Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi avustustukea Jyväskylään 113 600 euroa – rahoilla tarkoitus karsia haitallisia eroja koulujen välillä

Suomessa koulutuksellinen tasa-arvo on heikentynyt erityisesti suurten kaupunkien sisällä. Agata Anttonen
Emmi Julkunen

Emmi Julkunen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän kaupungille 113 600 euroa avustustukea peruskoulujen välisen eriytymisen eli koulusegregaation vähentämistä koskevaan kaupunkisuunnitteluun ja hallinnonalojen yhteistyöhön.

Vuosille 2021-2023 suunnattu valtionavustus on tarkoitettu kunnille ja kaupungeille, joissa yhteiskunnan lisääntynyt sosiaalinen ja alueellinen eriytyminen synnyttää koulusegregaatiota. Opetusministeri Li Andersson myönsi tukea yhdeksälle kunnalle yhteensä 1,2 miljoonaa euroa.

– Sosiaalinen eriytyminen vaikuttaa entistä enemmän perheiden tekemiin kouluvalintoihin. Osaamiserojen kasvua ja koulujen eriytymiskehitystä ei ratkaista vain koulutuspolitiikan keinoin. Osaamiserojen taustalla olevien tekijöiden moninaisuus edellyttää laajempia ratkaisuja ja eri hallinnonalojen välistä yhteistyötä, Andersson linjasi.

Kaupunkien sisäinen eriytyminen on Suomessa kiihtynyt ja koulutuksellinen tasa-arvo heikentynyt erityisesti suurten kaupunkien sisällä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla koulujen lähtökohdat eriytyvät jyrkästi.

Matalimmat tulot, heikoin koulutustaso, alin työllisyys ja korkea vieraskielisten osuus kasautuvat voimakkaasti samoille alueille.

Valtionavustus on osa OKM:n ja ympäristöministeriön yhteistä hanketta, jolla vahvistetaan valtion ja kuntien keskinäistä yhteistyötän. Hanke perustuu helmikuussa 2021 julkistettuun apulaisprofessori Venla Berneliuksen selvitykseen.

Valtionavustuksen kunnittain

Erityisavustus koulusegregaation vähentämiseen

Asikkalan kunta 46 080 euroa

Espoon kaupunki 112 000 euroa

Helsingin kaupunki 260 000 euroa

Hyvinkään kaupunki 94 400euroa

Jyväskylän kaupunki 113 600 euroa

Lappeenrannan kaupunki 88 000 euroa

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 48 000euroa

Turun kaupunki 189 200 euroa

Vantaan kaupunki 260 000 euroa

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut