Judo-vamma johti it-ammatilaisen uudelle uralle – Samuli Kipronen opiskeli koulutetuksi hierojaksi

Vuonna 2005 se tapahtui. Samuli Kiprosen 15 vuotta kestänyt judon kilpailu-ura päättyi heiton alastulossa sattuneeseen pahaan niskavammaan. Siitä seurasi usean vuoden taistelu kipujen ja särkyjen kanssa, mutta paljon pahemminkin olisi voinut käydä.

– Röntgenkuvat nähtyään lääkäri onnitteli minua siitä, että olin kävellyt omin jaloin vastaanotolle, Kipronen toteaa.

Kivut ja raajojen puutuminen piinasivat urheilullista miestä pitkään, mutta leikkauksiin hän ei ollut valmis. Kipronen haki vammaansa parannuskeinoa useilta lääkäreiltä ja monenlaisista hoidoista, kuten fysioterapiasta, kiropraktiikasta ja akupunktiosta. Vasta käynti kalevalaisella jäsenkorjaajalla toi avun.

– Jäsenkorjaaja osasi tutkia ja hoitaa kehoani kokonaisvaltaisesti. Hän sai sitkeän hermopinteen avautumaan ja ongelmat hävisivät. Pystyin aloittamaan judon uudestaan, tosin kilpauralle ei enää ollut paluuta, Kipronen kertoo.

Kovat kokemukset saivat Kiprosen kiinnostumaan kokonaisvaltaisesta kehonhuollosta. Vuonna 2017 hän otti elämälleen huolellisen harkinnan jälkeen uuden suunnan. Hän irtisanoutui julkishallinnon it-alan virastaan ja aloitti hierojan ammattitutkinnon Gradiassa. Tutkinto valmistui marraskuussa 2018.

Yrittäjäksi ryhtyminen mietitytti vielä tuolloin, joten hyvä tapa lähteä liikkeelle oli Gradian Osuuskunta Versotaan.

– Tutkinnon viimeinen näyttöpäivä oli 31. lokakuuta ja heti 1. marraskuuta avasin oman osuuskuntayritykseni, Kehonhuolto Kiprosen, näissä samoissa tiloissa, joissa toimin edelleen.

”Oikean” yrityksen perustaminen alkoi pian houkuttaa ja sen aika koitti heti seuraavana keväänä. Kipronen pohti osakeyhtiön perustamista, mutta päätyi lopulta toiminimeen. Toukokuusta 2019 lähtien Kipronen on ollut päätoiminen yrittäjä.

– Ajattelin, että jos olen yrittäjänä seuraavat 30 vuotta, niin pitäisi kai sitäkin opiskella. Syksyllä 2019 aloitin Gradian ja Grazy Townin yhdessä toteuttaman yrittäjän ammattitutkinto -koulutuksen, Kipronen kertoo.

Syksystä 2018 seuraavan vuoden kevääseen Kipronen oli käynyt Kalevalaisen jäsenkorjaaja -koulutuksen ensimmäisen vuoden lähijaksot.

Yrittäjäopintojen myötä alkoi tuntua siltä, että aika ei enää riitä kaikkeen, joten hän lopetti jäsenkorjaajaopinnot

– Yrittäjäkoulutuksesta oli paljon hyötyä. Erilaiset harjoitustehtävät liittyivät suoraan omaan yritykseen. Tosin osa kehitysideoista on vielä toteuttamatta, koska korona tuli sotkemaan tilannetta, Kipronen kertoo.

Yrittäjän ammattitutkinto valmistui elokuussa 2020. Sen jälkeen Kipronen suoritti vielä urheiluhierontaan keskittyvän hieronnan erikoisammattitutkinnon niin ikään Gradiassa.

Koronaepidemiasta ja sen tuomista rajoituksista on ollut haittaa liiketoiminnalle, mutta ei niin paljon kuin Kipronen alun perin pelkäsi.

Kevät 2020 oli katastrofaalinen, mutta tautilanteen vakiintuessa alkoi näyttää paremmalta.

– On ollut hyvin aikaa desinfioida tilat puhtaiksi. Koska uskolliset asiakkaat eivät minua hylänneet, olen selvinnyt aika pienin vahingoin. Ainoastaan kolmena päivänä olen joutunut perumaan varatut ajat, kun odottelin oman koronatestini tulosta.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Koulutus & Rekry -liitteessä. Lue näköislehti maksutta.

Kansainvälinen harjoittelu

Kanadan kiekko­akatemia opetti paljon

Samuli Kipronen tarttui tilaisuuteen, kun hierojaopintojen aikana tuli mahdollisuus lähteä harjoitteluun Kanadaan.

Hän vietti perheineen kuukauden Calgaryn lähellä sijaitsevassa kiekkoakatemiassa, missä hänen huollettavanaan oli kaksi poikien ja yksi tyttöjen jääkiekkojoukkue. Vuosittain akatemiassa on harjoittelussa 1–2 Gradian opiskelijaa

– Kanadan keikka opetti hieromaan erilaisissa tilanteissa ja olosuhteissa. Ei ollut sähkökäyttöisiä hierontapöytiä, vaan pelireissuilla piti pystyä parhaaseensa vaikka hotellihuoneen lattialla.

– Oli hienoa päästä opettamaan 16–18-vuotiaille nuorille kokonaisvaltaisen kehonhuollon tärkeyttä. Sitä haluaisin tehdä jatkossakin, Kipronen toteaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut