Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja Sveitsin puolustusministeriön ylijohtaja puhuivat Martti Ahtisaari -luennolla Jyväskylässä – katso tallenne tästä

Martti Ahtisaari -luennolla kuullaan tällä kertaa Sveitsin puolustusministeriön ylijohtaja Pälvi Pullia (vas.) ja ulkoministeri Pekka Haavistoa. Keskisuomalainen
Eetu Kokkinen

Eetu Kokkinen

Perinteikäs Martti Ahtisaari -luentosarja jatkui 14.10. Jyväskylässä pohtien kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa Suomen ja Sveitsin näkökulmista. Illan pääpuhujina olivat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja Sveitsin puolustusministeriön ylijohtaja Pälvi Pulli. Luento järjestettiin Jyväskylän yliopiston juhlasalissa torstai-iltana. Katso tallenne tästä.

Jyväskylän kaupungin tiedotteessa luennon taustaa ja aihetta kuvaillaan näin: "Suomi ja Sveitsi ovat harvoja Euroopan maita, jotka ovat turvallisuuspolitiikassa pysytelleet sotilasliittojen ulkopuolella. Kummankin maan puolustusjärjestelmä perustuu yleiseen asevelvollisuuteen. Suomi osallistuu EU-jäsenmaana yhteiseen kansainväliseen kriisinhallintaan. Sveitsi puolestaan painottaa kansainvälisessä yhteistyössään kahdenvälisiä sopimussuhteita. Sveitsin suorassa demokratiassa kansanäänestyksillä on iso valta."

Mitkä poliittiset voimat ohjaavat Suomen hävittäjähanketta? Asiantuntijat pohtivat asiaa Martti Ahtisaari -luennolla – "Tietysti Venäjän toimintaan on kuulunut tietty hämmentäminen, ja sekin on odotusarvoista"

Luento käsittelee kansainvälistä turvallisuuspolitiikkaa tilanteessa, jossa molempien maiden hävittäjähankinnat ovat loppusuoralla; millaiseen lopputulokseen Suomi ja Sveitsi ovat päätyneet hävittäjähankintojen perusteluissaan. Lisäksi puheenvuoroissa käsitellään myös, millaista on puolueettoman maan ulko- ja turvallisuuspolitiikka kansainvälisessä kriisinhallintatilanteessa.

Kyseessä on viidestoista Martti Ahtisaari -luentosarjan tilaisuus ja se kulkee nimellä "Kriisinhallintaa vai jälleenrakennusta – Puolueettoman maan näkökulmia kansainväliseen turvallisuuspolitiikkaan". Pääpuhujien lisäksi tilaisuudessa kuullaan paneelikeskustelu, johon osallistuu myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Keskustelun moderaattorina toimii toimittaja Seija Vaaherkumpu.

Martti Ahtisaari -luento

Järjestetään jo 15:nnen kerran

Suomen, Viron, Puolan, Liettuan ja Latvian tasavaltojen presidentit kokoontuivat presidentti Martti Ahtisaaren myötävaikutuksella Jyväskylässä kylmän sodan päättymisen kymmenvuotispäivänä 8. marraskuuta 1999.

Tästä tilaisuudesta sai alkunsa Martti Ahtisaaren nimeä kantava luento.

Luennoilla on ollut äänessä aiemmin muun muassa ministeri Max Jakobson, valtioneuvos Harri Holkeri, Ruotsin pääministeri Göran Persson, Viron presidentti Arnold Rüütel ja pääministeri Matti Vanhanen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Pääkirjoitus: Ahtisaari-luennosta koko Suomen rauhantapahtuma
    14.10.2021 3:00

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut