Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Jyväskylässä epidemia-ajan poskettomin päiväkohtainen tartuntalukema, 835 uutta tautitapausta – kyseessä kuitenkin vastuulääkärin mukaan tilastointivirhe

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä raportoitiin torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 1 023 uutta koronavirustapausta.

Tämä on mittava harppaus keskiviikon 91 tartunnan päivästä. On mahdollista, että tartuntatautirekisterin tilastot ovat päivittyneet viiveellä useamman päivän ajalta. Lisäksi raportoitujen koronatartuntojen määrä ei enää kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä osa kotitesteissä löytyvistä tartunnoista jää puuttumaan virallisista luvuista.

Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä vahvistaa, että kyseessä on tilastointivirhe. Tartuntatiedot eivät ole jostakin syystä siirtyneet THL:lle ajoissa, vaan nyt jälkikäteen kerralla.

– Tilastot ovat menneet monen viikon osalta vinoon siellä, Käsmä sanoo.

Tartuntoja todettiin lähes kaikissa sairaanhoitopiirin alueen kunnissa. Uusista tartunnoista leijonanosa, 835 kappaletta, raportoitiin Jyväskylään. Tartuntoja tilastoitiin lisäksi Laukaaseen (42 kappaletta), Äänekoskelle (28), Keuruulle (17), Muurameen (25), Uuraisille (25), Viitasaarelle (10), Hankasalmelle (11), Saarijärvelle (4), Petäjävedelle (6), Joutsaan (5), Karstulaan (2), Konnevedelle (2), Kinnulaan (5) ja Multiaan (3). Yksittäinen tartunta raportoitiin Kivijärvellä, Kannonkoskella ja Toivakassa.

Koko pandemian aikana Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä 16 747 tartuntaa. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on nyt 1040 (24.1–6.2.). Luku kuvaa tapausten määrää 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohden.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvaan Jämsään listattiin 21 uutta koronatartuntaa. Koko Suomessa on torstaina raportoitu 12 805 uutta koronatartuntaa.

Koronavirusrokotteen kolmannen annoksen on saanut Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä 55,9 prosenttia 18 vuotta täyttäneestä väestöstä eli 114 975 henkilöä.

Toisen annoksen saaneita on 86,9 prosenttia eli annoksina 179 089 kappaletta. Rokotteen ensimmäisiä annoksia on jaettu puolestaan 89,9 prosentille eli niitä on annettu 185 224