Keskisuomalaisen valokuvaaja Marko Kauko on ehdolla Vuoden kuvajournalistiksi – "Hyvä kuva herättää tunteita ja jättää muistijälkiä"

Keskisuomalaisen valokuvaaja Marko Kauko, 46, on toista kertaa urallaan ehdolla Vuoden kuvajournalistiksi. Suomen ainoan kuvajournalismin ja dokumentaarisen valokuvan kilpailun voittaja julkistetaan huhtikuun 7. päivä. Kilpailu tunnettiin aiemmin nimellä Vuoden lehtikuvat.

Kaukon kahdeksan kuvan sarjan aloittaa äskettäin syntynyt karitsa, joka nukkuu autuaan tietämättömänä siitä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Sarjan toisessa kuvassa teurastajat päästävät uinuvan karitsan lajitoverin päiviltä pääsiäisen myyntiin.

– Teurastuskuva ei ollut lehdessä. Se oli liian verinen. Kasvissyöjänä en halua nähdä eläinten tappamista, mutta minusta on silti tärkeää, että asiat näytetään. Se, ettei sotakuvissakaan näytetä ruumiita, ei kerro todellisuutta, Kauko sanoo.

Kuvasarja kuljettaa elämäniloisena kohti vääjäämätöntä. Viimeisissä, hyvin kauniissa kuvissa vainaja lepää arkussa Sairaala Novan kappelissa.

Kauko on valinnut kilpailusarjaansa kuvia, joista hän pitää erityisen paljon. Lehden sivuilla niistä on nähty vain muutama.

– Koska pidän hyvin yksinkertaisista, pelkistetyistä kuvista, en ehkä ole kauhean hyvä lehtikuvaaja. Lehtikuvissa pitää usein näyttää enemmän, hän toteaa puolitosissaan.

– Hyvä kuva herättää tunteita ja jättää muistijälkiä. Parhaiten mieleeni ovat jääneet ulkomaankeikat sota-alueilla.

Työssään Kauko ottaa satojatuhansia kuvia vuosittain. Päivittäin muistikortille tallentuu työkeikkojen määrästä riippuen 300–600 kuvaa.

Kuvaajan kokoaikainen seuralainen onkin jatkuvan kiireen lisäksi runsaudenpula.

– Yritän koko ajan kuvata vähemmän, sillä kuvien valinta ja kuvankäsittely vie niin paljon aikaa.

Valokuvaus ja kiipeily kietoutuvat Marko Kaukon elämässä yhteen, mutta ensin tuli kiipeily. Ammatikseen hän on kuvannut kymmenen vuotta.

– Näin nuorena poikana Yleltä dokumentin ranskalaiskiipeilijästä, joka kiipesi vuorenrinnettä ilman köysiä. Ajattelin, että tuota minäkin haluan tehdä. Meni vielä vuosia ennen kuin löysin lajin pariin. Aloitin 18-vuotiaana, ja vähitellen aloin myös kuvata kiipeilyä, hän kertoo.

Kiipeilystä tuli nopeasti intohimo. Kaukon ja hänen Kirsi-puolisonsa nykyiseen kotiin on jopa rakennettu 45-asteinen kiipeilyseinä harjoittelua varten.

– Nykyisin yhtä hienoa kuin kiipeily on lähteä pakureissulle ja etsiä uusia kiipeilykohteita. Suomessa parhaat kiipeilymaastot ovat Itä-Suomessa ja Muuratsalossa.

Kuvajournalismi 2021 -kilpailussa ovat mukana myös muuramelainen valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen, Keskisuomalaisessakin yhden kesän työskennellyt Antti Yrjönen, Antti Haanpää, Jussi Leinonen, Mikko Suutarinen, Tomi Glad ja Touko Hujanen.

Omaa suosikkiasi pääset äänestämään tästä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut