Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vihapuhetta ja pahoinvointia – Hittisarja Sorjonen palaa elokuvalla, joka perustuu löyhästi tositapahtumiin

Anu Sinisalo ja Ville Virtanen ovat näytelleet Lena Jaakkolaa ja Kari Sorjosta pitkään. – Ville vastanäyttelijänä tekee minut ja minä hänet, Sinisalo sanoo. Jarno Artika

Miia Hartikainen

Jos tuntuu, että kameran takana en tiedä mitä tekisin, ei tarvitse huolestua, sillä Sorjonen tietää mitä tekee, sanoo näyttelijä Ville Virtanen.

Hänen näyttelemäänsä Kari Sorjosta on nähty vuodesta 2016 rikossarja Sorjosessa. Sarja päättyi viime vuonna kolmanteen tuotantokauteensa. Tuolloin sarjan luoja Miikko Oikkonen sanoi, että voisi palata Sorjoseen, jos maailmasta löytyy lisää kerrottavaa. Sitähän löytyi, joten fanien ja rahoittajien toiveet jatkosta täyttyvät elokuvassa Sorjonen: Muraalimurhat, joka saa ensi-iltansa tänään.

Elokuvassa löytyy muraali, jossa on maalattuna rikostutkija Kari Sorjosen vanhan tutun, sarjamurhaaja Lasse Maasalon ( Sampo Sarkola) kasvot. Muraalissa lukee ”tehdään maailmasta parempi paikka”. Elokuva sai innoituksensa tositapahtumista.

– Tarina liittyy löyhästi Kotkassa tapahtuneeseen tapaukseen, jossa sillan alta löytyi hirtetty nukke kädessään salkku tekstillä ”kello käy”. Samaan aikaan kaupungilla oli tehty sapluunamaalauksia, joissa uhkailtiin päättäjiä, Sorjosen pääkäsikirjoittaja Miikko Oikkonen kertoo.

Oikkosta kiinnosti käsitellä elokuvassa myös vihapuhetta ja -rikoksia.

– Pohdin mitä ne voivat aiheuttaa, jos ne otettaisiin tosissaan. Elokuvassa somessa on levinnyt gallup, jossa kysytään ketä ilman maailma olisi parempi paikka. Tuskin kukaan gallupiin vastaajista osaa arvata, että kysely kävisi toteen.

Lenan hahmo on minulle tuttu, mutta hän jaksaa silti aina yllättää.

Anu Sinisalo
Miikko Oikkonen on saanut Sorjoseen inspiraatiota Arthur Conan Doylen Sherlock Holmesista. – Sorjosen hahmossa on jotain Sherlockin kaltaista ja Lasse Maasalossa Moriartyn kaltaista. Moriarty ja Maasalo ovat sivistyneitä psykopaatteja. Se kiehtoo ihmismieltä. Jarno Artika

Elokuvaa varten Ville Virtanen laihdutti 18 kiloa, opetteli pingistä ja tangoa. Sorjosen rooliin palaaminen oli kuin olisi tavannut vanhan ystävän pitkästä aikaa. Virtanen on ollut kameran edessä Sorjosena parintuhannen kohtauksen verran.

– Sorjonen ei ole enää sama hahmo kuin aluksi, enkä minäkään.

Sorjonen on elokuvassa pimeimmässä paikassa, missä hän on ikinä ollut.

– Hän joutuu isojen kysymysten äärelle. Hänen on pakko tehdä iso ratkaisu, joka laittaa hänet ajattelemaan persoonansa uusiksi.

Sorjonen vihaa väkivaltaa ja verta, mutta hänen intohimonsa on ratkoa rikoksia.

– Sorjonen tekee työtä, joka saa hänet voimaan huonosti. Hänellä ei ole vaimon kuoleman jälkeen ketään, jolle purkaa sitä.

Elokuvassa Sorjonen on hauraana. Kameran eteen valmistautuessaan Virtaselle oli tärkeää, että kuvauspaikalle järjestettiin rauhallinen tila ja hänellä oli vastamelukuulokkeet.

– Koen olevani yliherkkä. Se on piirre, jonka voin päästää roolissa pintaan. Jos on herkillä metelissä, väsyy äkkiä.

– Sorjonen on runsas roolihenkilö, jossa on paljon näyteltävää. En usko, että hahmoa on ammennettu vielä loppuun, Ville Virtanen sanoo. Jarno Artika

Anu Sinisalo näyttelee Sorjosen kollegaa, Lena Jaakkolaa, joka on entinen Venäjän tiedustelupalvelun agentti. Hahmoon palaaminen oli kuin päälleen olisi vetänyt tutut vaatteet.

– Lenan hahmo on minulle tuttu, mutta hän jaksaa silti aina yllättää. Arvaamattomuus on mielenkiintoista. Elokuvassa hahmoa pääsi syventämään. Eletty elämäni näkyy myös Lenassa.

Työryhmästä on muodostunut Sorjonen-perhe. Paluu sarjan maailmaan oli mieleinen myös ohjaaja Juuso Syrjälle.

– Toiveeni oli päästä ohjaamaan elokuvaa. Olen tehnyt aiemmin lasten animaatioelokuvan ja Karalahti-dokumentin. Pitkänä näytelmäelokuvana tämä oli ensimmäiseni.

Syrjä kertoo, että elokuvassa elementtejä vietiin näyttävämmiksi kuin sarjassa. Myös budjetti oli isompi, 2,5 miljoonaa euroa, joten 30 pääkuvauspäivänä aikaa oli enemmän kuin sarjan jaksoille.

– Esimerkiksi vaativampaa autossa tapahtuvaa kohtausta voitiin harjoitella ennakkoon eri olosuhteissa. Kohtausta varten löysimme tienpätkän, joka oli rakennettu, mutta sitä ei ollut vielä avattu liikenteelle. Saimme maantien koko päiväksi käyttöömme.

Vaativammissa kohtauksissa aika on tärkeä tekijä. Näyttelijät ovat herkässä tilassa ja henkisesti alasti.

– Jos tekemiseen lisää kiireen, se vaikuttaa lopputulokseen. Tehtävämme on piilottaa kiire näyttelijöiltä. Kiireessä uskottavasti ja herkästi näytteleminen on mahdoton yhtälö.

– Sorjosen maailmassa on aina toivoa, Anu Sinisalo sanoo. Jarno Artika
Juuso Syrjä lukee viestejä Sorjosen faneilta ympäri maailmaa. – Esimerkiksi argentiinalaisen podcastin Instagram-sivulla kysyivät kuvia ja lisätietoa elokuvasta. Pyysin Ville Virtasta tekemään videotervehdyksen, ja ihmiset olivat innoissaan. Jarno Artika

Netflix tarttui Muraalimurhat-elokuvaan, joten se on sarjan tapaan tulossa kansainväliseen levitykseen. Sorjosella onkin aktiivinen fanikunta ympäri maailmaa.

– Viestejä tulee maailmalta koko ajan. Erityisesti Etelä-Amerikassa on paljon faneja, Syrjä kertoo.

Syrjä on kuullut, että ulkomailla sarjassa monia kiinnostaa suomalainen luonto.

– Kuvasimme kolmatta kautta Joensuussa ja pakkasta oli 25 astetta. Kun sarja leviää kansainvälisesti on, mietittävä miltä maisemat muualla näyttävät.

Eräässä sarjan kohtauksessa ollaan jäätyneen Saimaan päällä. Työryhmä katseli maiseman kauneutta, mutta Syrjä kehotti miettimään miltä se näyttää Intiassa tai Brasiliassa.

– Siellä ei ole totuttu, että järvet jäätyvät, ja maisema näyttäisi lumiselta kentältä. Käänsimme kameraa niin, että jäinen proomu ja laituri näkyivät.

Ensi-ilta 27. lokakuuta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Elokuva-arvio: Sorjonen on Sorjonen – Ville Virtanen jatkaa vakuuttavaa työtään rikostutkija Sorjosena, mutta käsikirjoitukselta olisi odottanut enemmän
    26.10.2021 18:33

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut