Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Suomi siirtyi koronan leviämisalueeksi – ravintolatoimintaan ja tapahtumiin mahdollisesti rajoituksia jo tällä viikolla

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä, eli niin sanottu Koronanyrkki, päätyi maanantaina määrittelemään koko sairaanhoitopiirin alueen leviämisalueeksi. Koronanyrkin kokouksessa todettiin, että KSSHP:n alue täyttää nyt suurimman osan sosiaali- ja terveysministeriön leviämisalueelle määrittelemistä epidemiologisista tunnusmerkeistä ja alueen siirto leviämisalueeksi on perusteltua.

Kokouksessa tuotiin esille, että KSSHP:n alueella koronatartuntojen lisääntyminen ja ilmeneminen jo useamman viikon ajan on vaikuttanut erityisesti perusterveydenhuollon toimintakyvyn heikkenemiseen ja jäljityksen hidastumiseen.

Ennen Koronanyrkin päätöstä Jyväskylän kaupunki ehti tiedottaa, että kaupunki on siirtynyt koronan leviämisalueeksi. Kaupungin mukaan Jyväskylässä koronatilanne on heikentynyt ja tartunnanjäljitys toimii nyt äärirajoilla.

Leviämisalueeksi siirtyminen tarkoittaa todennäköisesti rajoituksia ravintola- ja tapahtumatoimintaan. Ravintolatoiminnan osalta mahdollisista rajoituksista päättää valtioneuvosto. Tapahtumia koskevista rajoituksista päättää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi).

– Jos aikataulu pitäisi ravistaa hihasta, arvioisin, että avin päätös tulee perjantaina, Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoi Keskisuomalaiselle.

Koronanyrkki on esittänyt Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle pyynnön kokoontumisrajoituspäätöksestä KSSHP:n alueelle. Mahdollinen päätös kokoontumisrajoituksista tulee myöhemmin aluehallintovirastolta.

Myös leviämisalueelle kuuluvat ravintolarajoitukset astuvat STM:n päätöksellä voimaan todennäköisesti vielä tämän viikon aikana.

Jyväskylän kaupunki tiedottaa mahdollisesta koronapassin käytöstä omissa palveluissaan, jos valtioneuvosto tai aluehallintovirasto antaa määräyksiä koronapassin käyttöä koskien.

Perusterveydenhuollossa eri tehtävissä olevia henkilöitä on nyt yhä enenevässä määrin jouduttu siirtämään jäljitystehtäviin, mikä on vaikuttanut muun muassa avoterveydenhuollon toimintakykyyn. Vaikka tartuntamäärät ovat KSSHP:n alueella olleet korkeat, sairaalakuormitus on edelleen matala.

Koronatartuntoja esiintyy Jyväskylässä tällä hetkellä kaikenikäisillä asukkailla. Kaupungin tiedotteen mukaan lähestyvä lomakausi lisää asukkaiden liikkumista ja nostaa samalla riskiä taudin siirtymisestä riskiryhmän potilaisiin sekä laitoshoidon yksiköihin. Mikäli epidemioita syntyy lomakaudella, sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön riittävyyttä ei voida taata.

– Jäljityksessä on viiveitä ja samaan aikaan kaupunginsairaalassamme hoidettujen potilaiden määrä on kasvanut. Nähtävillä on, että tartuntamäärien pysyessä korkealla sairaalahoidon määrän kasvuun on varauduttava. Pahimmillaan suurin kuormitus osuu joulun aikaan, jolloin meillä on muutenkin lomien vuoksi vähemmän henkilöstöä käytössä. Nyt tehdäänkin toimenpiteitä, jotta tartuntamäärät saadaan vähenemään ja siten varmistetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuus vuodenvaihteen aikaan, Käsmä toteaa.

Käsmän mukaan eri toimenpiteillä varaudutaan uuden virusmuunnoksen omikronin mahdolliseen leviämiseen Suomessa.

– Uusi virusmuunnos on huolestuttava, sillä ensitietojen mukaan se voi kiertää rokotteiden tai sairastamisen kautta saatua immuniteettia. Vielä emme kuitenkaan tiedä sitä, millaisen taudinkuvan virusmuunnos aiheuttaa, Käsmä kuvasi tiedotteessa.

Jyväskylän kaupunki jatkaa toistaiseksi voimassa olevaa maskisuositusta yli 12-vuotiaiden osalta kaikissa julkisissa tiloissa sekä joukkoliikenteessä. Kaupunki kieltää toistaiseksi henkilöstönsä työmatkat ulkomaille ja kotimaassa leviämisalueille.