Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kohua herättäneeseen Aster-hankkeeseen on vireillä uusi esitys

Jyväskylän kaupunginvaltuusto kokoontuu parhaillaan ensimmäistä kertaa sitten koronapandemian alkamisen kaupungintalolla. Katri Nieminen
Satu Kakkori

Satu Kakkori

Jyväskylän kaupunginvaltuustolla on tänään maanantaina päätettävänään paljon kohua ja hämmennystä herättänyt Aster-hanke. Pohjaesityksenä on kaupunginhallituksen esitys, että Jyväskylän kaupunki ei anna valtuutusta Keski-Suomen sairaanhoitopiirille edetä lähes 129 miljoonan euron tietojärjestelmähankkeessa eli hankinta keskeytettäisiin.

Illan kokouksessa on odotettavissa keskustelua ja mahdollisesti myös äänestys. Sairaanhoitopiirin hallitukseen edellisellä kaudella kuulunut kaupunginvaltuutettu Jari Colliander (kesk.) suunnittelee tekevänsä oman esityksensä, että päätöksenteolle otetaan aikalisä sen sijaan, että se keskeytettäisiin nyt kokonaan.

Taustalla on sairaanhoitopiirin valtuuston viime viikolla tekemä päätös teettää nopea analyysi Aster-hankkeen valmistelun kulusta. Analyysin lisäksi tulisi Collianderin mielestä antaa tehtäväksi myös selventää ristiriitaista tietoa sekä Asterista että esille nostetuista kotimaisista vaihtoehdoista ja kyber-riskeistä.

Collianderin mukaan sairaanhoitopiiriin kohdistuva epäluulon ja epäluottamuksen kierre on vaarassa laajentua ja paheta.

– Se ei ole Jyväskylän eikä maakunnan etu. Siksi luottamus on palautettava ja ulkopuolinen selvitys saatava ennen päätäntää, olipa lopullinen päätös mikä tahansa, perustelee Colliander.

Päätöksenteolle ei ole myöskään sellaista kiirettä, etteikö asiaa voitaisi vielä selvitellä. Colliander viittaa sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnusen Keskisuomalaiselle kertomaan tietoon, että lopullisen päätöksen anto olisi vasta joulukuun 2021 lopussa.

Aster-hankkeessa on kyse Keski-Suomen uuden hyvinvointialueen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnasta yhteisesti kolmen muun sairaanhoitopiirin kanssa. Keski-Suomen osuus Asterin investointikuluista on noin 129 miljoonaa euroa. Kohua ja peruutushaluja päättäjissä on herättänyt erityisesti se, että hintalappu tuplaantui kesän aikana. Muissa sairaanhoitopiireissä Asterin hankinnalle on näytetty vihreää. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto päättää asiasta 15. lokakuuta.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään maanantaina ensimmäistä kertaa sitten koronaepidemian alkamisen omalla juhlavalla paikallaan Jyväskylän kaupungintalon valtuustosalissa. Yleisöä kaupungintalolle ei vielä oteta, mutta kokousta voi seurata suorana videolähetyksenä kello 18 alkaen.

 

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut