Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yön uutiskooste: Boris Johnson ja Krista Mikkonen ottivat kantaa ilmastosopuun, käteistä nostetaan vain vähän kassoilta, robotti-imurien myynti kasvaa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) arvioi, että Glasgow'n ilmastokokouksen päätös pitää Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitteen yhä saavutettavissa. Peppi Lokka

KOONNEET: Ville Väänänen ja Mari Areva / STT

Britannian Johnson Glasgow'n ilmastosovusta: Iso askel eteenpäin, tulevina vuosina paljon tehtävää

Britannian pääministeri Boris Johnson pitää Glasgow'ssa myöhään lauantaina päättyneen ilmastokokouksen sopua isona askeleena eteenpäin. Samalla Johnson kuitenkin huomautti, että tulevina vuosina on paljon tehtävää.

Johnson sanoi, että nyt on olemassa ensimmäinen kansainvälinen sopimus hiilipäästöjen vähentämiseksi ja samalla suunnitelma rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.

EU-komissio puolestaan sanoi lausunnossaan, että Glasgow'n sopu piti Pariisin vuoden 2015 ilmastosopimuksen yhä elossa. (Lähde: AFP)

Ympäristöministeri Mikkonen: Ilmastotoimien tahtia on kiristettävä nopeasti

Glasgow'n ilmastokokouksen päätös pitää Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitteen yhä saavutettavissa, arvioi ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa. Glasgow'n ilmastokokouksessa päästiin sopuun myöhään lauantaina.

Etenemistä kohti Pariisin sopimuksen 1,5 asteen tavoitetta tarkastellaan jatkossa vuosittain. Mikkosen mukaan vuosittainen tarkastelu tuo tarvittavaa painetta, koska ilmastotoimien tahtia on kiristettävä nopeasti.

Kokouksessa saatiin valmiiksi yli viiden vuoden työn jälkeen Pariisin sopimuksen sääntökirja. Mikkosen mukaan se osoittaa, että maailman maat pystyvät yhteistyössä löytämään ratkaisuja ilmastokriisin torjumiseen.

Käteisen nostaminen kauppojen kassoilta jäänyt hyvin vähäiseksi

Käteistä rahaa voi Suomessa nostaa myös kauppaliikkeistä korttiostosten yhteydessä.

Kauppakäteisnostojen osuus on kuitenkin lähes olematon. Vain kolmisen prosenttia kaikista käteisen nostoista tehdään kaupan kassoilla, kertoo Finanssivalvonnan osastopäällikkö Samu Kurri.

Vaikka kauppakäteisnostoja on voinut tehdä jo pitkään, tästä mahdollisuudesta on Kurrin mukaan syytä tiedottaa kuluttajille enemmän.

Käteisen nostaminen kauppojen kassoilta saattaa yleistyä harvaan asutuilla seuduilla, kun pankkiautomaattien verkosto harvenee syrjäkulmilla.

Rajoituksena käteisnostoissa on se, että S-ryhmän kauppaliikkeissä käteistä saa nostaa vain S-Pankin korteilla.

Robotti-imurien myynti kasvaa vauhdilla

Robottipölynimurien myynti on tänäkin vuonna jatkanut kasvuaan Suomessa, kerrotaan elektroniikkaketju Gigantista.

Nuoret aikuiset ostavat robotti-imureja selvästi muita ikäryhmiä enemmän. Robotti-imureista maksetaan keskimäärin 300–400 euroa.

Robotti-imurit alkoivat yleistyä suomalaiskodeissa toissa vuonna, ja sen jälkeen suosio on vain kiihtynyt. Tänä vuonna laitteiden myynti tulee Gigantin arvion mukaan kaksinkertaistumaan viime vuodesta.

Työtehoseuran mukaan robotti-imurit eivät välttämättä sovellu kaikkiin koteihin. Laitteet toimivat parhaiten avarissa tiloissa, joissa ei ole esimerkiksi korkeita kynnyksiä.

Tänään vietetään isänpäivää

Tänään vietetään isänpäivää. Isänpäivä on ollut liputuspäivä vuodesta 2019 saakka.

Isiä juhlitaan muuallakin kuin Suomessa, mutta isänpäivän ajankohta vaihtelee eri maissa. Suomessa isänpäivää vietetään marraskuun toisena sunnuntaina.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on lähes 1,3 miljoonaa biologista- tai adoptioisää. Yhdellä isällä on keskimäärin 2,26 lasta. 15−85-vuotiaista miehistä yli puolella, noin 57 prosentilla, on lapsia.

