Huippu-uimari Mimosa Jallow opiskelee unelma-ammattiinsa, eikä pelkää sairaanhoitajan vaativaa arkea – "Varmasti uupumusta on monilla muillakin aloilla"

Mimosa Jallowilla, 27, on kaksi unelmaa. Hän haluaa valmistua lasten psykiatriseksi sairaanhoitajaksi ja yltää uinnin kevään MM-kisoissa hyville sijoille.

Sairaanhoitajien työolot, työtahti ja palkkaus ovat nousseet koronan vauhdittamina valtakunnan puheenaiheeksi. Myös työvoimapula on alalla huutava.

Jallowkin tietää alan ongelmat. Hän ei silti ole huolissaan omasta pärjäämisestään, vaan sanoo opiskelevansa omaan unelma-ammattiinsa. Hän ei halua antaa negatiivisten asioiden vaikuttaa, mutta ei myöskään vähätellä alan ongelmia.

– Sairaanhoitajan työ on hektistä ja kiireistä, mutta varmasti uupumusta on monilla muillakin aloilla. Etenkin kolmivuorotyö voi kuluttaa. On hyvä puhua ja tuoda tärkeitä asioita esille.

Vaikka opiskelun ja urheilun yhteensovittaminen voi kuulostaa haastavalta yhtälöltä, Mimosa Jallow on onnistunut viemään molempia tavoitteita aikataulussa eteenpäin. Vielä kaksi vuotta sitten hän ei silti ollut itsekään varma, että pystyisi tähän. Oikeastaan koronapandemia ratkaisi asian.

– Olen jo lukioikäisestä asti tiennyt, että haluan tehdä auttamistyötä lasten parissa. Minulla oli tarkoitus hakea sairaanhoitajaopintoihin siinä vaiheessa, kun urheilu-ura on ohi.

– Korona-aika toi kuitenkin epävarmuutta urheilemiseen. Ei tiedetty varmasti, onko kilpailuja ja pääseekö treenaamaan.

Jallow aloitti sairaanhoitajaopinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa monimuoto-opintoina. Opiskelumuoto on istunut hänelle hyvin.

– Minua on auttanut se, että livetapaamisten lisäksi opinnoissa on ollut aika paljon webinaareja, joten olen voinut seurata niitä puhelimen ääreltä eikä siirtymisiin ole mennyt aikaa.

Monimuoto-opiskelu vaatii itsenäistä otetta. Jallow uskoo uimarivuosien koulineen häntä oman ajankäytön suunnitteluun ja hallintaan sekä tulevaan työhön.

– Teen tarkat suunnitelmat, mitä teen milloinkin. Opiskelutehtävät valmistuvat aina ajallaan.

Mimosa Jallowin mukaan kilpaurheilu opettaa myös muita elämäntaitoja, kuten vastuunottoa. Jallow on saanut esimerkiksi työharjoitteluissa hyvää palautetta siitä, että tarttuu oma-aloitteisesti töihin.

Urheilu-urallaan Jallow on oppinut tuntemaan oman jaksamisensa rajat ja palautumisen tärkeyden. Vielä keväällä 2021 hän treenasi uintia kaksi kertaa päivässä olympialaisiin saakka. Nykyisin uintikertoja on yksi vähemmän.

Uudella treenirytmillä ja opinnoilla on ollut positiivinen vaikutus uintiin. Viime syystalven EM-kisoista Jallowilla oli tuomisina hyvien sijoitusten lisäksi 50 ja 100 metrin selkäuintien uudet Suomen ennätykset.

– Se, että elämässä on muutakin kuin urheilu on tuonut uudenlaista rentoutta ja vapautta tekemiseen, hän kokee.

Uinnissa seuraava tähtäin Jallowilla on pitkän radan MM-kisat Japanin Fukuokassa tänä keväänä. Tavoitteena on yltää uran parhaisiin sijoituksiin.

– Se on tällä hetkellä seuraava tavoitteeni, mutta kisat voivat olla myös viimeinen kilpailuni.

Keväällä ja kesällä opinnoissa on puolestaan vuorossa harjoitteluja eri työyhteisöissä. Mimosa Jallowin mielestä harjoittelut ovat sairaanhoitajaopintojen suola.

– Vaihtoehtoja on paljon ja on hienoa päästä näkemään erilaisia työpaikkoja ja asiakkaita. Minusta on mielenkiintoista kuulla ihmisten tarinoita ja nähdä erilaisia elämäntilanteita.

Monimuoto-opiskelu kiinnostaa koko ajan enemmän

Sairaanhoitajaksi kouluttautuminen monimuoto-opiskeluna kiinnostaa yhä useampaa hakijaa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun terveysalan päällikön Tytti Solankallio-Vahterin mukaan monimuoto-opiskeluun hakeutuu aikuisia, jotka ovat jo työelämässä tai jotka eivät perhetilanteensa vuoksi voi hakea päiväopetukseen. Hakijoissa on myös suoraan lukiosta tulevia nuoria.

Monimuoto-opiskelussa yhdistyvät verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, ryhmätyöskentely, kontaktiopiskelu sekä käytännön harjoittelu työelämässä.

– Monimuoto-opinnot sopivat hyvin jämpteille opiskelijoille, jotka osaavat organisoida omaa ajankäyttöä. Joskus kuvitellaan, että monimuodossa pääsee vähemmällä ja katsotaan vain webinaareja.

JAMKista löytyy joustoa myös päiväopiskelijoille, joilla on aikaa vievä harrastus tai työ.

– Opintoja räätälöidään tekemällä jokaiselle opiskelijalle henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. On tärkeää tehdä opinnot tietyssä järjestyksessä, mutta aina opinnot eivät etene suunnitellussa aikataulussa.

Korona-aika on näkynyt sairaanhoitajaopinnoissa siten, että päiväopetus on lähentynyt monimuoto-opiskelua. Vaikka verkossa tapahtuvaa opetusta on enemmän, JAMKissa on pyritty monipuolisiin opiskelutapoihin.

– Opettajat ovat kehitelleet erilaisia hybridiopetuksen malleja. Välillä esimerkiksi osa opiskelijoista on paikan päällä ja osa seuraa opetusta kotoa. Opiskelijat ovat voineet hajaantua myös eri luokkiin ja seurata opetusta niistä, Solankallio-Vahteri kertoo.

Sairaanhoitajista on huutava pula. Tytti Solankallio-Vahteri lupaa, että kaikille valmistuneille löytyy töitä.

– On tärkeää lisätä alan veto- ja pitovoimaa. Yksi keinoista on työelämäyhteistyön kehittäminen. Toivomme opiskelijoiden kiinnittyvän työelämään jo opintojen aikana ja kokevan, että kentälle on kiva mennä.

Yhteistyötä tehdään erityisesti sairaala Novan kanssa. Opiskelijat ovat tehneet muun muassa JAMKin innovaatio- ja oppimisalustan Future Factoryn kautta sairaala Novan toimeksiantona kehittämishankkeita, joissa on yhdessä ratkaisu jokin työelämän haaste tai ongelma.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Koulutus & Rekry -liitteessä. Lue näköislehti maksutta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut