Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiovaa pommitetaan parhaillaan, kertovat ukrainalaismediat – tällainen oli sodan kuudes päivä

Tässä jutussa seurattiin Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tiistaina.

23.59 Venäjä jatkaa sotatoimia useissa Ukrainan kaupungeissa, muun muassa Kiovassa ja Harkovassa. Ukranalaismedioiden Kyiv Independentin ja Unianin mukaan pommituksia on parhaillaan ainakin aivan Kiovan lähialueilla. Tiedot ovat varmentamattomia.

23.42 Ukrainan sodan kuudes päivä on kääntymässä yöksi. Tältä päivä näytti uutiskuvissa.

23.05 Kiovassa on kuultu jälleen räjähdyksiä, kertoo CNN.

22.31 Britannia on ilmoittanut pakotteista valkovenäläisiä ihmisiä ja organisaatioita vastaan. Pakotteiden taustalla on ulkoministeri Liz Trussin mukaan Valko-Venäjän rooli Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan.

Truss sanoi Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan hallinnon "aktiivisesti avustavan ja tukevan Venäjän laitonta hyökkäystä, ja se tulee tuntemaan taloudelliset seuraukset Putinin tukemisesta".

22.05 EU on hyväksynyt seitsemän pankin irrottamisen Swift-järjestelmästä, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

21.23 Venäjä on ryhtynyt rajoittamaan kahden itsenäisen median toimintaa maassa. Maan valtakunnansyyttäjä määräsi rajoituksia tv-kanava Dozhdille ja radiokanava Ekho Moskvylle, sillä sen mukaan ne levittävät "tarkoituksella väärää tietoa" Ukrainan tilanteesta.

Molempien medioiden sivustot lakkasivat toimimasta pian ilmoituksen jälkeen. Ekho Moskvyn päätoimittaja Alexei Venediktov kertoi viestipalvelu Telegramissa, että kanavan radiolähetys on katkennut.

Kuluneen vuoden aikana Venäjällä on nähty ennennäkemättömiä toimia riippumattomien tiedotusvälineiden ja kriittisten äänien tukahduttamiseksi. Viranomaiset ovat nimenneet kymmeniä mediatyöntekijöitä ja riippumattomia tiedotusvälineitä "ulkomaalaisiksi agenteiksi".

Lehdistön vapautta seuraavan Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan paine riippumattomia medioita kohtaan Venäjällä on kasvanut tasaisesti vuosien 2011 ja 2012 hallituksen vastaisten mielenosoitusten jälkeen. Venäjä oli viime vuonna lehdistönvapausindeksissä sijalla 150.

21.20 Venäjä aikoo maksaa korvauksia Ukrainassa kuolleiden sotilaiden omaisille, kertoo BBC. Media nojaa tietonsa muun muassa venäläismedia Ekho Moskvyn uutiseen. Korvaussummaksi on kerrottu 2 miljoonaa ruplaa eli nykykurssin mukaan reilut 15 000 euroa. Tiedot korvauksista ovat vielä hajanaisia. Aiemmin Venäjä on ollut haluton julkaisemaan tietoja kaatuneista.

21.14 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut puhelimitse Ukrainan presidentin Vlodymyr Zelenskyin kanssa, kertoo Valkoinen talo. Presidentin keskustelivat kansainvälisen avun lisäksi muun muassa Babyn Jarin lähelle tänään tehdystä ohjusiskusta.

20.53 Ukraina näyttää saavan tiedustelutietoa myös ulkomailta, arvioi Pääesikunnan entinen apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari. Karin mukaan ukrainalaiset tuhosivat droonilla venäläisten polttoainejunan, jossa oli arviolta noin kolme miljoonaa litraa polttoainetta eli 50 pataljoonan taisteluosaston kolmen vuorokauden polttoaine. Myös Krimillä on mahdollisesti isketty polttoainejunaan.

20.43 Venäjän täytyy lopettaa Ukrainan pommittaminen, ennen kuin mielekkäät neuvottelut maiden välillä voivat alkaa, sanoi Ukrainan presidentti Zelenskyi Reutersin haastattelussa tiistaina illalla. Venäläismediat ovat kertoneet iltapäivän ja illan aikana, että neuvottelut maiden välillä jatkuisivat jo huomenna keskiviikkona. Tiedolle ei ole saatu varmistusta.

20.34 Kaasuputkihanke Nord Stream 2:n taustayhtiö on hakeutunut konkurssiin, kertoo sveitsiläismedia SRF.

Sveitsiin Zugin kantoniin rekisteröity yhtiö Nord Stream 2 AG ajautui maksukyvyttömyyteen ja yhtiön kaikki runsaat sata työntekijää irtisanottiin, paikallisviranomainen kertoi SRF:lle.

Nord Stream 2 AG:n taustalla on venäläinen kaasujätti Gazprom. Venäjältä Saksaan kulkeva kiistelty kaasuputkihanke laitettiin jäihin viime viikolla, jo ennen kuin Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainassa. Lisäksi Yhdysvallat ilmoitti viime viikolla kaasuputkeen liittyvistä pakotteista.

Sveitsiläisen paikallisviranomaisen mukaan Nord Stream 2 AG ajautui maksukyvyttömyyteen Yhdysvaltojen pakotteiden seurauksena.

20.25 Reuters: Venäläissotilaat ovat tunkeutuneet saarrettuna pidettyyn H'ersonin kaupunkiin. Kaupunki sijaitsee maan eteläosassa. Hallintorakennukset ovat vielä Ukrainan hallussa, kertoi tv-lähetyksessä Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Vadym Denysenkon.

20.16 Ukrainassa Venäjän eteneminen Kiovaan on pysynyt eilisen jälkeen aika lailla paikoillaan, sanoo yhdysvaltalainen puolustusvirkamies. Puolustusvirkamiehen lausunnosta uutisoivat CNN ja Guardian. Polttoaineen lisäksi venäläisiltä olisi virkamiehen mukaan loppumassa mahdollisesti myös ruoka. Lähteen mukaan venäläiset ovat toisaalta saattaneet pysäyttää etenemisensä tarkoituksella arvioidakseen tilannetta uudelleen. Venäläisiä on paikoin antautunut jopa ilman taisteluja, virkamies sanoi.

19.52 Hän sanoi myös, että EU aikoo ilmoittaa kaikille Ukrainasta sotaa pakeneville yleissuojastatuksen, joka antaisi heille automaattisen pääsyn EU:n terveydenhuolto-, koulutus- ja asuntoihin. Ukrainan EU-jäsenyydelle on laaja tuki, sanoo Euroopan komission varapuheenjohtaja Margaritas Schinas CNN:n haastattelussa. Schinasin mukaan Ukrainasta pakenevat saavat Eu:n alueella statuksen, jolla he pääsevät muun muassa terveydenhuoltoon ja opiskelemaan.

19.44 Nato pitää hätäkokouksen perjantaina, uutisoi CNN. Kokous pidetään Brysselissä.

19.41 YK vetoaa pikaisen avun saamiseksi Ukrainaan. Tarkoituksena on saada kerättyä 1,7 miljardia dollaria eli yli 1,5 miljardia euroa humanitaariseen apuun ihmisille, jotka ovat jääneet Venäjän aloittaman hyökkäyksen jalkoihin sekä taisteluja paenneille pakolaisille. YK arvioi, että tulevien kuukausien aikana yli neljä miljoonaa ukrainalaista pakolaista saattaa tarvita apua naapurimaissa ja 12 miljoonaa ihmistä Ukrainan sisällä. Lue asiasta lisää tästä.

19.29 Ukrainalaisverkkomedia Kyiv Independent kertoo, että EU:n parlamentti olisi hyväksynyt Ukrainalle EU-jäsenyyden kandidaattistatuksen. Presidentti Zelenskyi vaati maanantaina Ukrainalle välitöntä Euroopan unionin jäsenyyttä erityismenettelyiden kautta.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat EU-virkamiehet ovat kertoneet, että nopeutettua jäsenmenettelyä ei kuitenkaan ole olemassa ja liittymisprosessi kestää vuosia. Liittymismenettelyyn kuuluu kolme vaihetta, joiden läpäiseminen edellyttää kaikkien EU:n jäsenmaiden hyväksyntää.

19.09 Ukrainan presidentti Zelenskyi kommentoi Twitterissa Kiovan tv-tornin luona tehtyä iskua. Presidentti kirjoittaa: "Maailmalle: mitä järkeä on sanoa 80 vuoden ajan ei enää ikinä, jos maailma on hiljaa, kun pommi osuu samalla Babyn Jarin alueelle? Ainakin viisi kuoli. Historia toistaa itseään..."

Babyn Jar on tv-tornin lähellä sijaiseva rotko, jossa natsi-Saksa järjesti juutalaisten joukkomurhan toisen maailmansodan aikana. Nyt paikalla on holokaustin muistomerkki.

Presidentti Zelenskyi on itsekin juutalainen. Silti Putin on toistuvasti sotapropagandassaan väittänyt Ukrainen olevan nykyään natsien hallinnassa.

18.45 Kiovan tv-tornin iskussa kuoli viisi ihmistä. Tapahtuneesta kertoo BBC. Se on saanut tietoon varmennuksen Ukrainan viranomaisilta.

17.59 Ukrainan hallitus on vahvistanut Kiovan tv-tornin toimintaa haittaavan iskun. Tapahtuneesta on jaettu runsaasti kuvia ja videoita.

17.54 Kansainvälinen yleisurheiluliitto sulkee toistaiseksi Venäjän ja Valko-Venäjän kansainvälisiltä kisakentiltä.

17.45 Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson toisti viestin siitä, ettei maa tule taistelemaan Ukrainassa venäläisiä vastaan. Johnsonin kannanotosta kertoo muun muassa CNN.

17.31 Myös ukrainalaismedia Kyiv Independent vahvisti tiedon. Sen mukaan televisiolähetys Kiovassa on päättynyt muutamia minuutteja sitten. Kuvan perusteella ei voi olla varma, onko isku osunut suoraan torniin, mutta ainakin sen lähelle.

17.26 Ukrainalaismedia Unianin mukaan venäläiset ovat iskeneet Kiovan tv-torniin. Media julkaisi myös kuvan, jossa torni on pystyssä, mutta savupatsaan ympäröimä. Tieto on vielä varmistamaton. Venäjä varoitti vastikään kiovalaisia iskuista.

17.11 Runsasta mediahuomiota saanut venäläiskolonna saattaa olla harhautus, kommentoi sotilasprofessori Janne Mäkitalo Maanpuolustuskorkeakoulusta. Satelliittikuvissa on nähtu yli 60 kilometrin pituiseksi venähtänyt ja helpolta maalilta vaikuttava sotilaskolonna matkalla Kiovaan. Lue asiasta lisää tästä.

17.05 Saudi-Arabian hallitus on ottanut ensimmäistä kertaa kantaa Ukrainan kriisiin, uutisoi CNN. Sauda-Arabian halitus peräänkuuluttaa poliittista ratkaisua Ukrainaan. Maa on ollut kannanotoissaan korostetun varovainen.

16.58 Seuraava neuvottelukierros Ukrainan ja Venäjän välillä pidetään jo huomenna keskiviikkona. Asiasta kertoo muun muassa venäläismedia TASS viitaten ukrainalaismedioihin. Tieto on vielä vahvistamaton.

16.45 Iso-Britannian puolustusministeriö julkaisia kartan venäläisten joukkojen sijainnista Ukrainassa. Kartta perustuu tiedustelutietoon.

16.36 Suomalaiset kyberturvallisuuden asiantuntijat arvioivat STT:lle, että kyberhyökkäysten käyttö konfliktissa tulee lähiviikkoina lisääntymään. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtisen mukaan Venäjä voi pyrkiä sulkemaan Ukrainan kyberympäristöä hallinnon antautumisen vauhdittamiseksi. Myös Venäjää kohtaan kohdistuu todennäköisesti yhä enemmän kyberhyökkäyksiä hakkeriryhmä Anonymousin julistettua sodan Venäjää vastaan.

16.35 Venäläinen politiikantutkija, professori Valeri Solovei sanoo, että presidentti Vladimir Putinin perhe ja läheisimmät ystävät on siirretty turvaan erääseen Putinin lukuisista huviloista. Huvila sijaitsee Siperiassa. Se käsittää maanalaiset turvatilat, joiden kaikki varustelu on tarkoitettu ydinsodan kestäväksi. Lue lisää tästä.

16.01 Venäjän puolustuministeriö varoittaa kiovalaisia iskuista Ukrainan turvallisuuspalvelun kohteisiin. Linkkitornien lähellä asuvia kaupunkilaisia kehotetaan jättämään kotinsa. Venäjän puolustusministeriön varoituksesta on kertonut muun muassa BBC.

15.45 Ukrainan presidentti Zelenskyi twiittasi keskustelleensa puhelimitse Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa. Zelenskyin mukaan puheenaiheena olivat pommitukset rauhanneuvottelujen aikana ja tarve sulkea Ukrainan ilmatila.

