Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän Vuokra-asunnoista ei haluta osinkotuloja – äänestyksen voitti esitys, jonka mukaan kaupungin syy omistaa vuokra-asuntoyhtiö on tuottaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti äänestyksen tuloksena, että Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:ltä (JVA) ei aleta nostaa osinkoa.

Kaupunginhallitus käsitteli omistajaohjauksen periaatteita maanantain kokouksessaan. JVA:n osalta esitettiin muutosta, että yhtiöön kohdistuisi strategisen intressin lisäksi taloudellinen intressi, joka mahdollistaisi osingonmaksun emokaupungille.

Ajatuksena oli, että osingonmaksusta päätettäisiin aina erikseen talousarvion yhteydessä. Esittelytekstin mukaan mahdollinen osinkojen määrä olisi maltillinen ja vaikutus yhtiön vuokratasoon olisi pieni.

Kaupunginhallituksen käsittelyssä varajäsen Ira Vainikainen (vas.) esitti Janne Luoma-ahon (ps.), Kaisa Garedewin (ps.) ja Mervi Hovikosken (sd.) kannattamana, että JVA:n osalta muutosta ei tehdä vaan omistusintressinä säilyy pelkkä strateginen intressi. Tässä tapauksessa strateginen intressi tarkoittaa, että kaupungin syy omistaa vuokra-asuntoyhtiö on tuottaa markkinoille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. JVA:lla on noin 7 100 vuokra-asuntoa.

Vainikaisen esitys voitti äänin 8–5. Asia etenee vielä kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Jyväskylän kaupungin tytäryhtiöt maksoivat viime vuonna osinkoa seitsemän miljoonaa euroa. Vuoden 2022 talousarviossa osinko-odotus on pienempi, noin kolme miljoonaa euroa.

Alva-yhtiöt Oy maksaa osinkoa tänä vuonna talousarvion mukaan kaksi miljoonaa euroa, viime vuonna osinko oli neljä miljoonaa.

Jykia Oy:ltä osinkoa nostettiin vajaat puoli miljoonaa euroa, samoin Mustankorkea Oy:ltä. Viime vuosina Mustankorkea on maksanut osinkoa miljoona euroa. Jyväs-Parkki Oy maksoi miljoona euroa vuonna 2020, mutta viime vuonna ja tänä vuonna ei lainkaan. Education Facilities Oy maksoi viime vuonna kaksi miljoonaa euroa, tälle vuodelle odotuksia ei ole.

Osinkoa ei myöskään nosteta Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy:ltä eikä Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy:ltä