Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

60–68-vuotiaiden suolistosyöpäseulonnat alkavat Seututerveyskeskuksessa tässä kuussa

Seututerveyskeskus aloittaa 60–68-vuotiaiden suolistosyöpäseulonnat helmikuussa 2022. Seulonnat aloitetaan Valtioneuvoston päätöksestä. Ne vähentävät suolistosyöpään kuolleisuutta, sillä varhain todettu syöpä aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä, ja sitä on helpompi hoitaa.

Seututerveyskeskus hankkii seulonnan kokonaispalvelun Fimlab Laboratoriot Oy:ltä, joka on suoraan yhteydessä seulottaviin. 60–68-vuotiaat saavat kotiin kirjeen, jossa on kutsu ja tietoa seulonnasta, sekä ohjeet näytteenottoon ja seulontanäytteen postitukseen. Seulonta tehdään ulosteen veritestillä, jolla etsitään piilevää verta ulosteen seasta.

Seututerveyskeskuksen yhteinen seulontahoitaja saa tiedon positiivisen näytteen antajista ja heille järjestetään tarvittaessa suoliston tähystystutkimus. Aloitusvaiheessa kaikkien Seututerveyskeskuksen kuntalaisten tähystykset tehdään Laukaassa. Myöhemmässä vaiheessa tähystykseen voi päästä myös Keuruulla.

Seututerveyskeskukseen kuuluvat Joutsan, Luhangan, Toivakan, Keuruun, Multian, Petäjäveden, Laukaan ja Konneveden kunnat.