Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuortenkirja-arvio | Unelmien raskas paino

Merit Riihonen

Mitä ikinä haluat

Karisto 2022, 361 s.

Peruskoulun loppu häämöttää, ja Karrilla tuntuvat asiat olevan pinnalta katsoen ihan ok. Paitsi että oikeasti eivät todellakaan ole. Äiti katoaa usein Rovaniemen baareihin, ja tasainen perhe-elämä on kaukainen haave.

Karri yrittää parhaansa mukaan tasapainotella karun todellisuuden sekä vimmaisen nuoruuden kanssa. Kun kuvioihin astuu varakas, karismaattinen aikuinen nainen Tuija, kaikki muuttuu. Mutta mihin suuntaan?

Merit Riihosen esikoisteos Mitä ikinä haluat on koukuttava kertomus, joka kuljettaa seksuaalisen hyväksikäytön, manipuloinnin ja valtasuhteiden pariin. Unelmien ja valintojen hinta voi olla hirvittävä.

Karrin perheessä kipuillaan monin tavoin, riidat ja kaikki vaikea lakaistaan maton alle ja yritetään unohtaa. Ystävyys, etenkin paras ystävä Tuomas, sekä musiikki ovat valopilkkuja Karrin elämässä. Kun saa kuulokkeet korville tai kitaran käteen, kaikki muu hiljenee ja yksinkertaistuu.

Jännitteet kasvavat taitavasti.

Nuoruus on läsnä väkevästi, niin kerronnassa kuin kielessäkin. Näkökulma on tiukasti Karrin. Se onnistuu välittämään aidontuntuisen kuvan nuoren maailmasta ja ajattelusta, mutta samalla kokonaisuus jää yksiulotteiseksi. Aihe on kiehtova, mutta siihen ei sukelleta kovinkaan syvälle. Vaikka mielen säröilyt ja ahdistus tulevatkin esiin, pysyy psykologinen taso vain pintaraapaisuna.

Koulumaailma hierarkioineen kuvataan elävästi: "Koulun käytävät ovat paikka, jossa kaikista tulee riistaeläimiä. Jos suojaa ei voi hakea ryhmästä sulautumalla keskelle muita samanlaisia, on parempi pitää mahdollisimman vähäistä melua itsestään, kulkea käytävän reunoja ja pitää pää alhaalla."

Kerronta on sujuvaa, ja kaksi vuorottelevaa aikatasoa toimivat hyvin. Jännitteet kasvavat taitavasti, ja kirja onkin suorastaan pakko lukea nopeasti. Erityisen hienoa on se, miten sukupuolia, niihin sisältyviä odotuksia ja asetelmia, ei erikseen alleviivata, vaan ne ovat luonnollinen osa tarinaa.