Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Elokuva-arvio: Elokuvallistettu sairaalasarja Syke tarjoilee perusvarmaa draamaa

Leena Pöysti tekee varmaa työtä lääkäri Johanna Alangon roolissa. Tuntematon

Jussi Virratvuori

Syke-elokuva: Hätätila

Arvio: 3/5

Kotimaiset televisiosarjat siirtyvät nyt yhä useammin valkokankaalle. Mikäpäs siinä. Tuottajien ja rahoittajien riskikertoimet ovat vähäiset, jos sarjaa on katsellut televisiosta säännöllisesti yli 500 000 silmäparia.

Siinä on helppo laskeskella lipputulojen odotuksia ja sijoituksiaan. Lisäbonuksena tulee se, että päänäyttelijät ovat jo valmiiksi kiinni roolihahmoissaan ja tuotantoryhmäkin hitsautunut yhteen.

Vaan entäpäs lystin maksaja eli katsoja – mitä draamasarjojen valkokangasversiot heille tarjoavat? Onko kyseessä yhden tv-jakson pitkitetty versio? Vai syveneekö kokemus, ymmärrys, tunne?

Vuodesta 2014 alkaen televisiossa esitetty sairaalasarja Syke elokuvallistuu varsin mutkattomasti. Draama nojautuu tanakasti modernin uhkatekijän eli kyberturvallisuuden harteille. Keskussairaala joutuu verkkohyökkäyksen kohteeksi, ja potilasturvallisuus hengenvaarallistuu hetkessä.

Lisäkerrointa tarinaan tulee sairaanhoitaja Iiriksen ( Iina Kuustonen) henkilökohtaisesta perhetilanteesta. Leikkaussalissa olevan lähisukulaisen tilanne kun roikkuu salaperäisen kyberhyökkääjän sekä tilannetta selvittävän poliisin hyppysissä.

Päänäyttelijöiden työskentely on rutinoituneen varmaa. Kuustonen, Leena Pöysti ja Matti Ristinen nousevat sairaalan henkilökuntaa esittävien joukosta esille vakuuttavine suorituksineen.

Sivurooleista vakuuttaa Usva Kärnä, joka tulkitsee eläväisesti raskautetussa tilassa olevaa potilasta.

Päällimmäiseksi jäävät kuitenkin osaston asiakkaana olevan Martti Suosalon ja kirurgia näyttelevän Jarkko Niemen rooli. Suosalon rooli vastentahtoisena potilaana on erinomainen. Se tarjoaa tunnetta, oivaltavaa pienieleistä mustaa komiikkaa ja oivaltavaa ihmisyyttä – kaikkinensa.

Niemi luo leikkaussalin omaperäiseen kirurgiin mielenkiintoisia vivahteita ja tulkitsee roolihahmoaan mainiosti.

Elokuva sisältää myös heppoisia sivuhahmoja, kuten esimerkiksi tv-sarjasta poimitun, kalamiehenä tunnetun potilaan sekä hänen vaimonsa. Kokonaisuuden kannalta he ovat turhia henkilöitä, joiden esittely vain hajottaa tarinaa. Myös osaston ylilääkärin esittäminen täysin tollona esimiehenä on melko kömpelö ratkaisu.

Toni Laineen ohjaus ja Petja Peltomaan käsikirjoitus toimivat laadukkaasti niin pitkään, kuin tarina ja tapahtumat sijoittuvat sairaalamiljööseen. Mutta heti kun kerronta siirtyy toisaalle, draama muuttuu heppoiseksi ja juonen käänteet teennäisiksi sekä epäuskottaviksi.

Aivan kuin tekijöille olisi tullut tarve venyttää televisioepisodin pituisena hyvinkin toimivaa tarinaa. Siltä se ainakin näyttää ja tuntuu.

Trillerin ainekset on koottu sairaalatarinan päälle hieman väkinäisesti, mutta kyllä siitä kelvollista draamaa jännitteineen syntyy.

Tarina olisi vain pitänyt päättää sairaalaan, jolloin kriisitilanteessa olevien potilaiden ja hoitajien rooli kerronnassa olisi voinut lisätä. Loppuratkaisuun olisi löytynyt ainekset ihan paikan päältä.

Ohjaus Toni Laine. Rooleissa Iina Kuustonen, Riku Nieminen, Leena Pöysti, Jarkko Niemi, Matti Ristinen, Martti Suosalo, Usva Kärnä, Lena Meriläinen, Antti Luusuaniemi, Tiina Lymi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut