Tässä jutussa seurattiin aluevaali-illan käänteitä hetki hetkeltä. Vaalien tulokset kokonaisuudessaan näet tulospalvelustamme, johon pääset tästä linkistä. Kiitos kaikille, seuranta päättyy tähän.
00.07 Keski-Suomen vaalitulos on nyt valmis. Aluevaalit voitti keskusta, joka sai äänistä 25,4 prosenttia. Toiseksi ylsi SDP 22,0 prosentin äänisaaliillaan ja kolmanneksi kokoomus, joka keräsi 15,9 prosenttia äänistä. Tässä muiden puolueiden kannatus PS 10,3, Vihr., 9,6, Vas. 8,7, KD 5,3 ja VKK 1,3. Mukana ovat puolueet, jotka saivat paikkoja aluevaltuustoon.
Kolme eniten ääniä saanutta olivat Ville Väyrynen (kok.) 2960 ääntä, Mervi Hovikoski (sd.) 1813 ja Aila Paloniemi (kesk.) 1798.
Näin puolueet saivat paikkoja 69-jäseniseen aluevaltuustoon: Kesk. 18, SDP 16, Kok. 11, PS 7, Vihr. 7, Vas. 6, KD 3 ja VKK 1.
Paikoista suurin osa eli 36 meni Jyväskylään. Toiseksi eniten valtuustopaikkoja sai Jämsä (6) ja Äänekoski (5).
23.55 Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervolan mukaan aluevaaleista tuli yllätysten vaalit. Ensimmäinen jymypaukku oli Mervolan mukaan paluu kolmen suuren puolueen aikaan. Lue Mervolan analyysi tästä.
23.52 Vihreiden koronaeristäytynyt sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela myönsi, että Suomen ensimmäiset aluevaalit olivat vihreille tappiolliset. Vihreiden ääniosuus oli 7,3 prosenttia, kun äänistä oli laskettu melkein 98 prosenttia. Suomelan mukaan aluevaalit eivät vihreiden sote-alan osaajien panoksesta huolimatta ole olleet vihreille helpoimmat, koska kampanjan aikana ei ollut mitään aiempaa kokemusta, johon olisi voinut nojata. Hän sanoi myös kampanjoinnin olleen pandemia-aikana monelle haastavaa. Niin se toki on ollut myös muille puolueille, hän lisäsi. (STT)

23.40 Keskusta nousee suurimmaksi puolueeksi Keski-Suomessa. Kun aluevaalien äänistä oli laskettu vajaa 98 prosenttia, oli keskusta selvässä johdossa 25,4 prosentin äänisaaliilla. Kakkosena olevan SDP:n osuus oli 21,9 prosenttia ja kolmatta sijaa pitävän kokoomuksen 15,9 prosenttia. Neljännelle sijalle oli kirinyt perussuomalaiset 10,2 prosentin ääniosuudella. Vihreät olivat saamassa äänistä 9,7 prosenttia, vasemmistoliitto 8,8 ja kristillisdemokraatit 5,2 prosenttia. Eduskuntapuolueiden ulkopuolelta Keski-Suomen aluevaltuustoon on nousemassa Valta kuuluu kansalle -puolue, jonka 1,4 prosentin äänisaalis oikeuttaa yhteen valtuustopaikkaan.
Keski-Suomessa suurin ääniharava on laskettujen äänten perusteella Muuramen valtuuston puheenjohtaja, kirurgi Ville Väyrynen (kok.), jolla on kasassa noin 3 000 ääntä. Toiseksi eniten ääniä on luvassa Jyväskylän kaupunginvaltuutettuihin lukeutuvalle sairaanhoitajalle ja terveydenhoitajalle Mervi Hovikoskelle (sd.), jolla on koossa jo runsaat 1 800 ääntä. Lähes samoihin lukemiin on yltänyt entinen kansanedustaja, entinen Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Aila Paloniemi (kesk.). Ääniä ovat keränneet mukavasti myös pitkän linjan poliitikko, valtiosihteeri ja kaupunginvaltuutettu Maria Kaisa Aula (kesk.) Viitasaarelta sekä Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, lääkäri Markku Puro (sd.). Molemmilla on koossa lähes 1 500 ääntä. Keski-Suomessa äänestysaktiivisuus oli 47,5 prosenttia eli samaa tasoa kuin koko maassa. (STT)
23.28 Kun äänistä oli laskettu 98,3 prosenttia, oli Keski-Suomen kansanedustajista eniten ääniä saanut vihreiden Bella Forsgrén Jyväskylästä, 1222 ääntä. Toisena oli Jyväskylästä keskustan Joonas Könttä 1060 äänellä. Kolmanneksi eniten ääniä kansanedustajista sai Saarijärveltä keskustan Petri Honkonen, 974 ja neljänneksi eniten Toimi Kankaanniemi Jyväskylästä, 462 ääntä. Muut maakunnan kansanedustajat eivät olleet ehdolla.
23.10 Aluevaalien suurimmat ääniharavat eri alueilla kello 23.00 mennessä laskettujen äänien perusteella: Itä-Uusimaa: Mikaela Nylander (r.), Keski-Uusimaa: Matti Vanhanen (kesk.), Länsi-Uusimaa: Henrik Wickström (r.), Vantaa ja Kerava: Sirkka-Liisa Kähärä (sd.), Varsinais-Suomi: Aki Lindén (sd.), Satakunta: Kristiina Salonen (sd.), Kanta-Häme: Kaisa Lepola (sd.), Pirkanmaa: Lauri Lyly (sd.), Päijät-Häme: Martti Talja (kesk.), Kymenlaakso: Paula Werning (sd.), Etelä-Karjala: Marja Estola (vihr.), Etelä-Savo: Panu Peitsaro (liik.), Pohjois-Savo: Sari Essayah (kd.), Pohjois-Karjala: Juha Mustonen (kesk.), Keski-Suomi: Ville Väyrynen (kok.), Etelä-Pohjanmaa: Paula Risikko (kok.), Pohjanmaa: Joakim Strand (r.), Keski-Pohjanmaa: Mauri Peltokangas (ps.), Pohjois-Pohjanmaa: Juha Sipilä (kesk.), Kainuu: Merja Kyllönen (vas.), Lappi: Katri Kulmuni (kesk.).
23.06 Näin paikat ovat jakautumassa Keski-Suomen 69-jäsenisessä aluevaltuustossa, kun äänistä on laskettu 95,7 prosenttia: Kesk. 18 paikkaa, SDP 16, Kok. 11, PS. 7, Vihr. 7, Vas. 6, Vihr. 6, KD. 3 ja VKK 1.
23.05 Tässä tuoreimmat puolueiden kannatusluvut Keski-Suomessa, kun äänistä on laskettu 95,7 prosenttia: Keski-Suomen suurin puolue on keskusta 25,5 prosentin kannatuksella. Tässä seuraavana muut: SDP 22,0, Kok. 15,8, PS. 10,2, Vihr. 9,5, Vas. 8,8, KD 5,3 ja uutena VKK eli Valta kuuluu kansalle 1,3 prosenttia.
23.02 Eduskuntapuolueiden valtakunnallinen kannatus hieman ennen kello 23.00, kun äänistä oli laskettu 93,2 prosenttia: Kokoomus: 21,3 %, Keskusta: 19,7 %, SDP: 19,4 %, Perussuomalaiset: 11,1 %, Vasemmistoliitto: 8,1 %, Vihreät: 7,2 %, RKP: 4,9 %, Kristillisdemokraatit: 4,3 %, Liike Nyt: 1,8 % ja Valta kuuluu kansalle: 1,2 % (STT)

22.58 Valta kuuluu kansalle (VKK) on saamassa yhden valtuutetun Keski-Suomen aluevaltuustoon. Hän on opiskelija Eetu Tuovila Jyväskylästä. Hän vastustaa muun muassa pakkorokotuksia.
22.54 Keski-Suomen äänestysaktiivisuus, 47,5 prosenttia, on sama kuin koko maassa. Tämä tarkoittaa sitä, että lettukestit ovat tulossa maakuntaan! Lue aiheesta lisää tästä.
22.47 Keski-Suomessa eniten ääniä on saamassa ylivoimaisesti kirurgi Ville Väyrynen (kok.) Muuramesta. Kun äänistä oli laskettu 93,2 prosenttia, oli Väyrynen saanut 2845 ääntä. Perässä tulivat Mervi Hovikoski (sd.) 1746 ääntä ja Aila Paloniemi (kesk.) 1740 ääntä. Verstausluvun mukaan kärkikolmikko on Paloniemi, Hovikoski ja Väyrynen. Tämä järjestys johtuu puolueiden saamasta äänimäärästä.
22.32 Mervi Hovikoski (sd.) oli laittamassa lapsille iltapalaa, kun puhelin alkoi soida. "Herranjestas", hihkuttiin jyväskyläläisen sairaanhoitajan äänisaaliista. Lue tästä koko juttu.

22.31 Näin paikat ovat jakautumassa Keski-Suomen 69-jäsenisessä aluevaltuustossa, kun äänistä on laskettu 89,3 prosenttia: Kesk. 19 paikkaa, SDP 16, Kok. 11, PS. 7, Vas. 6, Vihr. 6, KD. 3 ja VKK 1.
22.30 Tässä tuoreimmat puolueiden kannatusluvut Keski-Suomessa, kun äänistä on laskettu 87,9 prosenttia: Keski-Suomen suurin puolue on keskusta 26,1 prosentin kannatuksella. Tässä seuraavana muut: SDP 22,3, Kok. 15,8, PS. 10,0, Vihr. 9,3, Vas. 8,5, KD 5,3 ja uutena VKK eli Valta kuuluu kansalle 1,1 prosenttia.
22.22 Julkkiksista valitsematta olivat jäämässä esimerkiksi Pohjois-Savossa jääkiekkolegenda Sami Kapanen (kok.) ja Länsi-Uudellamaalla Egotrippi-muusikko Mikki Kauste (vihr.), entinen Miss Suomi Vanessa Kurri (kok.) sekä ex-pikaluistelija Mika Poutala (kd.). Ulos valtuustoista olivat jäämässä myös Etelä-Karjalassa ehdolla ollut Kotiteollisuus-yhtyeen basisti Janne Hongisto (kesk.) sekä Pirkanmaan valtuustoon pyrkineet vuoden 2011 tangokuningatar Mervi Koponen (kesk.) ja jumppalegenda Anne Sällylä (kok.). Satakunnassa valitsematta oli jäämässä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) veli, eri puoluetta edustava Jani Kiuru (kok.).
22.21 Kun koko maan äänistä oli laskettu noin 75 prosenttia, valtuustoihin olivat nousemassa julkkiksista esimerkiksi Varsinais-Suomessa yrittäjä ja tv-kasvo Jethro Rostedt (liik.) sekä jalkapallouransa hiljattain päättänyt Timo Furuholm (vas.). Keski-Uudellamaalla kunnioitettavan äänisaaliin oli kerännyt televisiosta tuttu Remontti-Reiska, eli järvenpääläinen rakennusalan yrittäjä Jorma Piisinen (ps.). Näillä näkymin hän oli paitsi nousemassa valtuustoon myös saamassa toiseksi eniten ääniä kaikista Keski-Uudenmaan perussuomalaisista ehdokkaista. Pirkanmaalla valituksi selvin luvuin oli tulossa jääkiekkovaikuttaja ja entinen kansanedustaja Kalervo Kummola (kok.). Heittämällä paikkansa Länsi-Uudenmaan aluevaltuustossa oli lunastamassa myös ex-pääministeri Jyrki Kataisen puoliso Mervi Katainen (kok.). Mervi Katainen lukeutui alueella kokoomuksen viiden eniten ääniä saaneen ehdokkaan joukkoon.

22.19 Valtakunnan ääniharavat noin klo 22: Aki Lindén (sd.) yli 5800 ääntä, Li Andersson (vas.) yli 5000 ääntä. Molemmat Varsinais-Suomesta. Kunnanvaltuutettu Henrik Wickström (r.) noin 5000 ääntä Länsi-Uudellamaalla.
22.13 Jyväskylä on saamassa yli puolet Keski-Suomen aluevaltuuston 69 paikasta. Kun ääniä oli laskettu 84,1 prosenttia oli Jyväskylä saamassa 37 paikkaa. Seuraavaksi eniten paikkoja oli menossa Jämsään (5) ja Äänekoskelle (5) sekä Saarijärvelle (4).
22.10 SDP:n Aki Lindén on keräämässä aluevaalien suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin, Lauri Lyly ykkösenä Pirkanmaalla. Entiset pääministerit Matti Vanhanen ja Juha Sipilä olivat omien alueidensa äänikuninkaita. (STT).
22.08 Pienpuolueet ovat Keski-Suomessa jäämässä ilman valtuustopaikkaa. Lähimpänä ovat Liike Nyt ja Valta Kuuluu Kansalle -puolue, joilla kummallakin on 0,7 prosentin kannatus, kun äänistä on laskettu 70 prosenttia. Lähimpänä varavaltuutetun paikkaa ovat opiskeilija Eetu Tuovila (vkk) Jyväskylästä ja yrittäjä Mikko Virtanen (liik.) Laukaasta.

22.00 Keski-Suomen ääniharavissa tapahtui muutos, kun äänistä oli laskettu 75,9 prosenttia. Vertausluvun mukaan kärjessä on nyt Aila Paloniemi (kesk.). Perässä tulevat Mervi Hovikoski (sd.), Ville Väyrynen (kok.) ja Maria Kaisa Aula (kesk.). Eniten ääniä on saanut Väyrynen.
21.56 Äänivyöry tavoitti Jani Ylälehdon (kesk.) Pihtiputaalla saunan lauteille – keskustan valtuutettu lupaa tehdä töitä palveluiden puolesta. Lue juttu kokonaan tästä.
21.54 Kokoomuksen Orpo Ylen vaaliennusteen povaamasta vaalivoitosta: Voin vähän tuulettaa, koska tämä on kova tulos. Viestimme on saavuttanut ihmiset. SDP:n Marin Ylen vaaliennusteesta: Luvut ovat SDP:lle erittäin hyvät. Voitamme gallupit ja olemme kuntavaaleja korkeammalla tasolla. Vaali oli kolmen suuren paluu, ehkä perinteisemmän politiikan paluu. Keskustan Saarikko Ylen ennusteesta: Olen valtavan tyytyväinen. Rohkenen toivoa, että keskustan kannatuskaamos olisi nyt selätetty. (STT)
21.52 Ylen ennusteen mukaan kokoomus on voittamassa historian ensimmäiset aluevaalit. Kokoomus saisi ennusteen mukaan 21,7 prosenttia äänistä. Kakkossijasta käydään tiukka kamppailu, sillä Ylen ennusteen mukaan sekä SDP että keskusta saisivat 19,6 prosentin ääniosuuden. Perussuomalaiset on jäämässä kaukaiselle nelossijalle, ennuste povaa puolueelle 11 prosentin ääniosuutta. Vasemmistoliitto saa ennusten mukaan 8,1 prosenttia, vihreät 7,1 prosenttia, RKP 5,1 prosenttia, kristillisdemokraatit 4,2 prosenttia ja Liike Nyt 1,9 prosenttia äänistä. (STT)

21.49 Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola arvioi, että "Keskusta nousi kuolleista, perussuomalaiset painui varjoihin". Lue juttu kokonaan tästä.
21.47 Politiikan tutkija Jouni Tilli sanoo, että perussuomalaisten vaaliteemat eivät napanneet ja maakunta on tiukasti keskustan käsissä. Lue juttu kokonaan tästä.
21.44 Keski-Suomen ääniharavissa tapahtui muutos, kun äänistä oli laskettu 69,3 prosenttia. Vertausluvun mukaan kärjessä on nyt Maria Kaisa Aula (kesk.) Viitasaarelta. Perässä tulevat Mervi Hovikoski (sd.), Ville Väyrynen (kok.) ja Aila Paloniemi (kesk.). Eniten ääniä on saanut Väyrynen.

21.33 Keski-Suomen aluevaltuuston 69 valtuutetun paikasta 31 on tällä hetkellä menossa Jyväskylään. Seuraavaksi eniten valtuutettuja on saamassa Jämsä 7 ja Laukaa 4.
21.32 Näin paikat ovat jakautumassa Keski-Suomen 69-jäsenisessä aluevaltuustossa, kun äänistä on laskettu 63,5 prosenttia: Kesk. 20 paikkaa, SDP 17, Kok. 11, PS. 7, Vas. 6, Vihr. 5 ja KD. 3.
21.31 Tässä tuoreimmat puolueiden kannatusluvut Keski-Suomessa, kun äänistä on laskettu 63,5 prosenttia: Keski-Suomen suurin puolue on keskusta 27,8 prosentin kannatuksella. Tässä seuraavana muut: SDP 23,5, Kok. 15,2, PS. 9,5, Vas. 8,7, Vihr. 8,0 ja KD 5,3.
21.28 Aluevaaleissa hyvinvointialueiden valtuustoihin sosiaali- ja terveysasioista päättämään on nousemassa myös julkisuuden henkilöitä eri puolilla maata. Osalla heistä ei ole juuri aiempaa poliittista kokemusta. Ääntenlaskun tässä vaiheessa valtuustoihin ovat nousemassa esimerkiksi Varsinais-Suomessa yrittäjä ja tv-kasvo Jethro Rostedt (liik.) sekä jalkapallouransa hiljattain päättänyt Timo Furuholm (vas.). Kanta-Hämeessä läpi on menossa ex-jääkiekkoilija Mika Lartama (ps.). Valitsematta sen sijaan ovat jäämättä esimerkiksi jääkiekkolegenda Sami Kapanen (kok.) Pohjois-Savossa ja Egotrippi-muusikko Mikki Kauste (vihr.), entinen Missi Suomi Vanessa Kurri (kok.) sekä ex-pikaluistelija Mika Poutala (kd.) Länsi-Uudellamaalla. (STT)
21.27 SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin sanoo MTV:llä aluevaalien olevan "kolmen suuren paluu". Keskusta, kokoomus ja SDP ovat aluevaalien kolmen kärjessä nyt 20–21 prosentin kieppeillä. Kokoomus oli ensituloksissa kärjessä, mutta noin tuntia myöhemmin kärkipaikalle nousi keskusta. Marin ennakoi illasta jännitysnäytelmää kolmen puolueen välillä. Marin sanoi MTV:llä myös olevansa iloinen SDP:n vahvasta kannatuksesta. SDP:n kannatusprosentti sekä kuntavaaleissa 2021 että eduskuntavaaleissa 2019 oli 17,7. (STT)
21.17 Historian ensimmäisissä aluevaaleissa kävi valtakunnallisesti äänestämässä 47,5 prosenttia äänioikeutetuista. Vertailun vuoksi viime vuonna kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 55,1. Keski-Suomessa aluevaalien äänestysprosentti oli sama kuin valtakunnallisesti eli 47,5 prosenttia. Viime kesäkuun kuntavaaleissa äänestysprosentti oli Keski-Suomessa 53,3.
21.14 Vertailuäänten perusteella Paloniemen, Hovikosken ja Väyrysen perässä tulevat Jani Ylälehto (kesk) Pihtiputaalta, Markku Puro (sd.) Keuruulta, Maria Kaisa Aula (kesk.) Viitasaarelta, Kaisa Garedew (ps.) Jyväskylästä, Eila Tiainen (vas.) Jyväskylästä, Bella Forsgren (vihr.) Jyväskylästä sekä Jani Kokko (sd.) Muuramesta.

21.08 Kokoomuksen Ville Väyrynen oli ennakkoäänten ääniharava Keski-Suomessa. Keskisuomalaiselle hän kertoi olevansa "aidosti hämmästynyt". Lue Väyrysen haastattelu tästä.
21.05 Vertailuäänten perusteella ehdokkainen kolmen kärki Keski-Suomessa on nyt: Aila Paloniemi (kesk.), Mervi Hovikoski (sd.) ja Ville Väyrynen (kok.). Ehdokkaiden keskinäinen järjestys puolueessa tai yhteislistassa määräytyy heidän saamiensa henkilökohtaisten äänimäärien mukaan. Tässä järjestyksessä ehdokkaille annetaan vertausluvut siten, että kunkin puolueen tai yhteislistan ensimmäinen ehdokas saa vertausluvukseen puolueen tai yhteislistan hyväksi annettujen äänten koko lukumäärän, toinen puolet siitä, kolmas kolmanneksen jne.
21.01 Pikkuisen olen onnellinen, hehkuttaa Aila Paloniemi, joka ennakkoäänten jälkeen oli keskustan eniten ääniä saanut ehdokas Keski-Suomessa. Lue laajemmin Paloniemen ajatuksia tästä.
20.59 Tässä tuoreimmat puolueiden kannatusluvut Keski-Suomessa, kun äänistä on laskettu 55,0 prosenttia: Keski-Suomen suurin puolue on keskusta 26,8 prosentin kannatuksella. Tässä seuraavana muut: SDP 23,8, Kok. 15,4, Vas. 9,1, PS. 9,1, Vihr. 8,6 ja KD 5,4.

20.40 Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo olevansa hämmentyneen iloinen ja valtavan tyytyväinen keskustan tulokseen aluevaalien ennakkoäänien osalta. Saarikon mukaan nyt kärjessä on tasaväkisesti kolme puoluetta, ja mitä tahansa voi tapahtua. Saarikon mukaan nyt kerrottujen lukujen pohjalta ei voi ennustaa keskustan ääniosuuden kehitystä, sillä keskustan ennakkoäänten ja varsinaisena vaalipäivänä annettujen äänten osuudet ovat vaihdelleet eri vaaleissa.

20.39 Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra luonnehti vaaleja erittäin vaikeiksi. Hän sanoi, ettei tietenkään voi olla tyytyväinen perussuomalaisten tulokseen kello 20:een mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella. Perussuomalaisten äänimäärä oli neljänneksi suurin 9,8 prosentilla. Purra harmitteli sitä, että äänestysaktiivisuus todennäköisesti jää hyvin alhaiseksi, eivätkä vaalit ja uudistus ole kiinnostaneet kovin monia.

– Näen tämän hyvin suurena ongelmana, ylipäätänsä uusien aluevaltuustojen, mutta myös meidän koko demokraattisen järjestelmämme (ongelmana), Purra sanoi heti ennakkoäänten julkistamisen jälkeen.
Aluevaalit ovat Purran ensimmäiset vaalit perussuomalaisten puheenjohtajana ja hän myönsi, että itsetutkiskeluakin on ennakkoäänten perusteella tehtävä. Purra sanoi, että hänellä ei ole tiedossa, mitä hän tai muu puoluejohto tai kenttäväki olisi voinut tehdä toisin. Hän kertoi, että puolueen jälkipuinti käydään ensi viikolla, jolloin mietitään myös strategiaa seuraaviin vaaleihin. (STT)
20.38 Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää ensimmäisiä tietoja puolueen tuloksesta erittäin hyvinä. Orpon mukaan laskentatilanne kertoo siitä, että puolueelle löytyy luottamusta.
– Se on erittäin hyvä tulos, olemme kärjessä. Olemme tehneet nousujohteisen, positiivisen kampanjan. Nyt kun vaalipäivän ääniin tästä lähdetään, niin on lupa odottaa, että asema pitää, Orpo sanoi.
Kello 20 julkaistun laskentatilanteen mukaan kokoomus on aluevaalien tuloskärki 21,5 prosentin kannatuksella. Lähellä kokoomuksen kannoilla ovat SDP ja keskusta. Myös Orpo myönsi, että tilanne on tiukka. Hän ei ryhtynyt ennakoimaan vaalien lopputulosta.
Kokoomus lähti vaaleihin ainoana puolueena, joka sai kasaan täyden ehdokaslistan. Kokoomus on ollut kärjessä myös aluevaalien alla tehdyissä kannatusmittauksissa. (STT)
20.37 SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin sanoo kolmen kärkipuolueen kannatuksen näyttävän aluevaaleissa hyvin tasaiselta.
– Tietenkin toivon, että SDP tuosta nousee ja olemme ykkösiä, Marin sanoi, kun kahdeksaan mennessä lasketut ennakkoäänet olivat tiedossa.

Tuloksen veikkaaminen on Marinin mukaan vielä ennenaikaista, sillä äänestysprosenttia ei tiedetä ja kyseessä ovat ensimmäiset aluevaalit. Koko maan kello 20:een mennessä lasketuissa ennakkoäänissä kokoomus oli kärjessä 21,5 prosentilla, SDP toisena 21 prosentilla ja keskusta kolmantena 20,1 prosentilla. Marin sanoi jännittävänsä myös sitä, mihin äänestysprosentti asettuu.
– Toivon, että äänestysprosentti menisi yli viidenkymmenen. (STT)
20.34 Näin paikat ovat jakautumassa Keski-Suomen 69-jäsenisessä aluevaltuustossa: Kesk. 19 paikkaa, SDP 17, Kok. 11, Vas. 6, PS. 6, Vihr. 6 ja KD. 4.
20.31 Tässä tuoreimmat puolueiden kannatusluvut Keski-Suomessa, kun äänistä on laskettu 49,7 prosenttia: Keski-Suomen suurin puolue on keskusta 26,5 prosentin kannatuksella. Tässä seuraavana muut: SDP 23,9, Kok. 15,4, Vas. 9,2, PS. 9,1, Vihr. 8,7 ja KD 5,4.
20.25 Tässä ennakkoäänten perusteella eniten Keski-Suomessa ääniä saaneet Ville Väyrysen, Aila Paloniemen ja Mervi Hovikosken jälkeen: Maria Kaisa Aula (kesk.) Viitasaarelta 1008 ääntä, Markku Puro (sd.) Keuruu 901 ja Jani Ylälehto (kesk.) Pihtipudas 887. Tämä siis tilanne kun ennakkoäänistä laskettu 47,9 prosenttia.
20.22 Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra luonnehti vaaleja erittäin vaikeiksi. Hän sanoi, ettei tietenkään voi olla tyytyväinen perussuomalaisten tulokseen kello 20:een mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella. Perussuomalaisten äänimäärä oli neljänneksi suurin 9,8 prosentilla. Purra harmitteli sitä, että äänestysaktiivisuus todennäköisesti jää hyvin alhaiseksi, eikä vaalit ja uudistus ole kiinnostaneet kovin monia.
20.21 Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko: Olen hämmentyneen iloinen tähänastisesta tuloksesta. Kolme puoluetta on tasaväkisesti kärjessä, voi tapahtua mitä tahansa. (STT)
20.19 Perussuomalaisten Purra ennakkoäänistä: Tietenkään tähän ei voi olla tyytyväinen, erittäin vaikeat vaalit. (STT)
20.18 SDP:n Marin laskentatilanteesta klo 20: Kolmen kärkipuolueen kannatus näyttää hyvin tasaiselta. Vielä ennenaikaista veikata tulosta. Tietenkin toivon, että SDP tästä nousee. Jännitän myös, mikä äänestysprosentti tulee olemaan (STT).
20.17 Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää ensimmäisiä tietoja puolueen tuloksesta erittäin hyvinä. Kello 20 julkaistun laskentatilanteen mukaan kokoomus on aluevaalien tuloskärki 21,5 prosentin kannatuksella. Lähellä kokoomuksen kannoilla on SDP. Orpon mukaan laskentatilanne kertoo siitä, että puolueelle löytyy luottamusta. Hän ei ennakoinut vaalien lopputulosta, mutta sanoi, että kokoomuksella on lupa odottaa, että kärkiasema pitää (STT).
20.08 Keski-Suomessa ennakkoäänten perusteella eniten ääniä ovat saaneet muuramelainen kirurgi Ville Väyrynen (kok.) 1625 ääntä, jyväskyläläinen ex-kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) 1168 ja jyväskyläläinen sairaanhoitaja Mervi Hovikoski (sd.) 1145.
20.06 Koko maan aluevaaleihin kello 20:een mennessä lasketut ennakkoäänet: Kokoomus 21,5 , SDP 21,0, keskusta 20,1, perussuomalaiset 9,8, vasemmistoliitto 8,8, vihreät 7,0, RKP 4,5, kd. 4,3, Liike nyt 1.6 prosenttia. (STT)
20.01 Aluevaalien ennakkoäänet julkaistiin hetki sitten. Niiden perusteella Keski-Suomen suurin puolue on keskusta 26,9 prosentin kannatuksella. Tässä seuraavana muut: SDP 23,4, Kok. 15,2, Vas. 9,3, PS. 9,0, Vihr. 9,0 ja KD 5,5.
19.42 Tässäpä kertaus siitä, mistä näissä vaaleissa on oikein kyse. Aluevaaleissa valitaan Keski-Suomeen 69-jäseninen valtuusto, joka puolestaan valitsee aluehallituksen ja tarkastuslautakunnan. Aluevaltuusto aloittaa työnsä maaliskuun alussa 2022. Ensi töinään se muun muassa valmistelee hyvinvointialueen strategian ja hallintosäännön sekä perustaa hyvinvointialueen johtajan viran, joka laitetaan avoimeen hakuun. Muu virkamiesjohto valitaan myöhemmin.
19.40 Tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu on Suomessa vajaalla 200:lla kunnalla tai kuntayhtymällä, pelastustoimen järjestäminen on 22 pelastuslaitoksella. Vuoden 2023 nämä tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille, joita syntyy Suomeen 21. Lisäksi Helsingin kaupunki järjestää itse omat palvelunsa. Keski-Suomen hyvinvointialue järjestää sote-palvelut ja pelastustoimen Keski-Suomen nykyisen sairaanhoitopiirin sekä Jämsän kaupungin alueella, joka liittyy Keski-Suomen hyvinvointialueeseen 1.1.2023.
Hyvinvointialueelle kunnilta siirtyvät sosiaalihuollon palvelut, kuten sosiaaliohjaus ja sosiaalinen kuntoutus, avoterveydenhuollon palvelut eli terveyskeskuksen vastaanottopalvelut sekä muun muassa ennaltaehkäisevät neuvolapalvelut, sairaalapalvelut, suun terveydenhuolto, mielenterveys- ja päihdepalvelut, lastensuojelu, vammaispalvelut, ikäihmisten asumispalvelut, kotihoito sekä koko palo- ja pelastustoimi.
19.30 Jännitys tiivistyy! Aluevaalien varsinaisena äänestyspäivänä eli sunnuntaina äänestyspaikat sulkeutuvat kello 20. Pian tämän jälkeen selviää ennakkoäänestyksen tulos. Tervetuloa mukaan KSML:n vaaliseurantaan!