Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt voi hakea ensi kesäksi paimenen hommiin – "voittajat" arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana

Metsähallituksen Paimenviikkojen ensi kesän ilmoittautuminen avautui tiistaina puolilta päivin. Haku perinneympäristössä tapahtuvaan luonnon monimuotoisuuden vaalintaan on käynnissä viikon. Tunnelmallisissa kesätyöpaikoissa on uhanalaisia luontotyyppejä.

Paimenhalukkailla on tarjolla 15 kohdetta. Pohjoisin paimenkohde löytyy Suomi Utsjoelta Tenon rannalta ja eteläisimmät Hämeestä Evon retkeilyalueelta. Punkaharjua lukuun ottamatta kaikki eläinten laitumet ovat perinneympäristöjä, jotka ovat uhanalaisia elinympäristöjä Suomessa.

Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Kaikille ilmoittautuneille ilmoitetaan arvonnan tulokset viimeistään maaliskuun alkupuolella.

Paimenviikot ovat maksullisia, ja niitä arvotaan yhteensä 172 toukokuusta syyskuuhun. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Paimenviikkojen kohteilla eläimet popsivat yleisimpiä kasveja. Ilman näitä turpamoottoreita niityt kasvaisivat umpeen. Samalla eläimet luovat harvinaisemmille niittykasveille mahdollisuuksia kasvuun. Hyötyviä lajeja ovat esimerkiksi kissankello, hopeasinisiipi ja okraseppä.

Paimenten tulee vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Paimenille yleensä jää hyvin aikaa tehdä retkiä lähiseudulle.

Paimenarvontaan voi osallistua tästä.