15.19 Useita edustajia on marssinut ulos YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksesta kesken Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin puheenvuoron. Ulos marssivat muun muassa Iso-Britannian ja Ranskan edustajat. Kokouksessa kuultiin Lavrovin aiemmin nauhoitetty videoviesti. Tapahtuneesta kertoo muun muassa the Guardian.

14.27 Ukrainan presidentti Zelenskyin puhe liikuttaa ympäri maailmaa – kuvaili tämän päivän tapahtumia puhtaaksi terroriksi.

Ukrainan presidentti Zelenskyi puhui tiistaina EU-parlamentin täysistunnossa. Koskettavassa puheessaan hän toivoi EU-mailta toimia ja tukea Ukrainan painajaisessa. Zelenskyi totesi seuraavasti:

"Olen onnellinen, että olemme yhdistäneet kaikki Euroopan Unionin maat tänä päivänä, mutta en tiennyt, että se tulisi maksamaan näin paljon – tämä on tragedia minulle, jokaiselle ukrainalaiselle, jokaiselle meistä."

"Ukraina luopuu kaiken aikaa parhaistaan, voimakkaimmistaan, eniten arvojensa puolesta taistelevistaan."

Zelenskyi kuvaili Venäjän joukkojen tämänpäiväisiä toimia terroriksi.

"Rakettien laukaiseminen Harkovan keskusaukiolle on peittelemätöntä terroria. Tämän jälkeen Venäjä on terroristivaltio. Kukaan ei tule unohtamaan, kukaan ei tule antamaan anteeksi. Me haluamme nähdä lapsemme elossa. Taistelemme selviytymisemme vuoksi, ja ollaksemme tasa-arvoinen jäsen Euroopassa. Me olemme aivan niin kuin tekin. Todistakaa, että olette todella kanssamme. Todistakaa, että olette eurooppalaisia, ja elämä tulee voittamaan kuoleman ja valo pimeyden."

Hän sanoi kansan taistelevan vapautensa ja maansa puolesta.

"Uskokaa minua, siitä huolimatta, että kaikki suuret kaupunkimme ja koko maamme on nyt saarrettu, kukaan ei tule koskaan valtaamaan meidän vapauttamme ja maatamme. Uskokaa minua."

14.18 Kyiv Independent: Myös ulkomaalainen saanut surmansa Venäjän pommituksissa.

Ainakin yksi intialainen vaihto-oppilas sai surmansa tämän aamun pommituksissa Harkovassa. Asiasta kertoi Kyiv Independentin mukaan alkuiltapäivästä Intian ulkoministeriön tiedottaja Arindam Bagchi.

13.30 Yli 660 000 paennut Ukrainasta naapurimaihin.

Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan Ukrainasta on paennut naapurimaihin yli 660 000 ihmistä. Järjestön mukaan rajalla läpipääsyä voi joutua odottamaan jopa 60 tuntia. Romanian rajalla jonot ovat venyneet jopa 20 kilometrin mittaisiksi.

Lähde: Reuters

13.10 Valko-Venäjän joukot ylittäneet Ukrainan rajan pohjoisessa.

Ukrainan parlamentin mukaan Valko-Venäjän joukot ovat tunkeutuneet maahan pohjoisessa. Valko-Venäjä ei ole vahvistanut tietoa. Maa on tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta diktaattori Lukashenka on tähän saakka sanonut, etteivät Valko-Venäjän joukot osallistu sotatoimiin.

12.45 Ukrainan presidentti Zelenskyi puhuu EU-parlamentin ylimääräisessä täysistunnossa kello 13.30.

Täyistunnon tarkoituksena on keskustella Ukrainan tilanteesta. Zelenskyi osallistuu täysistuntoon kello 13.30 ja kello 16.30 välillä.

12.40 Mariupol uhkaa joutua piiritetyksi tämän päivän aikana.

Donetskin separatistien johtaja Denis Pushilin kertoi TV-haastattelussa joukkojen tavoitteena olevan Mariupolin piirittäminen tämän päivän aikana. Kaupunki on ollut tykkitulen kohteena aamupäivällä.

12.20 Miljoonat taideteokset ja monumentit ovat vaarassa Venäjän sotatoimien vuoksi.

Venäjän pommitukset ja ohjusiskut uhkaavat lukemattomia taideteoksia ja monumentteja museoissa ja kaupungeissa. Muiden muassa Ukrainan kansanhistoriallisen museon työntekijät ovat yrittäneet suojata museon kokoelmia sotatoimilta, kertoo The Guardian.

11.05 Helsingin pörssi alamäessä, Euroopan muut pörssit pysyvät entisissä lukemissa.

Helsingin pörssi on avautunut selvään laskuun, mutta Euroopan suuret pörssit ovat pysytelleet paikallaan eilisen sukelluksen jälkeen.

Helsingin pörssin OMXH-indeksi oli liukunut 1,3 prosenttia alaspäin noin puoli tuntia kaupankäynnin alkamisen jälkeen. Venäjän runtelema Nokian Renkaat oli noin 5 prosentin pudotuksessa. Fortum oli 3 prosenttia ja Finnair 4 prosenttia pakkasella.

Lontoon, Frankfurtin ja Pariisin pörssit liikkuivat aamutuimaan nollan kieppeillä. Moskovan pörssi ei ole avautunut tänäänkään.

10.57 Pakotteet johtavat Venäjän talouden romahdukseen, arvioi Ranskan valtiovarainministeri.

Ranska arvioi tänään, että lännen Venäjään kohdistamat pakotteet aiheuttavat Venäjän talouden romahtamisen. Tilannetta kommentoi Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire.

Hänen mukaansa länsi saa pakotteilla aikaan Ukrainalle hyökänneen Venäjän talousromahduksen.

Valtiovarainministeri arvioi pakotteiden tehoa France Info -radioyhtiölle päivä sen jälkeen kun Ranska, EU ja muut tahot ilmoittivat uusista pakotteista Venäjää vastaan.

Lähde: STT

10.50 Mariupol oli aamulla jatkuvan tykkitulen kohteena.

Ukrainan eteläosissa sijaitseva merenrantakaupunki Mariupol oli tiistaiaamuna kokoaikaisen tykki- ja ohjustulituksen kohteena, kertovat ukrainalaismediat. Kaupunginjohtaja Vadym Boichenkon mukaan venäläiset ovat hyökänneet siviilirakennuksia, kuten kouluja ja asuinrakennuksia vastaan. Hänen mukaansa useat siviilit ovat kuolleet.

10.30 Harkovan ohjusiskusta merkittävät inhimilliset vahingot

Venäjän ohjusisku Ukrainan Harkovan keskustaan kohdistui hallintokortteliin ja asuinalueille. Ohjusten kerrottiin olevan ristelyohjuksia ja BM-21 Grad-rakentinheitinten ammuksia.

10.25 Ukrainan armeija: yli 5000 venäläissotilasta kuollut

Ukrainan armeijan tiedotteen mukaan se on tappanut yli 5000 venäläissotilasta. Sodan ensipäivien aikana on kuollut yhteensä 5710 venäläistä sotilasta, ja tiedotteen mukaan sotilaita on lisäksi vangittu noin 200. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

10.02 ESA: Mars-lento Venäjän kanssa "hyvin epätodennäköinen".

Euroopan avaruusjärjestö ESA kertoo, että sen yhdessä venäläisten kanssa suunnittelema Mars-lento on muuttunut hyvin epätodennäköisesti. ESAn ja Venäjän oli tarkoitus lähettää punaiselle planeetalle robottimönkijä myöhemmin tänä vuonna. Tehtävä oli tarkoitus laukaista Kazakstanista.

9.54 Putin on alkanut rähjätä alaisilleen huonon etenemisen vuoksi.

Tiedustelulähteiden uutistoimisto NBC:lle antamien tietojen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on alkanut käyttäytyä vihamielisesti alaisiaan ja lähipiiriään kohtaan. Tietojen mukaan hän ei ole tyytyväinen hyökkäyksen etenemiseen. Ukrainalaisjoukot ovat saaneet puolustettua alueitaan kiitettävästi vihollista vastaan.

Useiden lähteiden mukaan hyökkäys oli jo eilen jäänyt suunnitellusta aikataulusta. Syyksi on länsimaisten tiedusteluvirastojen mukaan ehdotettu logistisia vaikeuksia venäläisjoukoissa.

9.40 Sveitsi liittyy pakotteisiin.

Aiemmin puolueeton Sveitsi on liittynyt EU:n pakotteisiin Venäjää vastaan. Se muun muassa jäädyttää kaikkien EU:n mustalla listalla olevien venäläisten pankkitilit maassa.

9.32 Venäjää syytetään sotarikoksista.

Ukraina syyttää venäläisjoukkoja sotarikoksista. Ukrainalaisviranomaiset ovat kertoneet Venäjän hyökänneen myös rauhallisille siviilialueille, ja aiheuttaneen siellä siviilikuolemia. Venäjän joukkojen on syytetty käyttäneen raketteja siviilialueilla Harkovassa, sekä termobaarista ohjuspatteristoa. Kyseisen laitteen käyttöä on luonnehdittu jopa sotilasrikokseksi.

Termobaarista pommia kutsutaan myös tyhjiöpommiksi. Sen toimintaperiaate perustuu kaksivaiheiseen laukaukseen, joista ensimmäinen levittää laajalle alueelle polttoainetta ja metallihiukkasia, ja toinen sytyttää ne tuleen. Tämä reaktio aiheuttaa valtavan paineaallon ja tulipallon, jotka tuhoavat kaiken laajalta alueelta. Asetta on luonnehdittu epäinhimilliseksi.

9.25 Britannian mukaan Venäjä on lisännyt tykistötulta Kiovan pohjoispuolella.

Iso-Britannian mukaan Venäjän joukot ovat edenneet edellisen vuorokauden aikana vain hieman. Se on kasvattanut tykistötulen käyttöä.

9.05 Etyj:n tarkkailijat lähtevät Donetskista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Euroopan turva- ja yhteistöjärjestö Etyj:n työntekijät poistuvat tänään Donetskista, Itä-Ukrainasta. Työntekijöiden tehtävänä oli raportoida Kiovan ja Venäjän tukemien kapinallisten välillä solmitun tulitaukosopimuksen rikkomuksista.

9.01 Markkinat ovat olleet tänä aamulla rauhallisia eilisen ruplan romahduksen ja osakkeiden arvon heittelyn jälkeen.

Venäjän ruplan arvo palautui aamulla hieman, ollen edelleen lähellä eilistä kaikkien aikojen alhaisinta arvoaan. Pörssien yleisindeksit ovat pienessä, alle prosentin laskussa. Japanin Nikkei nousi peräti puolitoista prosenttia.

8.34 Venäjän joukot piirittäneet Khersonin

Venäjän sotajoukot ovat raporttien mukaan piirittäneet Khersonin kaupungin Etelä-Ukrainassa. Paikallisten toimittajien mukaan venäläisjoukot ovat asettaneet kaupungin sisääntuloväylille tarkastuspisteitä, ja kauppoihin on vaikeaa saada ruokaa varastojen ollessa kaupungin ulkopuolella.

7.50 Ukrainan ja Venäjän väliset neuvottelut eivät tuottaneet tulosta.

Valko-Venäjän rajalla käydyt neuvottelut eivät tuottaneet haluttua tulosta, ja maiden delegaatiot palasivat pääkaupunkeihinsa. Ukrainalaisten mukaan venäläisillä "ei ole vieläkään objektiivista ymmärrystä siitä tuhosta, jonka se on aiheuttanut". Uudet neuvottelut pyritään järjestämään nopeasti.

7.10 SPR lähettää avustustyöntekijöitä Ukrainaan.

Suomen Punainen Risti lähettää avustustyöntekijöitä avustamaan muun muassa materiaalisen avun perillemenossa. Avustustarpeita ovat esimerkiksi ruoka, vesi ja huovat.

– Jonkun on varmistettava, että ne varastoidaan oikein ja jaetaan eteenpäin eniten apua tarvitseville, SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen kommentoi STT:lle.

6.41 Ukrainalainen sotilastukikohta 25 kilometrin päässä Kiovasta on ilmiliekeissä – 70 sotilasta kuollut tykistökeskityksessä.

Sotilastukikohdan tilanteesta saadut kuvat on julkaistu The Guardian -lehdessä. Tukikohta sijaitsee pääkaupungista koilliseen.

Ukrainalaisten viranomaisten mukaan hyökkäyksessä sotilastukikohtaan on kuollut 70 ukrainalaissotilasta tykistötulen osuttua siihen. Toistaiseksi ei ole tietoa, onko kyseessä sama tukikohta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

6.38 Ukrainalaiskaupunkien yön ovat täyttäneet ilmahälytyssireenit.

Ilmahälytyksiä on kuultu ainakin Kiovassa, Volyniassa, Ternopilissa ja Rivnessa.