Korontartuntamäärät edelleen suuria Keski-Suomessa, mutta sairaalakuormitus vähäistä – Koronanyrkki kertoo, missä tautitilanteen ja rajoitusten kanssa nyt mennään

Koronatartuntamäärät ovat edelleen suuria Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) alueella, mutta sairaalakuormitus on vähäistä. Näin totesi KSSHP:n alueellinen tartuntatautien johtoryhmä eli Koronanyrkki kokouksessaan maanantaina 7. helmikuuta.

Sairaala Novan erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla on hoidossa tällä hetkellä vain yksittäisiä potilaita, eikä tehohoidossa ole ollut yhtäkään koronapotilasta kahteen viikkoon. Myös perusterveydenhuollossa kuormitus on ollut suhteellisen pientä koko KSSHP:n alueella. Terveydenhuollon tomintoja rajoittaa edelleen jonkin verran henkilöstön poissaolot koronatartuntojen ja muiden tartuntatautien vuoksi.

Koronanyrkki haluaa korostaa, että koronaviruksen ilmaantuvuuslukutilastot eivät ole enää hetkeen kertoneet tautitapausten todellisesta määrästä. Syy tähän on se, että tilastoihin päätyvät vain virallisten testien tulokset, joita otetaan enää pääsääntöisesti sote-henkilöstöstä sekä kohdennetusti riskiryhmäläisiltä. Esimerkiksi kotitesteistä saadut tulokset eivät päädy tilastoihin. Koronanyrkki nostaakin sairaalakuormituksen ilmaantuvuuslukua keskeisemmäksi seurattavaksi asiaksi.

Rokotekattavuus on Koronanyrkin mukaan hyvä KSSHP:n alueella. Rokoteaikoja on saatavilla edelleen hyvin.

– Vaikka tilanne on rokotekattavuuden osalta jo hyvä, rokotteita on edelleen tärkeä ottaa. Rokotteiden osalta koronanyrkki muistuttaa, että perusterveille alle 18-vuotiaille ei anneta kolmatta rokoteannosta, poikkeuksena voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, KSSHP:n tiedotteessa todetaan.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) saa Koronanyrkiltä kiitosta kokoontumisrajoitusten nopeasta purkamisesta. Nyrkki pyysi avilta sisätiloissa järjestettävien yleisötapahtumien rajoitusten helpottamista 2. helmikuuta. Uusi kokoontumisrajoitus astuikin voimaan lauantaina 5. helmikuuta, josta alkaen KSSHP:n kuntien alueella oidaan sisätiloissa järjestää sellaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu istumapaikat ja käytössä on enintään 75 prosenttia käytettävissä olevien istumapaikkojen määrästä. Ulkona järjestettäviä yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia ei enää rajoiteta.

Nykyiset rajoitukset ovat voimassa 18. helmikuuta asti, minkä lisäksi voimassa on 20.2. asti tilojen terveysturvallisuutta koskeva päätös. Koronanyrkki tarkastelee rajoitusten purkamista ensi viikolla.

Koronanyrkki muistuttaa vielä nykyisistä testauskäytännöistä. Matkustamiseen tarkoitettua todistusta negatiiviesta koronatestituloksesta ei anneta julkisen terveydenhuollon puolesta. Posiiivisia kotitestituloksia ei varmisteta virallisella PCR-testillä. Sote-työntekijöiltä edellytetään kuitenkin työnsä vuoksi virallista PCR-testiä huolimatta mahdollisesta kotitestituloksesta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut