Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jos rokotetta ei ota, kotoaan saa Itävallassa poistua vain muutamista syistä – jämsänkoskelaislähtöinen Harri Humaloja on nähnyt läheltä, kuinka tiukka koronakuri toimii, kuuntele Radio Keskisuomalaisen podcast

Koronarokotekattavuutta pyritään nostamaan meillä ja maailmalla. Agata Anttonen
Ira Blomberg-Kantsila

Ira Blomberg-Kantsila

Itävalta on ensimmäinen EU-maa, joka otti maanantaina käyttöön tiukan koronakurin rokottamattomille. Jos rokotetta ei ota, kotoaan saa poistua vain välttämättömistä syistä, joita ovat esimerkiksi lääkäri, työpaikka ja ruokakauppa.

Rajoitukset eivät koske alle 12-vuotiaita, raskaana olevia tai koronan puolen vuoden sisällä sairastaneita.

Jämsänkoskelaislähtöinen Harri Humaloja asuu perheineen Wienissä Itävallassa ja näkee läheltä, miten koronakuri toimii.

– Olen kuullut, että täällä Wienissä on viime viikolla noin 30 000 ihmistä ottanut rokotteen, Humaloja kertoo hyvillään.

Itävallan koronailmaantuvuusluku on korkeimpia koko Euroopassa. Tällä hetkellä vain noin 65 prosenttia Itävallan väestöstä on saanut täyden rokotussarjan.

Vaikka uutiset kertovat, että Itävallassa koronasulkua on vastustettu voimakkaasti, Harri Humaloja ei ole törmännyt suurempaan pullikointiin. Päinvastoin hänen kokemuksensa mukaan ihmiset ovat olleet helpottuneita.

Jos Humaloja vertaa Suomen ja Itävallan viranomaistoimintaa, erityisesti kaksi asiaa ihmetyttävät häntä nimenomaan Suomessa: rokotetestauksen väheneminen ja hitaasti voimaan tullut maskipakko pandemia alkuvaiheessa.

Itävallassa kun on mahdollisuus saada testi, kun vain hurauttaa autolla testauspisteeseen.

– Siitä ajaa viidessä minuutissa läpi ja testitulos tulee tekstiviestinä 15 minuutissa, jos kyse on pikatestistä. PCR-testin tulee kahdessa tunnissa. Testi ei maksa mitään ja testipaikka on auki aamuseitsemästä iltakahdeksaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut