokotusannosten antamista yli 65-vuotiaille sekä riskiryhmäläisille.

Yhdysvaltain lääkeviraston FDA:n riippumaton paneeli päätti suosittaa kolmansia annoksia äänin 18–0. Paneeli kuitenkin hylkäsi Valkoisen talon ja rokotteita valmistavan lääkeyhtiö Pfizerin ajaman ehdotuksen suositella kolmansia annoksia kaikille yli 16-vuotiaille.

FDA:n mukaan kaksi rokoteannosta suojaa useimpia ihmisiä tehokkaasti vakavalta koronavirustaudilta. (Lähde: AFP)

Lähde: Google taipui Venäjän hallinnon painostukseen poikkeuksellisen pakon edessä

Teknologiajätti Google taipui Venäjän hallinnon painostukseen ja poisti Venäjän opposition sovelluksen sovelluskaupastaan poikkeuksellisen pakon edessä, asiaa tunteva lähde kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Google ja toinen yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Apple poistivat Venäjän duuman vaalien alla maan opposition "älykkään äänestämisen" sovelluksen sovelluskaupoistaan.

Lähteen mukaan Venäjän hallinto oli uhannut Googlea rikossyytteillä ja sen Venäjällä toimivien työntekijöiden vangitsemisilla. Myös Apple oli kokenut samanlaista painostusta.

Venäjän kolmipäiväiset vaalit alkoivat perjantaina. Vaalien alla todellisia opposition edustajia on estetty asettumasta ehdolle, ja hallinnon odotetaan turvautuvan vaalivilppiin. (Lähde: AFP)

Unkarilaiset äänestävät historiallisissa esivaaleissa, joissa oppositio etsii pääministeri Orbanille haastajaa

Unkarissa alkaa tänään äänestys esivaaleissa, joissa maan suurimmat oppositiopuolueet pyrkivät haastamaan pääministeri Viktor Orbanin ja tämän Fidesz-puolueen ensi vuoden parlamenttivaaleissa.

Ensimmäistä kertaa maan historiassa järjestettävissä maanlaajuisissa esivaaleissa opposition ehdokkaiden keskuudesta valitaan yksi pääministeriehdokas, jota kaikki puolueet asettuvat tukemaan.

Opposition pääministerikandidaatin vaalin ensimmäinen äänestyskierros päättyy ensi viikon sunnuntaina. Ehdokkaista korkeintaan kolme pääsee esivaalin toiselle kierrokselle, joka järjestään lokakuun alkupuolella.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut