Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona jyllää nyt laajasti Äänekoskella - viime viikolla ennätysmäärä todettuja tartuntoja, jotka nekään eivät kerro koko totuutta

Koronan ilmaantuvuus on noussut selkeästi Äänekoskella viimeisten viikkojen aikana.

Viime viikko oli Äänekoskella ennätysviikko 128:lla todetulla koronatartunnalla. Tällä viikolla tähän mennessä tartuntoja on ollut 65.

Äänekosken ylilääkäri Keijo Lukkarinen muistuttaa kaupungin tiedotteessa, etteivät määrät kuitenkaan kerro koko totuutta, koska kaikkia ei enää oteta terveydenhuollossa koronatesteihin.

Ilmaantuvuusluvuissa Äänekoskella oltiin viime viikolla suunnilleen samassa tilanteessa kuin nyt.

– Olemme tartuntaluvuissa korkealla, mutta ne eivät enää lisäänny. Jotkut tulkitsevat tätä niin, että tauti olisi taitosvaiheessa, mutta sitä ei kyllä uskalla vielä sanoa, Lukkarinen toteaa.

Valtakunnallinen jäljitys- ja testausstrategia muuttui viime viikolla. Tartuntojen jäljitystyö suunnataan nyt sote-alan työntekijöihin ja hoivayksiköihin.

Keski-Suomen ja koko Suomen mittakaavassa meillä on rokotetilanne keskimääräistä nyt paremmalla tasolla, varsinkin riskiryhmäläisten ja ikäihmisten osalta.

Keijo Lukkarinen

Myös koronatestaus suunnataan nyt sote-alan työntekijöihin, hoivayksiköihin, raskaana oleviin ja riskiryhmäläisiin.

Kaupunki ohjeistaa, että terveyskeskukseen voi hakeutua koronatestiin, jos saa positiivisen kotitestituloksen ja tarvitsee työnantajaa varten eristystodistuksen. Muutoin lieväoireisen taudin voi sairastaa kotona ilman terveyskeskuksen tekemää testausta.

Tämän hetken ohjeistuksen mukaan koronaan sairastuneiden eristys kestää 5-10 päivää ja jos taudin sairastaa lieväoireisena, eristys voi olla lyhyempi.

Jos on altistunut koronalle tai perheessä on koronatartunta, voi valtakunnallisen nykyohjeistuksen mukaan jatkaa oireettomana normaalia elämää, mennä töihin, kouluun ja päivähoitoon tavalliseen tapaan. Sama ohjeistus koskee myös sote-alan työntekijöitä.

Uusilla ohjeistuksilla Äänekosken epidemiavastaanotto on rauhoittunut kaupungin mukaan 30-50 potilaaseen päivässä. Terveyskeskussairaalassa on hoidossa 1-3 koronapotilasta.

Eristyksessä ja karanteenissa olevien äänestäminen on järjestetty kaupungin mukaan äänestypaikkojen ulkopuolelle aluevaalien varsinaisena vaalipäivänä tulevana sunnuntaina.

Äänekosken kaupungin eri toimialoilla ja terveyspalveluissa on tehty suunnitelmia palveluiden turvaamiseksi, esimerkiksi työntekijöiden sisäisistä siirroista, jos henkilöstön sairaspoissaolot kasvavat paljon koronan vuoksi.

– Jos tilanne jatkuu samanlaisena kuin nyt, pystymme ehkä omalla henkilökunnalla palvelut tuottamaan, Lukkarinen arvioi terveyspalveluiden tilannetta.

Kaupungin omat koronaturvalliset ohjeistukset ja rajoitukset ovat edelleen voimassa. Ikäihmisten, kehitysvammaisten ja mielenterveyspotilaiden päivätoiminta on tauolla 13. helmikuuta saakka.

Joukkue- ja kontaktilajien ottelu- ja kilpailutoiminnan sekä leiritoiminnan kielto kaikissa ikäluokissa jatkuu 31. tammikuuta saakka. Poikkeuksena ovat koripallon 1A- ja 1B-divisioonan sarjapelit sekä jääkiekon 2-divisioonan sarjapelit, ja ne pelataan ilman yleisöä.

Koronajohtoryhmä on päättänyt, että Äänekosken kaupunki jatkaa omaa etätyösuositustaan 15. helmikuuta asti niissä työtehtävissä, joissa etätyö on mahdollista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ohjeistus 20 henkilön kokoontumisrajoituksesta on edelleen voimassa. AVI:lta odotetaan kuitenkin uusia määräyksiä piakkoin.

Valtioneuvoston antamat ravintolarajoitukset ovat edelleen voimassa.

Äänekoskella rokotetilanne on kaupungin mukaan nyt keskimääräistä paremmalla tasolla

– Kolmannen rokotteen määrät ovat nousseet nopeasti ja viikon aikana niitä on annettu 1500 kappaletta lisää. Keski-Suomen ja koko Suomen mittakaavassa meillä on rokotetilanne keskimääräistä nyt paremmalla tasolla, varsinkin riskiryhmäläisten ja ikäihmisten osalta, Lukkarinen kertoo.

Äänekoskella ensimmäisen rokotteen on saanut 14 400, kaksi annosta 13 400 ja kolme annosta 7 150 henkilöä. Myös 5-11-vuotiaiden lasten rokotukset ovat hyvässä vauhdissa.

Tulevana viikonloppuna järjestetään rokotepäivät Sumiaisissa ja Konginkankaalla, ja niihin on kaupungin mukaan vielä hyvin aikoja varattavissa. Rokoteajan voi varata sähköisesti.

Uuden lakimuutoksen myötä Äänekosken kaupungin sote-henkilöstön rokotekattavuutta on nyt selvitetty. Äänekosken henkilöstön rokotussuoja onkin kokonaisuutena erittäin hyvällä tasolla. Yksittäisten rokottamattomien sote-alan työntekijöiden osalta tilanne arvioidaan yksilöllisesti ja tarvittaessa työntekijä siirretään muihin työtehtäviin.