Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatilanne on vähentänyt matkailu- ja ravintola-alan vetovoimaa – "Työvoiman saatavuus varmistetaan tiiviillä yhteistyöllä oppilaitosten kanssa", Yöpuu Yhtiö Oy:n Ari Pärnänen sanoo

Koronapandemia ja sen tuomat rajoitukset ovat koskettaneet erityisen rajusti matkailu- ja ravintola-alaa. Jyväskyläläisen Yöpuu Yhtiö Oy:n yrittäjä Ari Pärnänen uskoo alan vetovoiman kärsineen koronatilanteesta pahasti, vaikka syy ei olekaan matkailu- ja ravintola-alassa itsessään.

– On selvää, että jossain määrin alalta on lähtenyt ihmisiä pois. Alalla on tyypillisesti paljon nuoria ja he ovat lähteneet suuntautumaan muille aloille.

Yöpuu Yhtiön hotelleihin Yöpuuhun ja Versoon sekä ravintoloihin Kirkkopuiston bistroon ja Pöllöwaariin on toistaiseksi riittänyt osaavaa työvoimaa. Pärnäsen mukaan työvoiman saatavuus on silti huoli, joka voi tulla eteen tulevaisuudessa.

Uuden työvoiman löytämiseksi Yöpuu Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

– Harjoittelu on erinomainen tapa tulla töihin. Meillä on vuosittain useita kymmeniä harjoittelijoita Gradiasta, Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja myös muiden paikkakuntien oppilaitoksista.

Ensimmäinen kosketus alaan voi tulla jo peruskoulun työelämään tutustumisjakson aikana.

– Henkilökuntamme tekee lisäksi oppilaitosvierailuja ja valmentaa opiskelijoita Taitaja-kilpailuihin. Opiskelijat puolestaan tekevät opinnäytetöitä, erilaisia toimeksiantoja ja tutustumisvierailuja meille, Pärnänen luettelee yhteistyökuvioita oppilaitosten suuntaan.

Ravintolatoimintaan kohdistuneet koronarajoitukset ovat aiheuttaneet sen, että Yöpuu Yhtiö on joutunut lomauttamaan osan henkilökunnasta. Kesätyöntekijöitä tarvitaan kuitenkin kesällä entiseen tapaan.

– Meillä aukeaa muun muassa Kirkkopuistoon iso terassi, jonne tarvitaan työntekijöitä, Ari Pärnänen kertoo.

Työntekijöiltä odotetaan ensisijaisesti alan koulutusta ja työkokemusta, mutta myös tietynlaista ammattiylpeyttä, kunnianhimoa ja sitoutumista alalle. Mutta miten kesätyön hakija, jolla ei vielä ole paljon kokemusta: onko työn saanti mahdollista?

– Näkisin, että on arvokasta, jos nuori on tehnyt jotain työtä aikaisemmin. Se osoittaa, että on työn tekemisestä ja ympäröivästä maailmasta kiinnostunut.

Lähes sata henkilöä työllistävä Yöpuu Yhtiö haluaa pitää kiinni työntekijöistään tarjoamalla sellaisia työsuhteita kuin työntekijä haluaa eri elämäntilanteissa.

– Toinen haluaa kokopäiväisen työn, joku toinen haluaa mieluummin viikonloppu- ja iltatyötä tai muuta pientä tuntimäärää, Pärnänen toteaa.

Työntekijöiden sitouttamiseksi yhtiö tarjoaa etenemismahdollisuuksia sekä koulutusta, jota järjestetään niin sisäisesti kuin yhteistyökumppanien kautta.

Vielä tärkeämmäksi seikaksi Pärnänen nostaa yrityskulttuurin ja sen mukana tulevan työnantajamaineen.

– En usko, että työtyytyväisyyttä nostetaan vippaskonsteilla. Sen sijaan perusasioiden pitää olla kunnossa työpaikalla.

– Kun työntekijöitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja annetaan mahdollisuus tehdä hyvää työtä, työpaikalle on mukava tulla joka päivä.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Koulutus & Rekry -liitteessä. Lue näköislehti maksutta.