Yhdysvallat varoitti Kiinaa painostamasta Taiwania - Biden ja Xi neuvottelevat maanantaina

Yhdysvallat on varoittanut Kiinaa painostamasta Taiwania, Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoi lauantaina paikallista aikaa. Yhdysvaltojen ja Kiinan presidenttien Joe Bidenin ja Xi Jinpingin on tarkoitus neuvotella virtuaalisesti maanantaina.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken keskusteli Kiinan ulkoministerin Wang Yin kanssa ja kertoi olevansa huolissaan Kiinan jatkuvasta sotilaallisesta, diplomaattisesta ja taloudellisesta painostuksesta Taiwania kohtaan.

Kiina katsoo Taiwanin olevan sen kapinoiva maakunta ja sanoo Taiwanin asioiden olevan Kiinan sisäisiä asioita. Yhdysvallat on Taiwanin harvoja liittolaisia. (Lähde: AFP)

Ecuadorissa puhkesi uusi vankilamellakka, aiemmassa kuoli ainakin 68 ihmistä

Etelä-Amerikassa Ecuadorin suurimmassa kaupungissa Guayaquilissa on puhjennut uudelleen vankilamellakka, kertoi maan presidentin edustaja Carlos Jijon lauantai-iltana paikallista aikaa.

Jijon sanoi, että eri osastoilla olevat vangit olivat hyökänneet toistensa kimppuun.

Samassa vankilassa oli aiemmin lauantaina ollut vankilamellakka, jossa kuoli ainakin 68 ihmistä. (Lähde: AFP)

Menestyskirjailija Wilbur Smith on kuollut 88-vuotiaana

Kansainväliseen menestykseen noussut kirjailija Wilbur Smith on kuollut 88-vuotiaana, kirjailijan kustantaja kertoo.

Kustantajan tiedotteen mukaan Smith kuoli lauantaina kotonaan Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa. Smith oli syntynyt vuonna 1933 Pohjois-Rhodesiassa, nykyisessä Sambiassa.

Smith tunnetaan erityisesti Afrikan mantereelle sijoittuvista jännitys- ja seikkailuromaaneistaan. Hänen teoksiaan on suomennettu kymmeniä.

Kirjailijan nettisivujen mukaan hänen teoksiaan on käännetty yli 30 kielelle. (Lähde: AFP)

Kasperi Kapasen tehot laiha lohtu, Ottawan suomalaistulokkaalle avauspiste

Ottawa Senators voitti Pittsburgh Penguinsin maalirikkaassa kamppailussa 6–3. Maalittoman avauserän jälkeen Ottawa takoi toisessa erässä neljä maalia ja toiselle erätauolle mentiin Ottawan 4–0-johdossa.

Pittsburghin suomalaishyökkääjä Kasperi Kapanen aloitti joukkueensa takaa-ajon päätöserässä maalillaan, mutta Pittsburghin kiri jäi vajaaksi. Kapanen keräsi ottelussa tehot 1+1.

Ottawan suomalainen tulokaspuolustaja Lassi Thomson pääsi tehopisteille uransa toisessa NHL-ottelussa, kun hän syötti Parker Kellyn tekemän 3–0-maalin.

Kylian Mbappe ja Karim Benzema sinetöivät Ranskan MM-paikan

Ranskan jalkapallomaajoukkueen suuret tähdet Kylian Mbappe ja Karim Benzema varmistivat myöhään lauantaina Ranskan paikan Qatarin 2022 MM-turnaukseen.

Mbappe teki neljä maalia ja Benzema kaksi suoran MM-paikan varmistaneessa Kazakstan-ottelussa. Ottelu päättyi Ranskan 8–0-voittoon.

Ranska nousi Euroopan D-lohkossa 15 pisteeseen ja muilta tavoittamattomiin. Se kohtaa ainoassa jäljellä olevassa karsintapelissään Suomen Olympiastadionilla 16. marraskuuta, mutta jatkokarsintapaikkaa tavoitteleva Suomi nousisi voitolla vain pisteen päähän Ranskasta.

Lohkon toisessa jäljellä olevassa ottelussa Bosnia-Hertsegovina saa vieraakseen Ukrainan, joka on kahden pisteen päässä Suomesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut