Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakotkien reviirit vähentävät Pihtiputaan tuulivoimaloiden määrää – Kinnulan Markokylän alueelle on suunnittelussa 40 voimalaa

Pohjoisimman Keski-Suomen tuulivoimalahankkeet etenevät useiden alueiden osalta. Uusimpia hankeselvittelyjä tekee Eulos Finland Oy Kinnulan Markokylälle, jonne voisi toteutua jopa 40 tuulivoimalaa.

Pihtiputaalla maakotkat ovat vähentämässä voimaloiden määrää.

Pihtiputaan ja Kinnulan rajan kahden puolen suunnitellaan jättimäistä Kettukankaan–Hanhikankaan tuulivoimalaa, johon kaavailtiin jopa lähes 80 tuulivoimalaa. Kohteen kaavoitus on alkanut molemmissa kunnissa.

– Pihtiputaan kohteiden maksimiarviot eivät toteudu. Meillä on kynnyskysymyksenä maakotkien reviirit, aluearkkitehti Helena Raatikainen Pihtiputaan kunnasta kertoo.

OX2-yhtiön eteenpäin viemästä Kettukankaan–Hanhikankaan tuulivoimalasta voisi Pihtiputaan puolella toteutukseen tulla Raatikaisen mukaan mahdollisesti 20 tuulivoimalaa. Se on huomattavasti vähemmän kuin aiemmin mainittu maksimi, 34 voimalaa.

Mahdollisesti tuleviin tuulipuistoihin on Pihtiputaalla listattu Myrsky Energia Oy:n Uusimo Rönnynkylän, Alvajärven ja Muurasjärven kylien välille ja Tuulikolmio Oy:n Leppäkangas kunnan pohjoisosassa Liitonjoen koillispuolella.

Uusimossakin määrä pudonnee maakotkien suojelemiseksi maksimista puoleen, jolloin sinne voisi tulla noin 20 voimalaa. Uusimon kaavan laadinta on jo aloitettu.

Leppäkangas on lähellä Pyhäjärven ja samalla maakunnan rajaa. Sinne on suunniteltu 9–25 voimalaa, mutta alue ei ole vielä kaavoituksessa.

Lisäksi on mahdollisesti uusi suunnittelualue, joka sijoittuisi osittain Pyhäjärven puolelle.

Pihtiputaan ensimmäinen tuulivoimala Nelostien tuntumassa kirkonkylän eteläpuolella valmistui ja aloitti toimintansa viime vuoden lopulla. ABO Wind Oy:n Ilosjoen tuulipuistossa on seitsemän voimalaa.

Kinnulassa Eulos Finland Oy:n tuulivoimala-alueen koko on toteutuessaan 4210 hehtaaria Markokylän ja Muholan länsipuolella. Yhtiö neuvottelee parhaillaan vuokrasopimuksista. Kunnalta yhtiö vuokraisi 21 hehtaaria, mikä tulee myöhemmin valtuuston päätettäväksi.

Hautakankaan tuulipuisto Kinnulassa on jo rakennusvaiheessa. Winda Energy Oy:n kohteeseen nousee kahdeksan tuulivoimalaa. Hautakangas on Urpilan kylältä pohjoiseen.

Lisäksi Myrsky Energia Oy suunnittelee Kinnulaan Pekanrämeen tuulipuistoa, johon tulisi kahdeksan voimalaa. Se sijaitsisi Matkusjoen ja kirkonkylän eteläpuolella.