Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintolarajoitukset voimaan Keski-Suomessa perjantain ja lauantain välisenä yönä – leviämisalueille voimaan myös etätyösuositus

Ravitsemusliikkeiden toimintaa koskevat rajoitukset tulevat voimaan Keski-Suomessa ylihuomenna lauantaina 4.12. keskiyöllä eli perjantain ja lauantain välisenä yönä. Valtioneuvosto muutti tänään asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Vaihtoehtona rajoituksille on edellyttää asiakkailta koronapassin käyttöä.

Anniskelu kaikissa ravintoloissa päättyy kello 17 ja ravintolan saa pitää avoinna asiakkaille kello 5–18. Liikkeen saa kuitenkin pitää avoinna kello 05-01, jos asiakkaille ei anniskella alkoholia.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa on käytössä vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Jos ravintolat edellyttävät asiakkailtaan koronapassin käyttöä, ei rajoituksia tarvitse noudattaa, vaan ne saavat toimia normaalisti.

Leviämisalueen rajoitukset ravitsemisliikkeille ovat voimassa lauantaista alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Uudenmaan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen, Etelä-Karjalan ja Keski-Suomen maakunnassa sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ja Rovaniemen kaupungissa.

Ravintolarajoitusten lisäksi valtioneuvosto suosittelee, että leviämisalueen työpaikoilla siirrytään etätyöhön työtehtävien salliessa. Etätyösuositus on voimassa toistaiseksi. Suosituksen mukaan julkisen sektorin työntekijöiden tulisi työskennellä etätyössä mahdollisimman laajasti silloin, kun työtehtävät sen mahdollistavat. Valtioneuvosto suosittaa vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityisille työnantajille tiedostaen, että arviointi läsnä- ja etätyön terveysturvallisesta yhdistämisestä tapahtuu työpaikoilla. Samalla tulisi edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla.

Etätyösuosituksen perusteena on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotteen mukaan se, että koronaepidemiatilanne on lokakuun puolenvälin jälkeen heikentynyt merkittävästi koko maassa ja varsinkin viimeisen kuukauden ajan tartuntamäärät ovat kasvaneet huolimatta korkeasta rokotuskattavuudesta. Tartunnat leviävät erityisesti rokottamattoman työikäisen väestön keskuudessa.

Etätyösuosituksen perusteita tarkastellaan STM:n mukaan viimeistään 15. helmikuuta ensi vuonna ja tilanteen niin edellyttäessä jo aiemmin.