Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka kolmas ei ole ottanut kolmatta koronarokotetta Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla – rokotusajan varaamista on helpotettu hartiavoimin

Kolmanteen koronarokotteeseen oikeutetuista joka kolmas ei vielä ole käynyt ottamassa kolmatta annostaan Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla. Tällä hetkellä jokainen perusterve, yli 18-vuotias voi ottaa kolmannen koronarokotteen jo neljän kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Rokotuksien vauhdittamiseksi on tehty töitä hartiavoimin. Seppälääkäreiden Vasarakatu 5:n koronarokotusasema tarjoaa ilmaisia koronarokotteita Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten ajanvaraajille myös iltaisin ja viikonloppuisin. Rokotteen haluava voi tehdä ajanvarauksen kaupungin nettisivujen tai koronaneuvonnan kautta. Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemat ovat hoitaneet alueensa rokotuksia epidemian alusta alkaen.

Helmikuussa koronarokotuksen voi varata myös Jyväskylän kaikilta terveysasemilta, eli Palokan, sairaala Novan, Kyllön, Sampoharjun, Tikkakosken, Huhtasuon, Säynätsalon ja Korpilahden terveysasemilta. Myös Killerin ja Kuokkalan rokotusasemien toiminta jatkuu helmikuussa.

Aikoja on tarjolla runsaasti myös huoltajien luvan vaativalle 5–11-vuotiaiden rokotukselle.

Ajanvarausjärjestelmässä erityisesti riskiryhmiin kuuluvia varaajia vuodenvaihteessa kiusannut ongelma, joka koski käyttämättömiä varausoikeuksia, on korjattu.

Walk in - rokotuksissa on tarjolla 12 vuotta täyttäneille kaikkia rokoteannoksia THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Annosvälit ovat samat kuin ennalta varattuina rokotusaikoina.

Gradia järjestää Jyväskylän kaupungin kanssa yhteistuumin kaikille avoimen pop up -koronarokotuspisteen Gradian Viitaniemen kampuksella tiistaina 1.2., keskiviikkona 2.2. ja torstaina 3.2. Rokotuspiste on auki kello 9–15.30 osoitteessa Viitaniementie 1, tila C1.310 (kolmas kerros). Kulku rokotuspisteeseen on opastettu kyltein. Ilman ajanvarausta toimiva rokotuspiste on avoin kaikille 12 vuotta täyttäneille. Rokotuspisteellä annetaan kaikkia rokoteannoksia.

Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä huomauttaa kaupungin tiedotteessa, että täydellä rokotesuojalla on suuri merkitys myös sairastaessa ja matkustaessa.

– Vaikka erityisesti omikron-variantin aiheuttama koronatauti voi tarttua rokotettuunkin, selviävät täysin rokotetut vähimmällä itse taudista. Tartunnan saaminen ja taudin sairastaminen lievänä eivät missään nimessä tarkoita sitä, että rokotus olisi ollut turha.

Reissuun lähtöä suunnittelevan on hyvä muistaa myös se, että eri maissa on erilaiset rokotusvaatimukset maahantulijoille.

– Vaikka periaatteessa kaksi rokotetta meillä tarkoittaa voimassa olevaa koronapassia, niin koronatodistuksena maan rajoja ylitettäessä se on voimassa vain yhdeksän kuukautta. Mutta jos sinulla on kolme annosta koronarokotetta, koronatodistuksesi on voimassa toistaiseksi, kertoo koronarokotusten järjestämisen projektipäällikkö Raija Loikkanen Jyväskylän terveyspalveluista.