Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuodaanpa lettukestit Keski-Suomeen! Jos keskisuomalaiset äänestävät aluevaaleissa kolmea kisakumppania vilkkaammin, muut maakunnat joutuvat tarjoamaan täkäläisille torikahvit

Tulevissa aluevaaleissa jokaisen keskisuomalaisen kannattaa käyttää äänioikeuttaan.

Vaakakupissa on tietenkin mieleinen äänestystulos, mutta keskisuomalaisia odottamassa saattavat olla lisäksi lettukestit, mikäli hyvinvointialue onnistuu olemaan neljästä kisailevasta maakunnasta se, jonka äänestysprosentti on korkein.

Keski-Suomen maakunnan ovat haastaneet leikkimieliseen kisaan Kanta-Häme, Kymenlaakso ja Päijät-Häme. Tammikuussa pidettävissä historian ensimmäisissä aluevaaleissa voittaja on se hyvinvointialue, jolla on ­vaalien korkein äänestysprosentti. Hävinneet hyvinvointialueet ovat luvanneet tarjota torikahvit voittaneen hyvinvointialueen siinä kunnassa, jossa äänestysprosentti on korkein.

Viestintäasiantuntija Sanna-Riikka Koponen kertoo, että haasteen tavoitteena on tuoda näkyvyyttä aluevaaleille ja lisätä äänestäjien kiinnostusta vaaleja kohtaan.

– Kun Keski-Suomi sai haasteen, ehdottomasti olimme mukana! Mikäli voittajakunta on Keski-Suomessa, tarjoillaan kuntalaisille perinteisiä lettuja, Koponen sanoo.

Mikäli voittajakunta on esimerkiksi kunta Keski-Suomessa, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson hyvinvointialueet sitoutuvat tarjoamaan yhteisvastuullisesti kahvit kyseisessä kunnassa riippumatta omasta sijoituksestaan. Sama päinvastoin eli jos voittajakunta sijaitsee esimerkiksi Kanta-Hämeessä, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson hyvinvointialueet jakavat kahvituskustannukset omasta sijoituksestaan riippumatta.

Idea aluevaalihaasteesta lähti liikkeelle Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta ja on levinnyt joka puolelle Suomea. Torikahvit järjestetään maaliskuun loppuun mennessä.

Aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueiden aluevaltuustot, jotka vastaavat 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä hyvinvointialueilla.

Aluevaltuutetut päättävät lähipalveluista ja palveluverkon rakentumisesta, esimerkiksi sosiaali- ja terveysasemien sekä pelastustoimen sijoittumisesta ja niissä tarjottavista palveluista sekä koko hyvinvointialueiden tasavertaisesta palvelujen saatavuudesta.

Aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 12.–18.1.2022.