Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yön uutiskooste: Maanantai aloittaa viikon sateisissa merkeissä etelässä ja pakastuvana pohjoisessa, Facebook ilmoitti luovansa tuhansia työpaikkoja Eurooppaan rakentamaan niin kutsuttua metaversumia

KOONNEET: Lassi Lapintie ja Milja Rämö / STT

Maanantaina sää on selkeää ja pakastumaan päin Pohjois-Suomessa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Lapin viikonloppuiset lumisateet liikkuvat etelään ja heikkenevät vesisateiksi. Paikoittain sade voi tulla maahan myös räntänä.

Mahdollisesti vaarallisen ajokelin varoitus on voimassa maan pohjoisosissa Ranuan ja Posion seudun leveysasteiden yläpuolelle. Kovan tuulen varoitus on voimassa kaikilla merialueilla ja aallokkovaroitus Selkämerellä.

Alkuviikko tuo kylmempää säätä myös eteläiseen Suomeen. Tiistaina ilma kylmenee entisestään ja pakkasta on yöllä lähes koko maassa.

Facebook ilmoitti luovansa tuhansia työpaikkoja Eurooppaan rakentamaan niin kutsuttua metaversumia

Sosiaalisen median teknologiayhtiö Facebook on julkistanut suunnitelmansa palkata 10 000 ihmistä Euroopan unionin alueella. Hankkeen tarkoituksena on rakentaa niin kutsuttua metaversumia, joka on suosittu ajatus johtavien teknologiafirmojen riveissä.

Termillä tarkoitetaan tulevaisuuden mahdollista virtuaaliseen todellisuuteen perustuvaa uuden sukupolven internetiä, joka hämärtäisi rajoja fyysisen ja digitaalisen maailman välillä.

Facebook perusteli päätöstään luoda työpaikkoja EU-alueelle maanosan suurilla kuluttajamarkkinoilla, osaavalla työvoimalla sekä huippuyliopistoilla. (Lähde: AFP)

Unkarissa konservatiivipormestari voitti selvin luvuin opposition esivaalit ja lähtee haastamaan Orbania

Unkarissa oppositiopuolueiden esivaalien toisen kierroksen selväksi voittajaksi on noussut konservatiivinen pormestari Peter Marki-Zay. Hänen vastaehdokkaansa, vasemmiston Klara Dobrev tunnusti tappionsa sen jälkeen, kun äänistä oli laskettu hieman yli puolet.

Marki-Zay voitti äänistä 57 prosenttia. Pormestari jatkaa kohtaamaan maan istuvan pääministerin Viktor Orbanin ensi vuoden vaaleissa. Orban kohtaa ensimmäistä kertaa yhden ehdokkaan taakse ryhmittyneen oppositiorintaman.

Luovutuspuheessaan Dobrev vakuutti tukevansa Marki-Zayta ja kannusti oppositiota yhdistämään voimansa hallitsevaa Fidesz-puoluetta vastaan. (Lähde: AFP)

Espanjassa pelastustyöntekijät etsivät yli kymmentä merellä kadonnutta siirtolaista

Espanjassa pelastustyöntekijät etsivät merellä kadonneita 12:ta siirtolaista, joiden vene kaatui näiden yrittäessä ylittää merta Algeriasta Espanjaan. Kadonneita ryhdyttiin etsimään sen jälkeen, kun norjalainen purjevene oli poiminut merestä algerialaismiehen läheltä Espanjan lounaisrannikkoa.

Rannikkovartioston helikopteri löysi hieman myöhemmin toisen veden varassa olleen siirtolaisen. Kaksi pelastettua kertoivat lähteneensä matkaan 12 muun ihmisen kanssa Algeriasta viime viikolla.

Kyse on lyhyen ajan sisään toisesta siirtolaisten merionnettomuudesta Espanjassa. Torstaina uponneen aluksen jäljeltä on yhä kateissa 16 ihmistä ja yhdeksän tiedetään kuolleen. (Lähde: AFP)

Tunisiassa neljä kuollut ja 19 ihmistä kadonnut Eurooppaa kohti pyrkineen veneen kaaduttua merellä

Ainakin neljä Tunisiasta Eurooppaan pyrkinyttä on kuollut ja 19 kadonnut veneen kaaduttua merellä, kertoo viranomaislähde uutistoimisto AFP:lle. Veneessä olleista seitsemän on saatu pelastettua.

Viranomaisten mukaan yhteensä 30 tunisialaista oli lähtenyt vesille pienessä veneessä maan itärannikolta. Veneen kerrotaan uponneen Tunisian Mahdian kuvernoraatin rannikolla, josta on matkaa Italian Lampedusan saarelle noin 140 kilometriä. Lampedusa on suosittu kohde Eurooppaan meriteitse pyrkiville.

Veneessä olleista yksi onnistui uimaan rantaan ja hälyttämään viranomaiset merihädästä. Neljä ihmistä on pidätetty epäiltynä merimatkan järjestelyihin osallistumisesta. (Lähde: AFP)

Espanjan pääministeri Sanchez vannoo lakkauttavansa prostituution

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez vannoi sunnuntaina kieltävänsä prostituution maassa. Sosialistisen puolueensa kolmipäiväisessä kokouksessa puhunut pääministeri näkee prostituution naisia orjuuttavana.

Espanjassa seksin myyminen on laillista, mutta paritus ja seksuaalinen hyväksikäyttö ovat laitonta toimintaa. Prostituutio dekriminalisoitiin maassa 1990-luvulla.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa nykyistä järjestelmää tukevien katsovan, että dekriminalisointi on tehnyt seksityöläisten elämästä turvallisempaa. (Lähde: AFP)

Suomalaisten tähdittämä Dallas jäi Ottawan jalkoihin

Jääkiekon NHL:ssä Ottawa Senators on päihittänyt suomalaisten tähdittämän Dallas Starsin lukemin 3–2.

Dallasin Michael Raffl sai kiekon verkkoon, kun ensimmäistä erää oli pelattu yli neljä minuuttia. Alle minuutin päästä ottawalaiset tasoittivat Nick Paulin maalilla.

Toisessa erässä Senatorsin Chris Tiernay onnistui maalinteossa kahdesti. Päätösjaksolla Starsin Joe Pavelski pääsi kaventamaan, mutta tempoa ei riittänyt enää tasoitukseen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut