Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Vihreät investoinnit tuovat kasvua

Äänekosken keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Henna Penttinen kiitti Pentti Piilosta ahkerasta työstä järjestön eteen. Palkitsemassa oli myös elinkeinoministeri Mika Lintilä Salla Norontaus

Anne Repo

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sai eilen lauantaina tuhdin tietopaketin paikallisesta yrittäjyydestä. Keskustan tilaisuudessa Olohuone- ja keittiö Willessä oli paikalla kolmisenkymmentä aktiivia mukaan lukien kansanedustajat Joonas Könttä ja Petri Honkonen. Paikallisista yrityksistä esittäytyivät Marjatila Raitaniemi, Wille, MI Demo ja Valio.

Lintilän mukaan nämä yritykset ovat hyvä esimerkki vahvasta sidoksesta vihreisiin arvoihin.

– Kun olen viime aikoina päässyt uudestaan maailmalle myyntireissuille, olen huomannut, että Suomesta kiinnostaa koulutuksen lisäksi vihreä energiaosaaminen. Tapasin muun muassa Arabiemiraattien energiaministerin, joka kertoi, miten heilläkin, öljyvaltiolla, vihreä siirtymä on ykköstavoite.

Lintilä muistutti myös mittasuhteista vihreästä siirtymästä puhuttaessa.

– Teollisuuden investoinnit ratkaisevat, ei se, onko lautasellani nakki vai porkkana.

Myös kaivosteollisuuteen tulee Lintilän mukaan investoida jatkossakin, sillä Suomesta löytyy akkumineraaleja, ja esimerkiksi Sotkamossa sijaitseva Terrafame on maailman vähähiilipäästöisin kaivostehdas.

Lintilä otti esille myös sen, että viime aikoina suomalaisia puhuttaneen bensan hinnan nousun perisyy on öljyn maailmanmarkkinahinnan erittäin voimakas nousu.

– Se juontaa juurensa Venäjän ja Saudi-Arabian sopimukseen tuotannon rajoittamisesta. Kun samaan aikaan koronan jälkimainingeissa alkoi talouden nopea kasvu, nosti se kokonaishintaa. Päästökaupan osuus on vain yksi viidesosa, hän mainitsi.

Elinkeinoministeri kiitti yrittäjiä siitä, että nämä ovat selvinneet raskaasta koronakurimuksesta.

– Nyt moni varmaan kyselee, tekikö hallitus virheen avatessaan rajoitteet. Käsitykseni on, että aika monella olisi henkinen kantti vähentynyt, jos olisi tehty toisin. Kun sosiaalinen elämä on nolla, niin sekä vanha että nuori ihminen kärsii. Kukaanhan ei vielä tiedä, kuinka kauan tämä jatkuu, ja miten koronastressi kunkin ihmisen kohdalla tulee lopulta laukeamaan.

Yrityspuolella Lintilän mukaan Suomi ei mennyt niin syvälle kuin aluksi pelättiin.

–Konkurssilainsäädäntöä muutettiin, ja sillä estettiin konkursseja. 80 000 yritystä on saanut tukia. Kehitimme kustannustukimallin, jossa on meneillään jo kustannustuki 5.

Kritiikkiä on tullut tuen saannin ehtojen tiukasta tulkinnasta. Lintilän mukaan yritykset oli kuitenkin pakko käsitellä konekielisesti.

– Jos se olisi tehty käsipelillä, olisi kestänyt varmaan vuoteen 2035 ennen kuin viimeiset olisi käsitelty. Ei ollut muuta vaihtoehtoa. – Ja koronan alkaessa muistan sanoneeni: Nyt on palokunnan aika – tulkoon tuomioistuin myöhemmin, Lintilä totesi.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut