Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansainvälinen mielenosoitus Jyväskylässä tukee Myanmarin Veriraha-kampanjaa – sunnuntain tapahtumaan odotetaan 300 osallistujaa

Suomessa ja Jyväskylässä asuvat myanmarilaiset ja suomalaiset mielenosoittajat marssivat osana kansainvälistä Veriraha-kampanjaa (eng. Blood Money campaign) Jyväskylässä sunnuntaina 31. lokakuuta. Mielenilmaus alkaa Kirkkopuistosta kello 10.30 ja päättyy Asemakadulle. Tapahtumaan odotetaan 300 osallistujaa.

Asiasta tiedottaa Burman suomalaiset. Kampanja vaatii ulkomaalaisia yrityksiä, valtioita ja muita toimijoita lopettamaan kaiken Myanmarin armeijaa rahoittavan taloudellisen toiminnan. Armeija kaappasi vallan kaakkoisaasialaisessa Myanmarissa 1. helmikuuta. Tiedotteen mukaan armeijan käsissä on sen jälkeen saanut surmansa noin 1200 ihmistä. Tiedot perustuvat AAPP:n (Assistance Association for Political Prisoners, Burma) julkaisemiin lukuihin.

Saman lähteen tietojen mukaan kaikkiaan 9151 ihmistä on tällä hetkellä pidätettynä. Heidän mukanaan on marraskuussa 2020 demokraattisin vaalein valtaan äänestetyn hallituksen jäseniä, joihin kuuluu Nobelin rauhanpalkinnon saaja ja syrjäytetty siviilihallituksen johtaja Aung San Suu Kyi.

– Nyt kun Suomi on YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsen, toivomme kovasti, että suomalaiset poliitikot nostavat Myanmarin tilanteen esiin ja tukevat myanmarilaisia, jotka vaarantavat joka päivä henkensä demokratian edestä, sanoo tilaisuuden järjestäjä Min Min Zaw Hein Finland Myanmar Society:sta.

– Eteenkin nuoret ovat kotimaassani todella toivottomia, sillä armeija on tuhoamassa heidän tulevaisuutensa. Länsimaat voivat vaikuttaa tilanteeseen ja uskon, että Suomella on siihen erityinen mahdollisuus.

Jyväskylässä asuu tai opiskelee yli 100 myanmarilaista.

– Asuin Myanmarissa kuusi vuotta ja haluan tehdä entisen kotimaani kestämätöntä tilannetta näkyväksi Suomessa, sanoo Burman suomalaisten toiminnanjohtaja Elina Koski.

– Suomi voi osoittaa johtajuutta Myanmarin tilanteessa EU:ssa ja globaalisti. Kansainvälisten yritysten on otettava täysi vastuu toiminnastaan Myanmarissa ja Suomi voi osaltaan tuoda Myanmarin tilannetta esiin kansainvälisissä yhteyksissä. Suomi voi tehdä aloitteen armeijan omistaman Myanmarin kansallisen kaasu- ja öljy-yhtiön MOGE:n asettamisesta taloudellisten pakotteiden kohteeksi.

Ennen sotilasvallankaappausta Suomen kehitysyhteistyön maaohjelman kautta ohjattava tuki oli noin 16 miljoonaa euroa vuodessa. Finland Myanmar Society ry -järjestö ja Burman suomalaiset vaativat Suomen hallituksen aktiivista toimintaa, jotta Myanmarin luisuminen romahtaneeksi valtioksi voidaan estää.

Myanmarilaiset Suomessa pyytävät Suomen hallitusta vaatimaan EU:n ja YK:n kautta, että Myanmarin armeija noudattaa kansainvälisiä ihmisoikeusvelvollisuuksiaan, eteenkin YK:n lapsen oikeuksien sopimusta, jonka Myanmar on allekirjoittanut vuonna 1991.