Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylässä Tuomiojärven lahdista torjutaan korallikanukkaa, terttuseljaa, tuoksuvatukkaa, jättipalsamia ja vuorenkilpeä – tässä aikataulussa raivaukset etenevät syksyllä

Eerolanlahden – Rautpohjan välisellä luonnonsuojelualueella raivataan syksyn aikana haitallisia vieraslajeja. Natura 2000 -verkostoon kuuluvalla lintuvesien suojelualueella torjutaan korallikanukkaa, terttuseljaa, tuoksuvatukkaa, jättipalsamia ja vuorenkilpeä.

Torjunnan tekee Jyväskylän kaupungin Kunnolla töihin -yksikön ympäristötiimi.

Kaupunki tiedottaa, että korallikanukan ja terttuseljan poisto tehdään syksyisin lintujen pesimäajan jälkeen 15. elokuuta alkaen ja työt jatkuvat aina lumen tuloon asti. Jättipalsamin torjuntaa tehdään useita kertoja kesässä, ja torjunnan arvioidaan ajoittuvan heinä-, elo- ja syyskuun puolivälin tienoolle.

Jos lintujen havaitaan häiriintyvän jättipalsamin torjuntatyöstä, torjuntaa siirretään myöhemmäksi. Korallikanukan ja jättipalsamin torjuntajäte kerätään pois alueelta hävitettäväksi.

Kaupungin mukaan vieraslajitorjunnan vaikutukset maaperään ja kasvillisuuteen eivät merkittävästi heikennä Natura-alueen luontotyyppejä, vaan vierasperäisten lajien torjunta palauttaa kasvit luonnonmukaisemmaksi.

Eerolanlahti ja Rautpohjanlahti ovat Tuomiojärven vierekkäisiä lahtia, jotka sijaitsevat Jyväskylän asuinalueella. Lahdet kuuluvat tärkeinä lintuvesialueina Natura 2000-verkostoon. Natura 2000 on Euroopan unionin hanke, jonka tavoite on tukea luonnon monimuotoisuutta.

Jyväskylän kaupunki on laatinut luonnonsuojelualueelle vieraskasvilajien poistoa koskevan suunnitelman vuosille 2021-2026. 2026. Hoitosuunnitelman tavoitteena on poistaa vieraslajeja ja puutarhakarkulaisia luonnonsuojelualueelta ja sen välittömästä läheisyydestä sekä antaa kasvutilaa alueen luonnonvaraisille kasveille.