Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuva-arvio: | Intensiivinen The Card Counter on hypnoottisen katseen ja mielen vangitseva elokuva

The Card Counter

Arvio: 4/5

Paul Schrader ohjaa ja käsikirjoittaa katsojan mieltä monin tavoin haastavia ja häiritseviä sekä aikaa kestäviä elokuvia. Schraderin legendaariset käsikirjoitukset Taksikuski, Kuin raivo härkä ja Kristuksen viimeinen kiusaus sekä hänen ohjaamansa Kissaihmiset ja Mishima saavat upeaa jatkoa The Card Counterin myötä.

Syvä sukellus ihmismieleen tehdään tällä kertaa psykologisesti taiturimaisen pokerinpelaajan William Tellin myötä. Kyseessä on kuitenkin uusi henkilöllisyys, jolla William peittää julman menneisyytensä. Sen, että hän on ollut Yhdysvaltain armeijan brutaaliksi kouluttama kuulustelija, joka on kiduttamisistaan istunut sotilasvankilassa.

Kohtalo tuo hänen pakeilleen nuorukaisen, jonka elämä on särkynyt välillisesti samoista syistä, joista William on istunut tuomionsa. Kohtaaminen herättää koston, sovituksen ja syyllisyyden tunnot jälleen eloon.

Ei pääse ihminen historiaansa ja siellä tekemiään julmuuksia pakoon. Ne eivät vain katoa, eivät niin millään.

Tarina on tiukka, tiivis ja lähestulkoon tunteeton. Silti se vetoaa suoraan tunteisiin. Oscar Isaac näyttelee hillittömän hallitulla intensiteetillä päähenkilöä, joka haluaa ratkaista elämänsä suurimman kipupisteen ja löytää suhteellisen rauhan järjettömien tekojensa kanssa.

Se, miten Isaac on luonut henkilöhahmonsa ja kuinka hän ilmentää rikkoutuneen ihmismielen pyrkimystä sovitukseen ja elämän suhteelliseen hallintaan, on mestarillista näyttelijätyötä.

Mutta kaikilla meillä on määrätyt kohtalonsa. Sen elokuva säälimättä todistaa ja todentaa. Syntymässä saatua ihmisen osaa ei vain joskus saa muutettua mihinkään. Elämä vie vääjäämättömästi juuri niihin ratkaisuihin, jotka meidän pitää käydä läpi.

The Card Counter on hypnoottisesti katseen ja mielen vangitseva elokuva. Valkokangas ei täyty väkivallasta eikä veriteoista, vaan julmuuden kokemukset muuttuvat katsojan mielessä uhkakuviksi, ristiriitaisiksi tunteiksi, pitkäksi pohdinnaksi.

Me saatamme joskus joutua suurempien voimien välikappaleiksi – tahtomattamme, tietämättämme tai silkkaa kuuliaisuuttamme ja pelkoamme.

Elokuva suostuttelee katsojansa pohtimaan sitä, mitä käskyjen antaminen ja niiden sokea totteleminen äärimmäisissä tilanteissa meiltä vaatii. Ja mitä se meille aiheuttaa.

Ohjaus Paul Schrader. Rooleissa Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan, Willem Dafoe.