Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Digiturva kuntoon – maksuton Kansalaisen kyberturvallisuus -verkkokurssi auttaa alkuun

Kyberturvallisuusriskit ovat viime vuosina lisääntyneet, minkä vuoksi Suomessa halutaan lisätä kansalaisten taitoja käyttää tietoverkkoja turvallisesti. Yksi keino lisätä omaa osaamista on Jyväskylän avoimen yliopiston ja Maanpuolustuskoulutus MPK:n yhteistyössä toteuttama maksuton Kansalaisen kyberturvallisuus -verkkokurssi, joka julkaistiin lokakuussa.

– Kurssi on suunnattu kaikille digiturvallisesta toiminnasta kiinnostuneille. Tässä on mahdollisuus saada konkreettista vastinetta verovaroille, sillä kurssi on ilmainen opetus- ja kulttuuriministeriön ja säätiörahoituksen vuoksi, kertoo lehtori Panu Moilanen Jyväskylän yliopistosta.

Kurssi johdattaa digitaalisen turvallisuuden perusteisiin. Opintoihin osallistujan ei tarvitse olla nörtti, sillä kurssilla opetetaan perustaitoja, joiden avulla jokainen voi varmistaa oman turvallisuutensa tietoverkoissa liikkuessaan. Tällä hetkellä kurssi on tarjolla vain suomeksi.

– Kun verkossa osaa toimia oikein, ei riskeistä tule harmia itselle eikä muille. Yksinkertaistaen voisi ilmaista, että tässä tavallaan opiskellaan tietoverkon ”liikennesääntöjä”.

Moilasen mukaan tilanne on kyberturvallisuuden näkökulmasta Suomessa kohtalaisen hyvä, sillä ihmiset ovat oppineet tunnistamaan tietoturvaan liittyviä riskejä ja huijausyrityksiä.

– Vaaroja on aina olemassa, mistä kertoo sekin, että näemme lähes päivittäin uutisia esimerkiksi palvelunestohyökkäyksistä ja verkkohuijauksista.

Kurssi on laajuudeltaan kaksi opintopistettä ja verkkototeutuksen ansiosta sen voi suorittaa haluamallaan vauhdilla. Moilasen mukaan intensiivinen opiskelija todennäköisesti tekee opinnot yhden viikonvaihteen aikana, jos tarkoitukseen käyttää kahdeksan tuntia päivässä.

– Sisältö on jaettu lyhyisiin, noin 10–15 minuutin osiin, joten sitä voi käydä läpi myös pieninä annoksina esimerkiksi sopivien vapaahetkien aikana – vaikkapa linja-autossa istuessa.

Aihepiiri on osoittautunut suosituksi, sillä syksyn ja alkuvuoden aikana ilmoittautuneita on kertynyt yli 800. Kurssin suorittaminen vaatii aina ilmoittautumisen.

Aineisto on nähtävissä osoitteessa onlinecourses.jyu.fi.

– Suunnitelmien mukaan kurssi on suoritettavissa 3–4 vuoden ajan. Ensi syyskuussa on jonkin aikaa taukoa sisällön päivityksen vuoksi, koska kyberturvallisuuteen liittyvä tieto muuttuu koko ajan.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisen Koulutus & Rekry -liitteessä. Lue näköislehti maksutta.