Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jämsä säästyykin ravintoloiden uusilta rajoituksilta, vaikka kuuluu leviämisalueen sairaanhoitopiiriin – Näin ministeriö perustelee ratkaisua

Muun muassa Himoksella voidaan huokaista helpotuksesta, sillä koronan leviämisalueiden uudet ravintolarajoitukset eivät koskekaan Jämsää.

Keskisuomalainen uutisoi aiemmin virheellisesti sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) saadun tiedon perusteella, että uudet ravintolarajoitukset olisivat Keski-Suomessa koskeneet Jämsää.

Jämsähän kuuluu ainoana kuntana Keski-Suomesta Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin, joka on koronan leviämisalue toisin kuin Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

– Ravintolarajoitukset annetaan maakuntiin, ei sairaanhoitopiireihin, hallitusneuvos Ismo Tuominen STM:stä totesi perjantaina.

Mutta miksi ravintolarajoitukset annetaan maakunnittain kun taas koronan leviämisalueet, jotka ovat ravintolarajoitusten perusteena, määritellään sairaanhoitopiireittäin?

Pähkinänkuoressa kyse on siitä, että alueen määrittelyä ei ole lain säännöksessä tarkennettu. Toisin sanoen alueella, jota ravintolarajoitukset koskevat, voidaan tarkoittaa esimerkiksi maakuntaa, sairaanhoitopiiriä tai kuntaa riippuen välttämättömyyspunninnasta.

Ravintolarajoituksissa maakuntia on pidetty perusjakona.

– Alueiden jakaminen sairaanhoitopiireittäin olisi jonkin verran hienosyisempi verrattuna maakuntatasoiseen tarkasteluun, mutta ero ei olisi merkittävä. Yleisesti maakuntia pidetään tunnetumpana aluejakona, Tuominen toteaa ja jatkaa:

– Maakunnat muodostavat tässäkin asetuksessa alueellisen perusjaon, jota käytetään, jos siitä ei ole perustelua syytä poiketa.

Hallitus vahvisti perjantaina uudet ravintolarajoitukset koronaepidemian leviämisalueille. Ilman koronapassia leviämisalueilla anniskeluravintoloiden täytyy lopettaa alkoholin tarjoilu kello 17 ja sulkea ovensa kello 18. Asetuksen muutos tulee voimaan sunnuntaina 28.11. kello 00.

Rajoitukset koskevat Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Uudenmaan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriä.

Poikkeuksen maakuntajakoon tekee Lappi, jossa ravintolarajoitusten osalta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on erotettu omaksi kokonaisuudekseen maakunnan suuren koon vuoksi.

Lapin maakuntaan kuuluvat sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri että Lapin sairaanhoitopiiri.