Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi avustustukea Jyväskylään 113 600 euroa – rahoilla tarkoitus karsia haitallisia eroja koulujen välillä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän kaupungille 113 600 euroa avustustukea peruskoulujen välisen eriytymisen eli koulusegregaation vähentämistä koskevaan kaupunkisuunnitteluun ja hallinnonalojen yhteistyöhön.

Vuosille 2021-2023 suunnattu valtionavustus on tarkoitettu kunnille ja kaupungeille, joissa yhteiskunnan lisääntynyt sosiaalinen ja alueellinen eriytyminen synnyttää koulusegregaatiota. Opetusministeri Li Andersson myönsi tukea yhdeksälle kunnalle yhteensä 1,2 miljoonaa euroa.

– Sosiaalinen eriytyminen vaikuttaa entistä enemmän perheiden tekemiin kouluvalintoihin. Osaamiserojen kasvua ja koulujen eriytymiskehitystä ei ratkaista vain koulutuspolitiikan keinoin. Osaamiserojen taustalla olevien tekijöiden moninaisuus edellyttää laajempia ratkaisuja ja eri hallinnonalojen välistä yhteistyötä, Andersson linjasi.

Kaupunkien sisäinen eriytyminen on Suomessa kiihtynyt ja koulutuksellinen tasa-arvo heikentynyt erityisesti suurten kaupunkien sisällä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla koulujen lähtökohdat eriytyvät jyrkästi.

Matalimmat tulot, heikoin koulutustaso, alin työllisyys ja korkea vieraskielisten osuus kasautuvat voimakkaasti samoille alueille.

Valtionavustus on osa OKM:n ja ympäristöministeriön yhteistä hanketta, jolla vahvistetaan valtion ja kuntien keskinäistä yhteistyötän. Hanke perustuu helmikuussa 2021 julkistettuun apulaisprofessori Venla Berneliuksen selvitykseen.