Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja Sveitsin puolustusministeriön ylijohtaja puhuivat Martti Ahtisaari -luennolla Jyväskylässä – katso tallenne tästä

Perinteikäs Martti Ahtisaari -luentosarja jatkui 14.10. Jyväskylässä pohtien kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa Suomen ja Sveitsin näkökulmista. Illan pääpuhujina olivat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Sveitsin puolustusministeriön ylijohtaja Pälvi Pulli. Luento järjestettiin Jyväskylän yliopiston juhlasalissa torstai-iltana. Katso tallenne tästä.

Jyväskylän kaupungin tiedotteessa luennon taustaa ja aihetta kuvaillaan näin: "Suomi ja Sveitsi ovat harvoja Euroopan maita, jotka ovat turvallisuuspolitiikassa pysytelleet sotilasliittojen ulkopuolella. Kummankin maan puolustusjärjestelmä perustuu yleiseen asevelvollisuuteen. Suomi osallistuu EU-jäsenmaana yhteiseen kansainväliseen kriisinhallintaan. Sveitsi puolestaan painottaa kansainvälisessä yhteistyössään kahdenvälisiä sopimussuhteita. Sveitsin suorassa demokratiassa kansanäänestyksillä on iso valta."

Mitkä poliittiset voimat ohjaavat Suomen hävittäjähanketta? Asiantuntijat pohtivat asiaa Martti Ahtisaari -luennolla – "Tietysti Venäjän toimintaan on kuulunut tietty hämmentäminen, ja sekin on odotusarvoista"

Luento käsittelee kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa tilanteessa, jossa molempien maiden hävittäjähankinnat ovat loppusuoralla; millaiseen lopputulokseen Suomi ja Sveitsi ovat päätyneet hävittäjähankintojen perusteluissaan. Lisäksi puheenvuoroissa käsitellään myös, millaista on puolueettoman maan ulko- ja turvallisuuspolitiikka kansainvälisessä kriisinhallintatilanteessa.

Kyseessä on viidestoista Martti Ahtisaari -luentosarjan tilaisuus ja se kulkee nimellä "Kriisinhallintaa vai jälleenrakennusta – Puolueettoman maan näkökulmia kansainväliseen turvallisuuspolitiikkaan". Pääpuhujien lisäksi tilaisuudessa kuullaan paneelikeskustelu, johon osallistuu myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Keskustelun moderaattorina toimii toimittaja Seija Vaaherkumpu.