Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhkahautaamisen osuus lähestyy Jyväskylässä jo 70 prosenttia – sama suuntaus on havaittavissa ympäri Suomen

Tuhkahautaamisen suosio on nousemassa jo 70 prosenttiin kaikista hautauksista, Jyväskylän seurakunnan hautauspalvelut kertoo. Osuus oli viime vuonna 68,9 prosenttia. Osuus on kasvanut reilusti vajaassa vuosikymmenessä, sillä vuonna 2013 tuhkahautauksia oli noin puolet.

– Sama suuntaus on huomattavissa ympäri Suomen. Valtakunnallisesti tuhkahautausten osuus on ylittänyt jo 60 prosenttia, Jyväskylän seurakunnan hautaustoimenpäällikkö Antti Pekuri kertoo.

Suurin osa tuhkahautauksista, 51 prosenttia, tehdään vanhoihin arkkusukuhautoihin. Seuraavaksi eniten hautauksia tehdään uurnasukuhautoihin, 31 prosenttia. Loput 18 prosenttia jakautuvat muistolehtoihin, sirottelualueille sekä kolumbaarioon.

Jyväskylän kuudelle hautausmaalle haudattiin viime vuonna 1024 vainajaa. Krematorioissa tuhkahaudattiin kaupungissa yhteensä 1853 vainajaa, joista 653 haudattiin Jyväskylän seurakunnan hautausmaille, 1060 muiden seurakuntien hautausmaille ja 140 muualle kuin hautausmaalle.

Tuhkaa voi ripotella joillekin alueille yleisluvalla. Mikäli viimeisen leposijan haluaa esimerkiksi Lapin tunturilta, alueen määrittelee Metsähallitus. Vesialueille luvan myöntävät kalastuskunnat. Jyväskylä on myös osoittanut tietyt vesialueet tarkoitukseen sopiviksi.